WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Wystrzegaj się prostego błędu. Pieczarki nie puszczą wody i ładnie się zarumienią

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów - do zup, sosów, farszy, zapiekanek, sałatek, a nawet dań głównych. Choć wydawać by się mogło, że ich przyrządzenie jest proste, wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że pieczarki stają się ciemne, wodniste i tracą swój smak.

Wystrzegaj się prostego błędu. Pieczarki nie puszczą wody i ładnie się zarumieniąWystrzegaj się prostego błędu. Pieczarki nie puszczą wody i ładnie się zarumienią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pieczarki to jedne z najbardziej uniwersalnych grzybów, które są dostępne przez cały rok. Wykorzystuje się je w kuchni na wiele sposobów, przygotowując z nich smaczne i aromatyczne potrawy zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby jednak pieczarki były idealnie smażone, trzeba znać kilka trików, które pozwolą im zachować jędrność i apetyczny wygląd. W tym artykule dowiesz się, jak smażyć pieczarki, aby nie puszczały wody i ładnie się zarumieniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Sekret idealnie usmażonych pieczarek

Sekret idealnie usmażonych pieczarek tkwi w odpowiednim przygotowaniu grzybów przed smażeniem. Zamiast solić je od razu po pokrojeniu, należy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwas cytrynowy zapobiegnie ciemnieniu pieczarek i sprawi, że zachowają one jędrną konsystencję.

Dlaczego sól szkodzi pieczarkom?

Dodawanie soli do pieczarek tuż przed smażeniem powoduje, że grzyby puszczają wodę. Woda ta rozcieńcza tłuszcz na patelni, przez co pieczarki zamiast się smażyć, duszą się we własnym sosie. W efekcie stają się miękkie, ciemne i tracą swój aromat.

Jak smażyć pieczarki krok po kroku?

  1. Dokładnie umyj pieczarki i pokrój je w plastry, ćwiartki lub ósemki.
  2. Skrop pieczarki sokiem z cytryny.
  3. Rozgrzej tłuszcz (oliwę z oliwek, olej roślinny lub masło) na patelni.
  4. Wrzuć pieczarki na patelnię i smaż je na średnim ogniu, często mieszając.
  5. Dopraw pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu i zdjęciu patelni z ognia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do smażenia pieczarek najlepiej używać patelni z grubym dnem, która równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Nie przepełniaj patelni pieczarkami. Grzyby powinny mieć swobodę smażenia się, aby nie puściły wody.
  • Jeśli chcesz, aby pieczarki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do nich podczas smażenia cebulę, czosnek lub świeże zioła.

Stosując się do tych prostych wskazówek, z łatwością usmażysz idealnie złociste, jędrne i pyszne pieczarki, które będą idealnym dodatkiem do wielu dań. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne