Wystrzegaj się prostego błędu. Pieczarki nie puszczą wody i ładnie się zarumienią

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów - do zup, sosów, farszy, zapiekanek, sałatek, a nawet dań głównych. Choć wydawać by się mogło, że ich przyrządzenie jest proste, wiele osób popełnia błędy, które sprawiają, że pieczarki stają się ciemne, wodniste i tracą swój smak.

Wystrzegaj się prostego błędu. Pieczarki nie puszczą wody i ładnie się zarumieniąWystrzegaj się prostego błędu. Pieczarki nie puszczą wody i ładnie się zarumienią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pieczarki to jedne z najbardziej uniwersalnych grzybów, które są dostępne przez cały rok. Wykorzystuje się je w kuchni na wiele sposobów, przygotowując z nich smaczne i aromatyczne potrawy zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby jednak pieczarki były idealnie smażone, trzeba znać kilka trików, które pozwolą im zachować jędrność i apetyczny wygląd. W tym artykule dowiesz się, jak smażyć pieczarki, aby nie puszczały wody i ładnie się zarumieniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Sekret idealnie usmażonych pieczarek

Sekret idealnie usmażonych pieczarek tkwi w odpowiednim przygotowaniu grzybów przed smażeniem. Zamiast solić je od razu po pokrojeniu, należy skropić je kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwas cytrynowy zapobiegnie ciemnieniu pieczarek i sprawi, że zachowają one jędrną konsystencję.

Dlaczego sól szkodzi pieczarkom?

Dodawanie soli do pieczarek tuż przed smażeniem powoduje, że grzyby puszczają wodę. Woda ta rozcieńcza tłuszcz na patelni, przez co pieczarki zamiast się smażyć, duszą się we własnym sosie. W efekcie stają się miękkie, ciemne i tracą swój aromat.

Jak smażyć pieczarki krok po kroku?

  1. Dokładnie umyj pieczarki i pokrój je w plastry, ćwiartki lub ósemki.
  2. Skrop pieczarki sokiem z cytryny.
  3. Rozgrzej tłuszcz (oliwę z oliwek, olej roślinny lub masło) na patelni.
  4. Wrzuć pieczarki na patelnię i smaż je na średnim ogniu, często mieszając.
  5. Dopraw pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu i zdjęciu patelni z ognia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do smażenia pieczarek najlepiej używać patelni z grubym dnem, która równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Nie przepełniaj patelni pieczarkami. Grzyby powinny mieć swobodę smażenia się, aby nie puściły wody.
  • Jeśli chcesz, aby pieczarki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz dodać do nich podczas smażenia cebulę, czosnek lub świeże zioła.

Stosując się do tych prostych wskazówek, z łatwością usmażysz idealnie złociste, jędrne i pyszne pieczarki, które będą idealnym dodatkiem do wielu dań. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji