Zapomniany przysmak PRL-u. Królował w restauracjach, a babcia smażyła częściej niż schabowe

Szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad w stylu retro? Mam dla ciebie propozycję, która z pewnością cię zachwyci! Bryzole, czyli kotlety mielone z mięsa wołowego lub wieprzowego, to prawdziwy hit kuchni PRL-u, który wraca teraz do łask. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz bryzole to idealne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Bryzole z puree ziemniaczanym i buraczkami Bryzole z puree ziemniaczanym i buraczkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Marcin Michałowski

W czasach PRL-u kuchnia obfitowała w różnorodne smaki i ciekawe połączenia, które na stałe wpisały się w kulinarną historię Polski. Choć dzisiaj kotlet schabowy uważany jest za klasykę polskiego obiadu, to kiedyś prym wiódł inny specjał – bryzole. Te soczyste i chrupiące kotlety były hitem zarówno w domowych kuchniach, jak i restauracjach oraz barach. Dziś przypominamy ten kulinarny przebój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z trzech składników robię genialne poduszki, w których ukrywam ulubione dodatki

Jak zrobić bryzole?

Bryzole to danie, które niegdyś królowało na polskich stołach, a teraz wraca do łask, zyskując na nowo popularność. Miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz, bryzole to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sekret tkwi w prostocie składników oraz jakości mięsa. Tradycyjnie używa się wołowiny, najlepiej antrykotu, lub wieprzowiny, takiej jak karkówka.

Składniki:

  • 500 g antrykotu lub karkówki wieprzowej,
  • 1 jajko,
  • mąka do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie mięsa: Mięso dokładnie zmiel lub posiekaj nożem na drobne kawałki. Do masy mięsnej dodaj jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą, kleistą masę.
  2. Formowanie bryzoli: Z wyrobionej masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety. Każdy kotlet obtocz w mące, co zapewni chrupiącą skórkę podczas smażenia.
  3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smaż bryzole z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Ważne jest, aby olej był dobrze nagrzany, co zapobiegnie wchłanianiu nadmiaru tłuszczu przez mięso.
  4. Przygotowanie dodatków: Na tej samej patelni, na której smażyłeś bryzole, podsmaż pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż, aż warzywa staną się miękkie i lekko zrumienione.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej