Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik

Młoda kapusta to idealny wybór na gołąbki. Nie wymagają długiego gotowania ani pieczenia, a i tak rozpływają się w ustach. Ja do farszu dodaję jeden składnik, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.

Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnikZawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gołąbki z młodej kapusty to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich tajemnica tkwi nie tylko w samym przepisie czy sposobie przygotowania, ale także w wyjątkowych składnikach, które dodajemy do farszu. Jednak jest jeden, który wyróżnia się spośród innych - kasza. Kasza, ze względu na swoje właściwości odżywcze i bogactwo smaku, doskonale komponuje się z młodą kapustą, nadając gołąbkom wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Jaką kaszę wybrać do gołąbków?

Kasze są o wiele zdrowsze od białego, oczyszczonego ryżu. Warto więc zastępować go nimi ryż, gdzie tylko się da, a farsz do gołąbków to doskonała ku temu okazja.

Do gołąbków z młodej kapusty można dodać różne rodzaje kasz, które różnią się między sobą smakiem i strukturą.

  • Kasza gryczana: idealnie sprawdzi się, jeśli lubisz wyraziste smaki. Możesz wybrać kaszę gryczaną paloną lub białą, niepaloną. Ta druga doskonale komponuje się z grzybami i cebulą.
  • Kasza jęczmienna: może to być kasza wiejska, pęczak, a także quinoa i kasza jaglana. Kaszę jęczmienną dobrze jest połączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 2 łyżki oleju,

Na farsz:

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 150 g kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka passaty,
  • 100 ml śmietanki,
  • ostra mielona papryka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sparzanie kapusty:

  • Kapustę opłucz, usuń głąb.
  • Umieść główkę kapusty w kuchence mikrofalowej z niewielką ilością wody na około 10 minut na największej mocy.
  • Pozostaw kapustę do wystygnięcia, a następnie podziel ją na pojedyncze liście.

Przygotowanie farszu:

  • Ugotuj wybraną kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
  • Pokrój cebulę i przesmaż ją na oleju.
  • Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie sosu:

  • Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i przesmaż.
  • Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj passatę i śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.

Formowanie i pieczenie gołąbków:

  • Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i uformuj gołąbki.
  • Wyłóż żaroodporne naczynie olejem, ułóż na nim gołąbki, zalej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Piecz gołąbki około godzinę w temperaturze 180°C.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania