PrzepisDania główneZawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik

Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik

Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik
Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.05.2024 10:21, aktual.: 22.08.2024 09:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Młoda kapusta to idealny wybór na gołąbki. Nie wymagają długiego gotowania ani pieczenia, a i tak rozpływają się w ustach. Ja do farszu dodaję jeden składnik, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.

Gołąbki z młodej kapusty to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich tajemnica tkwi nie tylko w samym przepisie czy sposobie przygotowania, ale także w wyjątkowych składnikach, które dodajemy do farszu. Jednak jest jeden, który wyróżnia się spośród innych - kasza. Kasza, ze względu na swoje właściwości odżywcze i bogactwo smaku, doskonale komponuje się z młodą kapustą, nadając gołąbkom wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką kaszę wybrać do gołąbków?

Kasze są o wiele zdrowsze od białego, oczyszczonego ryżu. Warto więc zastępować go nimi ryż, gdzie tylko się da, a farsz do gołąbków to doskonała ku temu okazja.

Do gołąbków z młodej kapusty można dodać różne rodzaje kasz, które różnią się między sobą smakiem i strukturą.

  • Kasza gryczana: idealnie sprawdzi się, jeśli lubisz wyraziste smaki. Możesz wybrać kaszę gryczaną paloną lub białą, niepaloną. Ta druga doskonale komponuje się z grzybami i cebulą.
  • Kasza jęczmienna: może to być kasza wiejska, pęczak, a także quinoa i kasza jaglana. Kaszę jęczmienną dobrze jest połączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 2 łyżki oleju,

Na farsz:

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 150 g kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Na sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka passaty,
  • 100 ml śmietanki,
  • ostra mielona papryka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Sparzanie kapusty:

  • Kapustę opłucz, usuń głąb.
  • Umieść główkę kapusty w kuchence mikrofalowej z niewielką ilością wody na około 10 minut na największej mocy.
  • Pozostaw kapustę do wystygnięcia, a następnie podziel ją na pojedyncze liście.

Przygotowanie farszu:

  • Ugotuj wybraną kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
  • Pokrój cebulę i przesmaż ją na oleju.
  • Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie sosu:

  • Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i przesmaż.
  • Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj passatę i śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.

Formowanie i pieczenie gołąbków:

  • Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i uformuj gołąbki.
  • Wyłóż żaroodporne naczynie olejem, ułóż na nim gołąbki, zalej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Piecz gołąbki około godzinę w temperaturze 180°C.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl