Zawsze dodaję do gołąbków z młodej kapusty. Wszyscy dopytują o ten składnik
Młoda kapusta to idealny wybór na gołąbki. Nie wymagają długiego gotowania ani pieczenia, a i tak rozpływają się w ustach. Ja do farszu dodaję jeden składnik, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.
11.05.2024 | aktual.: 22.08.2024 09:54
Gołąbki z młodej kapusty to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich tajemnica tkwi nie tylko w samym przepisie czy sposobie przygotowania, ale także w wyjątkowych składnikach, które dodajemy do farszu. Jednak jest jeden, który wyróżnia się spośród innych - kasza. Kasza, ze względu na swoje właściwości odżywcze i bogactwo smaku, doskonale komponuje się z młodą kapustą, nadając gołąbkom wyjątkowego charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką kaszę wybrać do gołąbków?
Kasze są o wiele zdrowsze od białego, oczyszczonego ryżu. Warto więc zastępować go nimi ryż, gdzie tylko się da, a farsz do gołąbków to doskonała ku temu okazja.
Do gołąbków z młodej kapusty można dodać różne rodzaje kasz, które różnią się między sobą smakiem i strukturą.
- Kasza gryczana: idealnie sprawdzi się, jeśli lubisz wyraziste smaki. Możesz wybrać kaszę gryczaną paloną lub białą, niepaloną. Ta druga doskonale komponuje się z grzybami i cebulą.
- Kasza jęczmienna: może to być kasza wiejska, pęczak, a także quinoa i kasza jaglana. Kaszę jęczmienną dobrze jest połączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.
Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą
Składniki:
Na gołąbki:
- 1 duża główka młodej kapusty,
- 2 łyżki oleju,
Na farsz:
- 600 g mielonej wieprzowiny,
- 150 g kaszy pęczak,
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- majeranek,
- sól, pieprz.
Na sos:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 szklanka passaty,
- 100 ml śmietanki,
- ostra mielona papryka,
- koperek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Sparzanie kapusty:
- Kapustę opłucz, usuń głąb.
- Umieść główkę kapusty w kuchence mikrofalowej z niewielką ilością wody na około 10 minut na największej mocy.
- Pozostaw kapustę do wystygnięcia, a następnie podziel ją na pojedyncze liście.
Przygotowanie farszu:
- Ugotuj wybraną kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
- Pokrój cebulę i przesmaż ją na oleju.
- Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie sosu:
- Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i przesmaż.
- Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj passatę i śmietankę, dopraw do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.
Formowanie i pieczenie gołąbków:
- Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i uformuj gołąbki.
- Wyłóż żaroodporne naczynie olejem, ułóż na nim gołąbki, zalej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
- Piecz gołąbki około godzinę w temperaturze 180°C.