Ekspertka pokazuje, jak należy jeść czereśnie. "Nawet na wakacjach nie wypada"

Czy wiesz, jak zgodnie z klasą jeść czereśnie? Spokojnie, z tą wiedzą spieszy Irena Kamińska-Radomska, znana ekspertka od spraw protokołu i etykiety. Jeszcze dobrze emocje nie ostygły po jej publikacjach na temat bananów i lodów, a już pojawiła się kolejna. Tym razem zaskoczyła Polaków humorem i dystansem.

ObrazekIrena Kamińska-Radomska tłumaczy, jak jeść czereśnie - Pyszności; Fot. Instagram: dr Irena Kamińska-Radomska (screenshot)

Z porad Ireny Kamińskiej-Radomskiej korzystają zarówno politycy, jak i właściciele oraz pracownicy ogromnych korporacji. Ekspertkę poznaliśmy bliżej w programie "Projekt Lady". Tam występowała w roli mentorki i pomagała dziewczętom z trudną przeszłością przeobrazić się w damy. Obecnie prężnie prowadzi profile w mediach społecznościowych, gdzie publikuje materiały dotyczące dobrych manier.

Irena Kamińska-Radomska tłumaczy, jak jeść czereśnie

Irena Kamińska-Radomska nie tak dawno poczęstowała Polaków wiedzą na temat tego, jak powinno się jeść banany i lody w miejscach publicznych. Jej wywody nie przeszły bez echa. Internauci wytykali strażniczce dobrych manier oderwanie od rzeczywistości oraz popadanie w skrajności i paranoję. Teraz ekspertka podjęła temat jedzenia czereśni. Również je jadamy źle?

"Savoir-vivre dotyczy każdego momentu naszego życia. Zastosowanie zasad można znaleźć zarówno w sytuacjach oficjalnych, jak i w zwykłej codzienności. Zresztą każda chwila może być niezwykła. Co o tym myślicie?" - zapytała internautów w poście na Instagramie.

W zamieszczonym wideo Irena Kamińska-Radomska podkreśla, że osoby, które nie lubią zasad, ucieszy to, jak według savoir-vivre powinno się jeść czereśnie. Okazuje się, że można to robić rękoma, co zademonstrowała ekspertka. Dodała, że pestkę wypluwamy dyskretnie, do zaciśniętej dłoni i odkładamy na brzeg talerza lub odrębnego pojemniczka.

Obrazek
Spożywanie czereśni - Pyszności; Fot. Canva

Jedzenie czereśni według savoir-vivre. "Nawet na wakacjach nie wypada"

Ekspertka przygotowała dla internautów mały bonus. To na pewno nierzadki, a może i unikalny widok. Kamińska-Radomska zaprezentowała, czego nie robić z pestkami.

- Nawet na wakacjach nie wypada pozbywać się pestki w taki sposób - powiedziała, wypluwając pozostałość po czereśni przed siebie.

To może i niezgodne z etykietą zachowanie, ale widocznie ociepliło jej wizerunek.

"Pani Irenko, bardzo lubię Pani energię i spokój. Co do plucia pestką, faktycznie nie wygląda to dobrze" - przyznała jedna z internautek.
"Zobaczyć panią Irenę Kamińską-Radomską, która wypluwa pestkę - bezcenne" - napisał ktoś inny.
"Może i nie wypada, ale jaką radość Pani to sprawiło" - podsumowano pod filmem.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser