Ekspertka o jedzeniu lodów przez Polaków. Twierdzi, że robią to skrajnie nieelegancko

Irena Kamińska-Radomska, ekspertka od spraw protokołu i etykiety uważa, że jedzenie lodów na ulicy jest skrajnie nieeleganckie. Zachwalała przy tym Francję, gdzie - w jej opinii - nie praktykuje się spożywania czegokolwiek, idąc. W komentarzach pod opublikowanym przez kobietę wideo wybuchła burza. Internauci wytykają strażniczce savoir-vivre, że popada w skrajność i paranoję. 

ObrazekEkspertka twierdzi, że Polacy skrajnie nieelegancko jedzą lody - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Irena Kamińska-Radomska (screenshot)
SKOMENTUJ

Kamińska-Radomska jest trenerem etykiety biznesu, a z jej porad korzystają zarówno politycy, jak i właściciele i pracownicy ogromnych korporacji. Ekspertka znana jest szerszemu gronu z programu "Project Lady", gdzie występowała w roli mentorki, pomagającej dziewczętom z trudną przeszłością stać się damami. Teraz swoim doświadczeniem i wiedzą dzieli się w mediach społecznościowych, publikując materiały dotyczące dobrych manier.

Ekspertka o jedzeniu lodów na ulicy: "Skrajnie nieeleganckie"

Irena Kamińska-Radomska w jednym z wideo, opublikowanym na Instagramie, wytknęła Polakom, że... skrajnie nieelegancko jedzą lody. Wskazała przy tym na deser w rożku, który - w jej opinii - nie powinien być konsumowany w miejscu publicznym. To, co szczególnie mierzwi ekspertkę, to sposób spożywania takich lodów, ponieważ większość decyduje się na jedzenie ich prosto z rożka, bez korzystania z łyżeczki. Zgodnie jednak z tym, co mówi ekspertka, nawet używanie łyżeczki nie jest zgodne z zasadami dobrych manier, ponieważ jej wywód tyczył się ogólnie jedzenia czegokolwiek na ulicy.

- Nie wyobrażam sobie eleganckiej osoby, która zajada się takim oto lodem - zaczęła wywód, wskazując na deser w rożku. - Przecież to jest fatalne zachowanie (...) We Francji to mi się podoba, że oni nigdy nie jedzą gdzieś na ulicy, idąc, na zasadzie fast foodu - kontynuuje.

Lody w rożku na cenzurowanym? Internauci reagują na wideo ekspertki

Nagranie wywołało sporą dyskusję w komentarzach. Jedni są zgodni z tym, co mówi ekspertka. Podzielają jej opinię, wskazując, że to nieestetyczne i niesmaczne, kiedy mija się na spacerze osobę, jedzącą lody prosto z rożka. Kolejni dodają, że jeśli już ktoś ma ochotę na zimny deser, powinien zamówić taki w kubeczku i zjeść go łyżeczką. Kilka osób wytknęło Kamińskiej-Radomskiej, że mówi nieprawdę twierdząc, że Francuzi unikają jedzenia na ulicy.

"Pani Ireno, od ponad 7 lat mieszkam we Francji… tutaj rodowici Francuzi jedzą na ulicy… i fastfood i lody. Mieszkałam i w Paryżu i na Lazurowym a teraz na południu Francji. Jemy na ulicy bez większego skrępowania…. " (pis. oryg.) - czytamy w komentarzach na Instagramie. "Mieszkam we Francji od 17 lat. W Paryżu. Często widzę ludzi jedzących na ulicy szczególnie w południe kiedy jest przerwa obiadowa. Często ludzie kupują kanapki i wcinają na ulicy lub na jakimś skwerku" (pis. oryg.) - pisze kolejna użytkowniczka.

Są również komentarze, mówiące wprost, że ekspertka przesadza, krytykując jedzenie lodów na ulicy czy w parku. Internauci zaznaczają, że nie wyobrażają sobie nie zjeść deseru podczas letniego spaceru. Wytykają Kamińskiej-Radomskiej groteskowość i pretensjonalność oraz sugerują, że jej wywód świadczy o popadaniu w skrajność i paranoję.

"Zaczyna Pani odrobinkę odlatywać. Jest XXI wiek, żyjemy w pędzie, jemy w pędzie", "Nie popadajmy z paranoję i skrajności, można czysto i z klasą zjeść loda na ulicy tak samo jak totalnie bez klasy nie umieć się zachować w restauracji" (pis. oryg.) - komentują.

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane