Ekspertka o jedzeniu lodów przez Polaków. Twierdzi, że robią to skrajnie nieelegancko

Irena Kamińska-Radomska, ekspertka od spraw protokołu i etykiety uważa, że jedzenie lodów na ulicy jest skrajnie nieeleganckie. Zachwalała przy tym Francję, gdzie - w jej opinii - nie praktykuje się spożywania czegokolwiek, idąc. W komentarzach pod opublikowanym przez kobietę wideo wybuchła burza. Internauci wytykają strażniczce savoir-vivre, że popada w skrajność i paranoję. 

ObrazekEkspertka twierdzi, że Polacy skrajnie nieelegancko jedzą lody - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Irena Kamińska-Radomska (screenshot)

Kamińska-Radomska jest trenerem etykiety biznesu, a z jej porad korzystają zarówno politycy, jak i właściciele i pracownicy ogromnych korporacji. Ekspertka znana jest szerszemu gronu z programu "Project Lady", gdzie występowała w roli mentorki, pomagającej dziewczętom z trudną przeszłością stać się damami. Teraz swoim doświadczeniem i wiedzą dzieli się w mediach społecznościowych, publikując materiały dotyczące dobrych manier.

Ekspertka o jedzeniu lodów na ulicy: "Skrajnie nieeleganckie"

Irena Kamińska-Radomska w jednym z wideo, opublikowanym na Instagramie, wytknęła Polakom, że... skrajnie nieelegancko jedzą lody. Wskazała przy tym na deser w rożku, który - w jej opinii - nie powinien być konsumowany w miejscu publicznym. To, co szczególnie mierzwi ekspertkę, to sposób spożywania takich lodów, ponieważ większość decyduje się na jedzenie ich prosto z rożka, bez korzystania z łyżeczki. Zgodnie jednak z tym, co mówi ekspertka, nawet używanie łyżeczki nie jest zgodne z zasadami dobrych manier, ponieważ jej wywód tyczył się ogólnie jedzenia czegokolwiek na ulicy.

- Nie wyobrażam sobie eleganckiej osoby, która zajada się takim oto lodem - zaczęła wywód, wskazując na deser w rożku. - Przecież to jest fatalne zachowanie (...) We Francji to mi się podoba, że oni nigdy nie jedzą gdzieś na ulicy, idąc, na zasadzie fast foodu - kontynuuje.

Lody w rożku na cenzurowanym? Internauci reagują na wideo ekspertki

Nagranie wywołało sporą dyskusję w komentarzach. Jedni są zgodni z tym, co mówi ekspertka. Podzielają jej opinię, wskazując, że to nieestetyczne i niesmaczne, kiedy mija się na spacerze osobę, jedzącą lody prosto z rożka. Kolejni dodają, że jeśli już ktoś ma ochotę na zimny deser, powinien zamówić taki w kubeczku i zjeść go łyżeczką. Kilka osób wytknęło Kamińskiej-Radomskiej, że mówi nieprawdę twierdząc, że Francuzi unikają jedzenia na ulicy.

"Pani Ireno, od ponad 7 lat mieszkam we Francji… tutaj rodowici Francuzi jedzą na ulicy… i fastfood i lody. Mieszkałam i w Paryżu i na Lazurowym a teraz na południu Francji. Jemy na ulicy bez większego skrępowania…. " (pis. oryg.) - czytamy w komentarzach na Instagramie. "Mieszkam we Francji od 17 lat. W Paryżu. Często widzę ludzi jedzących na ulicy szczególnie w południe kiedy jest przerwa obiadowa. Często ludzie kupują kanapki i wcinają na ulicy lub na jakimś skwerku" (pis. oryg.) - pisze kolejna użytkowniczka.

Są również komentarze, mówiące wprost, że ekspertka przesadza, krytykując jedzenie lodów na ulicy czy w parku. Internauci zaznaczają, że nie wyobrażają sobie nie zjeść deseru podczas letniego spaceru. Wytykają Kamińskiej-Radomskiej groteskowość i pretensjonalność oraz sugerują, że jej wywód świadczy o popadaniu w skrajność i paranoję.

"Zaczyna Pani odrobinkę odlatywać. Jest XXI wiek, żyjemy w pędzie, jemy w pędzie", "Nie popadajmy z paranoję i skrajności, można czysto i z klasą zjeść loda na ulicy tak samo jak totalnie bez klasy nie umieć się zachować w restauracji" (pis. oryg.) - komentują.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć