Zamiast mizerii robię bułgarską sałatkę. Do kotletów mielonych pasuje jak marzenie

W smaku przypomina greckie tzatziki, ale bułgarska sałatka przygotowywana jest nieco inaczej. Kluczem do uzyskania oryginalnego smaku i odpowiedniej konsystencji jest odsączenie serwatki z gęstego jogurtu. Potem wystarczy już tylko dodać i wymieszać kilka prostych składników.

Bułgarska sneżanka to świetny dodatek do dań z grillaBułgarska sneżanka to świetny dodatek do dań z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

W odróżnieniu od greckiego dipu, sneżanka często jest przygotowywana z dodatkiem ogórków kiszonych lub konserwowych, dzięki którym zyskuje bardziej wyrazisty smak. Ale nie tylko walory smakowe są jej atutem. Odsączony z serwatki jogurt jest wartościowym źródłem białka, do tego ogórki kiszone zawierają bakterie probiotyczne, korzystne dla pracy jelit. Czosnek i koperek wzbogacają sałatkę o witaminy i minerały, a dodatek oliwy sprawia, że są one lepiej przyswajalne przez organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak smakuje tradycyjna bułgarska sałatka?

To popularny bułgarski dip, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych potraw. Chociaż nazywany jest sałatką, w rzeczywistości bardziej przypomina pastę lub gęsty sos, w którym można maczać świeże bądź grillowane warzywa. Świetnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, rybą lub faszerowaną cukinią.

Oryginalna nazwa sałatki to "snezhanka". W Polsce znana jest jako "sneżanka", a w krajach anglojęzycznych jako "White Snow". Bułgarzy lubią dodawać do niej chrupiące składniki, na przykład orzechy lub pestki słonecznika.

Przepis na sneżankę

W Bułgarii ta prosta sałatka jest podawana praktycznie do wszystkiego, ale największym powodzeniem cieszy się latem – idealnie chłodzi w upalne dni.

Składniki:

  • 1 duży jogurt bałkański,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • garść posiekanego koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt zawiń w gazę, zawiąż węzełek i pozostaw w lodówce na sitku (nad miską) do odsączenia.
  2. Odsączony jogurt przełóż do miski, dodaj odrobinę soli, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, bardzo cienko pokrojone ząbki czosnku i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
  3. Opcjonalnie dodaj pokruszone orzechy.
  4. Polej oliwą i przechowuj w szklanym pojemniku z pokrywką przez maksymalnie 5-7 dni.

Autorką przepisu jest Sneji, znana jako "The Modern Nonna". Urodziła się w Sofii, a umiejętności kulinarne zdobyła w kuchni babci. Obecnie mieszka w Kanadzie, gdzie kontynuuje swoją przygodę, gotując i dzieląc się przepisami.

Źródło: themodernnonna.com

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥