Zamiast mizerii robię bułgarską sałatkę. Do kotletów mielonych pasuje jak marzenie

W smaku przypomina greckie tzatziki, ale bułgarska sałatka przygotowywana jest nieco inaczej. Kluczem do uzyskania oryginalnego smaku i odpowiedniej konsystencji jest odsączenie serwatki z gęstego jogurtu. Potem wystarczy już tylko dodać i wymieszać kilka prostych składników.

Bułgarska sneżanka to świetny dodatek do dań z grillaBułgarska sneżanka to świetny dodatek do dań z grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
oprac.  Anna Galuhn

W odróżnieniu od greckiego dipu, sneżanka często jest przygotowywana z dodatkiem ogórków kiszonych lub konserwowych, dzięki którym zyskuje bardziej wyrazisty smak. Ale nie tylko walory smakowe są jej atutem. Odsączony z serwatki jogurt jest wartościowym źródłem białka, do tego ogórki kiszone zawierają bakterie probiotyczne, korzystne dla pracy jelit. Czosnek i koperek wzbogacają sałatkę o witaminy i minerały, a dodatek oliwy sprawia, że są one lepiej przyswajalne przez organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak smakuje tradycyjna bułgarska sałatka?

To popularny bułgarski dip, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych potraw. Chociaż nazywany jest sałatką, w rzeczywistości bardziej przypomina pastę lub gęsty sos, w którym można maczać świeże bądź grillowane warzywa. Świetnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, rybą lub faszerowaną cukinią.

Oryginalna nazwa sałatki to "snezhanka". W Polsce znana jest jako "sneżanka", a w krajach anglojęzycznych jako "White Snow". Bułgarzy lubią dodawać do niej chrupiące składniki, na przykład orzechy lub pestki słonecznika.

Przepis na sneżankę

W Bułgarii ta prosta sałatka jest podawana praktycznie do wszystkiego, ale największym powodzeniem cieszy się latem – idealnie chłodzi w upalne dni.

Składniki:

  • 1 duży jogurt bałkański,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • garść posiekanego koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt zawiń w gazę, zawiąż węzełek i pozostaw w lodówce na sitku (nad miską) do odsączenia.
  2. Odsączony jogurt przełóż do miski, dodaj odrobinę soli, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, bardzo cienko pokrojone ząbki czosnku i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
  3. Opcjonalnie dodaj pokruszone orzechy.
  4. Polej oliwą i przechowuj w szklanym pojemniku z pokrywką przez maksymalnie 5-7 dni.

Autorką przepisu jest Sneji, znana jako "The Modern Nonna". Urodziła się w Sofii, a umiejętności kulinarne zdobyła w kuchni babci. Obecnie mieszka w Kanadzie, gdzie kontynuuje swoją przygodę, gotując i dzieląc się przepisami.

Źródło: themodernnonna.com

Wybrane dla Ciebie

Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny