Zamiast mizerii robię bułgarską sałatkę. Do kotletów mielonych pasuje jak marzenie
W smaku przypomina greckie tzatziki, ale bułgarska sałatka przygotowywana jest nieco inaczej. Kluczem do uzyskania oryginalnego smaku i odpowiedniej konsystencji jest odsączenie serwatki z gęstego jogurtu. Potem wystarczy już tylko dodać i wymieszać kilka prostych składników.
W odróżnieniu od greckiego dipu, sneżanka często jest przygotowywana z dodatkiem ogórków kiszonych lub konserwowych, dzięki którym zyskuje bardziej wyrazisty smak. Ale nie tylko walory smakowe są jej atutem. Odsączony z serwatki jogurt jest wartościowym źródłem białka, do tego ogórki kiszone zawierają bakterie probiotyczne, korzystne dla pracy jelit. Czosnek i koperek wzbogacają sałatkę o witaminy i minerały, a dodatek oliwy sprawia, że są one lepiej przyswajalne przez organizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Jak smakuje tradycyjna bułgarska sałatka?
To popularny bułgarski dip, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych potraw. Chociaż nazywany jest sałatką, w rzeczywistości bardziej przypomina pastę lub gęsty sos, w którym można maczać świeże bądź grillowane warzywa. Świetnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, rybą lub faszerowaną cukinią.
Oryginalna nazwa sałatki to "snezhanka". W Polsce znana jest jako "sneżanka", a w krajach anglojęzycznych jako "White Snow". Bułgarzy lubią dodawać do niej chrupiące składniki, na przykład orzechy lub pestki słonecznika.
Przepis na sneżankę
W Bułgarii ta prosta sałatka jest podawana praktycznie do wszystkiego, ale największym powodzeniem cieszy się latem – idealnie chłodzi w upalne dni.
Składniki:
- 1 duży jogurt bałkański,
- 5 ogórków kiszonych,
- garść posiekanego koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Jogurt zawiń w gazę, zawiąż węzełek i pozostaw w lodówce na sitku (nad miską) do odsączenia.
- Odsączony jogurt przełóż do miski, dodaj odrobinę soli, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, bardzo cienko pokrojone ząbki czosnku i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie dodaj pokruszone orzechy.
- Polej oliwą i przechowuj w szklanym pojemniku z pokrywką przez maksymalnie 5-7 dni.
Autorką przepisu jest Sneji, znana jako "The Modern Nonna". Urodziła się w Sofii, a umiejętności kulinarne zdobyła w kuchni babci. Obecnie mieszka w Kanadzie, gdzie kontynuuje swoją przygodę, gotując i dzieląc się przepisami.
Źródło: themodernnonna.com