Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki

Ulubioną pastę na kanapkę przygotowuję nie z serka, lecz z zupełnie innego, wciąż niedocenianego produktu. Wystarczy przełożyć go do słoika, dorzucić kilka składników i już następnego dnia można cieszyć się pysznym, kremowym smarowidłem.

Zamykam w lodówce i następnego dnia mam puszystą pastę na kanapkZamykam w lodówce i następnego dnia mam pyszną pastę na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Silken tofu to rodzaj tofu, który wyróżnia się swoją miękką i kremową konsystencją. Jest popularne szczególnie w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej można go spotkać również w polskich sklepach, szczególnie tych większych lub tych z produktami z kuchni świata. Jeśli zobaczysz gdzieś ten produkt, warto się w niego zaopatrzyć i przygotować kremową pastę kanapkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Czemu warto jeść silken tofu?

Co prawda mało znana nazwa tego produktu może odstraszać, ale warto spróbować i zastąpić klasyczne smarowidło tym na bazie tofu. To źródło białka sojowego, wapnia i fosforu, dlatego świetnie sprawdza się jako zamiennik nabiału dla osób na diecie wegańskiej, ale nie tylko. Z powodzeniem możesz je włączyć także do tradycyjnego jadłospisu.

Jest lekkostrawne, ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, dlatego dobrze wpisuje się również w dietę redukcyjną i zdecydowanie warto mieć je w swojej lodówce.

Idealna pasta z silken tofu

Należy pamiętać, że tofu samo w sobie ma bardzo delikatny smak, dlatego wymaga odpowiedniego doprawienia. Przygotowując pastę lepiej nie zmniejszać ilości soli, ponieważ to właśnie ona nadaje całości wyrazistości i sprawia, że smak nieco przypomina dobrze znaną fetę. Nie pomijaj też oleju kokosowego, ponieważ bez niego masa będzie rzadsza i nie uzyska konsystencji klasycznego smarowidła.

Gotową pastę przechowuj w lodówce, dbając o to, by była dobrze schłodzona. Najlepiej spożyć ją w ciągu 4 dni od przygotowania, ponieważ wtedy pozostaje świeża i smaczna.

Przepis na smarowidło z silken tofu

Składniki:

  • 350 g silken tofu,
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść tofu, olej kokosowy, oliwę, sól, sok z cytryny, ocet jabłkowy, płatki drożdżowe oraz szczyptę cukru w wysokim naczyniu.
  2. Zblenduj na jednolitą, gładką masę. Krem powinien mieć lekką, ale gęstniejącą konsystencję.
  3. Przełóż go do zamykanego pojemnika i schłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
  4. Po schłodzeniu nadaje się od razu do użycia.
  5. Przed podaniem możesz go delikatnie wymieszać, zwłaszcza jeśli na wierzchu oddzieliła się niewielka ilość wody.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym