Nie twarożek i nie pasta jajeczna. Najlepsze smarowidło do chleba zrobisz z sezonowych warzyw

Nie od dziś wiadomo, że kanapki to jeden z najpopularniejszych sposobów na śniadanie. Można z nich łatwo skomponować urozmaicony posiłek, dobierając składniki według własnych upodobań – na słodko, na słono, z wędliną, serem czy warzywami. Powiedzenie "do wyboru, do koloru" idealnie pasuje do kanapek. Warto spróbować czegoś nowego i odkryć smak różnych past kanapkowych.

Pasta kanapkowaPasta kanapkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Kochina

Pasty warzywne to świetne rozwiązanie nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale również jako baza do sosu do makaronu. Wystarczy dodać do przygotowanej pasty dwie łyżki wody z gotującego się makaronu, aby w kilka chwil stworzyć pyszny i zdrowy obiad. Dziś przedstawię prostą, podstawową wersję pasty – idealną zarówno na kanapkę, jak i do tortilli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Zdrowy sposób na początek dnia

Smarowidła dają nam wielką gamę możliwości. Możesz zrobić ją z większości warzyw które akurat znajdują się w lodówce. Gwiazdą tego smarowidła jest papryka, która jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, B9, błonnika, potasu i magnezu. Natomiast dodatek pomidorów malinowych dodaje łagodności i lekko owocowej słodyczy do pasty z intensywną papryką. Świetnie równoważą smak pieczonych warzyw.

Przepis na czerwoną pastę warzywną

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 suszone pomidory.
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawa słodka papryka,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • szczypta soli, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ustawiając tryb grzania góra-dół. Obierz cebulę, dokładnie umyj warzywa i osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na duże kawałki. Pomidora przekrój na ćwiartki, cukinię na grube plastry, a cebulę na łódeczki.
  3. Warzywa razem z nieobranym czosnkiem oprósz solą, dodaj pieprz według uznania i skrop całość 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj, a następnie ułóż paprykę i pomidora skórką do góry – dzięki temu łatwiej będzie je później obrać.
  4. Piecz przez około 25 minut, aż warzywa wyraźnie zmiękną i lekko się zrumienią. Suszone pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę.
  5. Gdy pieczone warzywa ostygną, obierz paprykę i pomidora ze skórki. Następnie przełóż je do kielicha blendera razem z pozostałymi warzywami, suszonymi pomidorami, koncentratem pomidorowym, parmezanem i przyprawami.
  6. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli po zblendowaniu pasta będzie zbyt grudkowata, dodaj łyżkę oleju z suszonych pomidorów i zmiksuj ponownie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej