Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Są takie przepisy, które robią robotę, nie prosząc o Oscara. Proste, szybkie i tak smaczne, że człowiek zjada łyżką prosto z miski, zanim zdąży sięgnąć po chleb. Właśnie taka jest ta pasta z wędzonego łososia.
Niby nic wielkiego, a smakuje jak brunch u Szweda na jachcie. Idealna, kiedy chcesz zabłysnąć bez stania przy garach i wydawania milionów monet. Pasta z łososia i serka śmietankowego to zdecydowanie coś, czego potrzebujesz na śniadanie i kolację. Koniecznie przetestuj ten przepis. Gwarantuję, że taką pastę będziesz robić niemalże codziennie. Dlaczego? Jest pyszna, lekka i ma wiele właściwości odżywczych. To wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin oraz minerałów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Pasta z łososia i serka to hit na śniadanie lub imprezę
Masz ochotę na coś prostego, szybkiego i bardzo dobrego? Pasta z wędzonego łososia i serka śmietankowego to strzał w dziesiątkę. Zrobisz ją w 5 minut, a smakuje, jakbyś spędził pół dnia z szefem kuchni. Idealna do grzanek, bagietek, krakersów, a nawet jako turbo wypełniacz do jajek na twardo.
Składniki:
- ok. 150-200 g wędzonego łososia (najlepiej tłustego),
- 200 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia, Almette – wybierz coś bez dodatków),
- sok z połowy cytryny,
- 1-2 łyżeczki chrzanu (jeśli lubisz ostre, a jak nie, to możesz pominąć),
- łyżeczka musztardy (najlepiej dijon, ale jak masz sarepską, też będzie w porządku),
- świeżo zmielony pieprz, trochę soli (to drugie opcjonalnie),
- ewentualnie: koperek, szczypiorek, cebulka dymka.
Sposób przygotowania:
- Wrzuć łososia do miski – możesz go wcześniej porwać na mniejsze kawałki.
- Dodaj serek, sok z cytryny, chrzan, musztardę i porządną szczyptę pieprzu. Możesz też dodać trochę soli, jeśli uważasz, że smak jest za mało słony.
- Zblenduj wszystko (wtedy pasta będzie gładka) albo porządnie rozgnieć widelcem, jeśli lubisz, jak coś chrupnie pod zębem.
- Na koniec możesz dodać posiekany koperek lub szczypiorek.
- Wrzuć pastę na kilka minut do lodówki – jak się przegryzie, robi się jeszcze lepsza.
Pasta z łososia i serka śmietankowego najbardziej pasuje do chleba (tosty, bajgle, rogal, bułka pszenna, chleb żytni - co tam sobie wybierzesz). Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do tortilli (tutaj zrobi ogromną furorę) lub wypełnienie do ugotowanych na twardo jajek. W tym ostatnim przypadku będą świetnym finger foodem, który nada imprezie lub spotkaniu rodzinnemu więcej elegancji.