Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba

Są takie przepisy, które robią robotę, nie prosząc o Oscara. Proste, szybkie i tak smaczne, że człowiek zjada łyżką prosto z miski, zanim zdąży sięgnąć po chleb. Właśnie taka jest ta pasta z wędzonego łososia.

Pasta z łososiaPasta z łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niby nic wielkiego, a smakuje jak brunch u Szweda na jachcie. Idealna, kiedy chcesz zabłysnąć bez stania przy garach i wydawania milionów monet. Pasta z łososia i serka śmietankowego to zdecydowanie coś, czego potrzebujesz na śniadanie i kolację. Koniecznie przetestuj ten przepis. Gwarantuję, że taką pastę będziesz robić niemalże codziennie. Dlaczego? Jest pyszna, lekka i ma wiele właściwości odżywczych. To wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin oraz minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Pasta z łososia i serka to hit na śniadanie lub imprezę

Masz ochotę na coś prostego, szybkiego i bardzo dobrego? Pasta z wędzonego łososia i serka śmietankowego to strzał w dziesiątkę. Zrobisz ją w 5 minut, a smakuje, jakbyś spędził pół dnia z szefem kuchni. Idealna do grzanek, bagietek, krakersów, a nawet jako turbo wypełniacz do jajek na twardo.

Składniki:

  • ok. 150-200 g wędzonego łososia (najlepiej tłustego),
  • 200 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia, Almette – wybierz coś bez dodatków),
  • sok z połowy cytryny,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (jeśli lubisz ostre, a jak nie, to możesz pominąć),
  • łyżeczka musztardy (najlepiej dijon, ale jak masz sarepską, też będzie w porządku),
  • świeżo zmielony pieprz, trochę soli (to drugie opcjonalnie),
  • ewentualnie: koperek, szczypiorek, cebulka dymka.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć łososia do miski – możesz go wcześniej porwać na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj serek, sok z cytryny, chrzan, musztardę i porządną szczyptę pieprzu. Możesz też dodać trochę soli, jeśli uważasz, że smak jest za mało słony.
  3. Zblenduj wszystko (wtedy pasta będzie gładka) albo porządnie rozgnieć widelcem, jeśli lubisz, jak coś chrupnie pod zębem.
  4. Na koniec możesz dodać posiekany koperek lub szczypiorek.
  5. Wrzuć pastę na kilka minut do lodówki – jak się przegryzie, robi się jeszcze lepsza.

Pasta z łososia i serka śmietankowego najbardziej pasuje do chleba (tosty, bajgle, rogal, bułka pszenna, chleb żytni - co tam sobie wybierzesz). Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do tortilli (tutaj zrobi ogromną furorę) lub wypełnienie do ugotowanych na twardo jajek. W tym ostatnim przypadku będą świetnym finger foodem, który nada imprezie lub spotkaniu rodzinnemu więcej elegancji.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥