Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba

Są takie przepisy, które robią robotę, nie prosząc o Oscara. Proste, szybkie i tak smaczne, że człowiek zjada łyżką prosto z miski, zanim zdąży sięgnąć po chleb. Właśnie taka jest ta pasta z wędzonego łososia.

Pasta z łososiaPasta z łososia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niby nic wielkiego, a smakuje jak brunch u Szweda na jachcie. Idealna, kiedy chcesz zabłysnąć bez stania przy garach i wydawania milionów monet. Pasta z łososia i serka śmietankowego to zdecydowanie coś, czego potrzebujesz na śniadanie i kolację. Koniecznie przetestuj ten przepis. Gwarantuję, że taką pastę będziesz robić niemalże codziennie. Dlaczego? Jest pyszna, lekka i ma wiele właściwości odżywczych. To wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin oraz minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii

Pasta z łososia i serka to hit na śniadanie lub imprezę

Masz ochotę na coś prostego, szybkiego i bardzo dobrego? Pasta z wędzonego łososia i serka śmietankowego to strzał w dziesiątkę. Zrobisz ją w 5 minut, a smakuje, jakbyś spędził pół dnia z szefem kuchni. Idealna do grzanek, bagietek, krakersów, a nawet jako turbo wypełniacz do jajek na twardo.

Składniki:

  • ok. 150-200 g wędzonego łososia (najlepiej tłustego),
  • 200 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia, Almette – wybierz coś bez dodatków),
  • sok z połowy cytryny,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (jeśli lubisz ostre, a jak nie, to możesz pominąć),
  • łyżeczka musztardy (najlepiej dijon, ale jak masz sarepską, też będzie w porządku),
  • świeżo zmielony pieprz, trochę soli (to drugie opcjonalnie),
  • ewentualnie: koperek, szczypiorek, cebulka dymka.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć łososia do miski – możesz go wcześniej porwać na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj serek, sok z cytryny, chrzan, musztardę i porządną szczyptę pieprzu. Możesz też dodać trochę soli, jeśli uważasz, że smak jest za mało słony.
  3. Zblenduj wszystko (wtedy pasta będzie gładka) albo porządnie rozgnieć widelcem, jeśli lubisz, jak coś chrupnie pod zębem.
  4. Na koniec możesz dodać posiekany koperek lub szczypiorek.
  5. Wrzuć pastę na kilka minut do lodówki – jak się przegryzie, robi się jeszcze lepsza.

Pasta z łososia i serka śmietankowego najbardziej pasuje do chleba (tosty, bajgle, rogal, bułka pszenna, chleb żytni - co tam sobie wybierzesz). Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do tortilli (tutaj zrobi ogromną furorę) lub wypełnienie do ugotowanych na twardo jajek. W tym ostatnim przypadku będą świetnym finger foodem, który nada imprezie lub spotkaniu rodzinnemu więcej elegancji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia