Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet

Kiedy na patelni spotykają się dwa zdrowe składniki, powstaje danie, które zaspokaja apetyt na długo. Mowa o jajkach i serku wiejskim, które tworzą podstawę pysznego omletu.

Taki omlet jest doskonały na śniadanieTaki omlet jest doskonały na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Omlet to uniwersalne danie, które najczęściej kojarzymy z porannym posiłkiem. Tradycyjnie przygotowuje się go z roztrzepanych jajek, a można go podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Bardziej skomplikowane są omlety z dodatkiem mąki, na przykład biszkoptowe. Czy jednak można przygotować omlet w wersji dietetycznej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Najlepsze dodatki do omletu

Do lekkiego omletu potrzebne są tylko dwa główne składniki: jajka i serek wiejski. Taki zestaw jest często polecany przez dietetyków na początek dnia. Przygotowanie omletu zajmuje dosłownie chwilę, dlatego na takie śniadanie można sobie pozwolić nawet w ciągu tygodnia. Idealne dodatki do takiego omletu? Oczywiście warzywa. O tej porze roku ich wybór jest spory, a pasują zarówno pomidory, papryka, jak i ogórki czy rzodkiewki. Zawsze można dorzucić kilka listków rukoli, sałaty czy szpinaku.

Dlaczego omlet jest idealny na śniadanie

Jajka i serek wiejski to dobry duet, który idealnie sprawdza się zwłaszcza na diecie. Te pierwsze są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Dzięki temu jajka zapewniają na długo sytość i dodają energii. Zawierają też potrzebny nam cholesterol, a także mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B. Mają też jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. Gdy dodamy do nich serek wiejski, posiłek będzie jeszcze bardziej odżywczy. Serek wiejski jest także bogaty w białko. W dodatku jest lekkostrawny i ma neutralny smak.

Omlet z dodatkiem serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • kilka liści rukoli lub sałaty (opcjonalnie),
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • łyżka startego sera żółtego (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj serek wiejski z jajkami. Masę zagęść płatkami. Dopraw masę do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut. Kiedy omlet się zetnie, przerzuć go na drugą stronę.
  3. Smaż go jeszcze około 3 minut. Podawaj na ciepło z listkami rukoli lub sałaty, pomidorkami koktajlowymi i starym serem.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć