Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Kiedy na patelni spotykają się dwa zdrowe składniki, powstaje danie, które zaspokaja apetyt na długo. Mowa o jajkach i serku wiejskim, które tworzą podstawę pysznego omletu.
Omlet to uniwersalne danie, które najczęściej kojarzymy z porannym posiłkiem. Tradycyjnie przygotowuje się go z roztrzepanych jajek, a można go podawać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Bardziej skomplikowane są omlety z dodatkiem mąki, na przykład biszkoptowe. Czy jednak można przygotować omlet w wersji dietetycznej?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami
Najlepsze dodatki do omletu
Do lekkiego omletu potrzebne są tylko dwa główne składniki: jajka i serek wiejski. Taki zestaw jest często polecany przez dietetyków na początek dnia. Przygotowanie omletu zajmuje dosłownie chwilę, dlatego na takie śniadanie można sobie pozwolić nawet w ciągu tygodnia. Idealne dodatki do takiego omletu? Oczywiście warzywa. O tej porze roku ich wybór jest spory, a pasują zarówno pomidory, papryka, jak i ogórki czy rzodkiewki. Zawsze można dorzucić kilka listków rukoli, sałaty czy szpinaku.
Dlaczego omlet jest idealny na śniadanie
Jajka i serek wiejski to dobry duet, który idealnie sprawdza się zwłaszcza na diecie. Te pierwsze są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Dzięki temu jajka zapewniają na długo sytość i dodają energii. Zawierają też potrzebny nam cholesterol, a także mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B. Mają też jod, fosfor, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. Gdy dodamy do nich serek wiejski, posiłek będzie jeszcze bardziej odżywczy. Serek wiejski jest także bogaty w białko. W dodatku jest lekkostrawny i ma neutralny smak.
Omlet z dodatkiem serka wiejskiego
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
- kilka liści rukoli lub sałaty (opcjonalnie),
- kilka pomidorków koktajlowych,
- łyżka startego sera żółtego (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj serek wiejski z jajkami. Masę zagęść płatkami. Dopraw masę do smaku.
- Na patelni rozgrzej masło. Wylej masę i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut. Kiedy omlet się zetnie, przerzuć go na drugą stronę.
- Smaż go jeszcze około 3 minut. Podawaj na ciepło z listkami rukoli lub sałaty, pomidorkami koktajlowymi i starym serem.