Taki omlet jest jeszcze bardziej sycący. To moje ulubione śniadanie z truskawkami

Truskawki to moje ulubione wiosenne owoce. Sezon na nie jest wcale długi, dlatego warto jeść je już od rana. Mam kilka pomysłów na śniadania z dodatkiem tych owoców, ale najlepszy z nich to omlet. Jest pyszny i sycący.

xTen omlet smakuje genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Dorota Gepert

Omlet często przegrywa z kanapkami, zwłaszcza kiedy się śpieszymy. Rzeczywiście wymaga on trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jeśli chodzi, o wartości odżywcze, to z pewnością wygrywa. Jajka to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych, co często podkreślają dietetycy. A kiedy jeszcze dołoży się do nich serek wiejski czy twaróg, to jego wartość odżywcza wzrośnie. Sporo witamin dostarczają też truskawki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Dlaczego omlet jest dobry na śniadanie

Omlet z serkiem wiejskim czy twarogiem to idealny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Warto go zaplanować na weekend lub luźniejszy poranek w tygodniu. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, a efekt zawsze zachwyca. Dodatek nabiału zapewnia omletowi kremową konsystencję i delikatny smak, a truskawki dodają słodyczy. Omlet jest bogaty w białko, dostarcza energii na cały dzień, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Serek wiejski czy twaróg to produkty lekkostrawne i pełne witamin z grupy B oraz wapnia, co korzystnie wpływa na zdrowie kości.

Jaki nabiał wybrać do omletu

Do omletu nadaje się klasyczny serek wiejski w opakowaniu lub twaróg na wagę. Powinny być bez żadnych dodatków, a przed dodaniem ich do masy należy je zblendować. Dzięki temu omlet będzie miał kremową konsystencję bez wyczuwalnych grudek. Truskawki wystarczy umyć, pokroić na kawałki. Nie ma potrzeby dosładzania ich.

Jak urozmaicić smak omletu?

  • Do omleta nadają się także inne ulubione owoce, np. borówki, maliny czy banany.
  • Do owoców można dodać płatki migdałowe, posiekane orzechy czy wiórki kokosowe.

Omlet śniadaniowy z truskawkami

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego lub twarogu,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • truskawki, do podania,
  • cukier, cynamon, cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie),
  • odrobina oliwy lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz, a potem pokrój na plasterki.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Żółtka zblenduj z mąką i serkiem wiejskim (lub twarogiem). Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Na koniec do masy wmieszać delikatnie białka.
  4. Na większej patelni (26-28 cm średnicy) rozgrzej tłuszcz i wylej masę. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Po tym czasie za pomocą łopatki albo talerza przewróć omlet na drugą stronę i smaż na złoto.
  6. Podawaj z truskawkami.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie