Taki omlet jest jeszcze bardziej sycący. To moje ulubione śniadanie z truskawkami
Truskawki to moje ulubione wiosenne owoce. Sezon na nie jest wcale długi, dlatego warto jeść je już od rana. Mam kilka pomysłów na śniadania z dodatkiem tych owoców, ale najlepszy z nich to omlet. Jest pyszny i sycący.
Omlet często przegrywa z kanapkami, zwłaszcza kiedy się śpieszymy. Rzeczywiście wymaga on trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jeśli chodzi, o wartości odżywcze, to z pewnością wygrywa. Jajka to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych, co często podkreślają dietetycy. A kiedy jeszcze dołoży się do nich serek wiejski czy twaróg, to jego wartość odżywcza wzrośnie. Sporo witamin dostarczają też truskawki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Dlaczego omlet jest dobry na śniadanie
Omlet z serkiem wiejskim czy twarogiem to idealny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Warto go zaplanować na weekend lub luźniejszy poranek w tygodniu. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, a efekt zawsze zachwyca. Dodatek nabiału zapewnia omletowi kremową konsystencję i delikatny smak, a truskawki dodają słodyczy. Omlet jest bogaty w białko, dostarcza energii na cały dzień, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Serek wiejski czy twaróg to produkty lekkostrawne i pełne witamin z grupy B oraz wapnia, co korzystnie wpływa na zdrowie kości.
Jaki nabiał wybrać do omletu
Do omletu nadaje się klasyczny serek wiejski w opakowaniu lub twaróg na wagę. Powinny być bez żadnych dodatków, a przed dodaniem ich do masy należy je zblendować. Dzięki temu omlet będzie miał kremową konsystencję bez wyczuwalnych grudek. Truskawki wystarczy umyć, pokroić na kawałki. Nie ma potrzeby dosładzania ich.
Jak urozmaicić smak omletu?
- Do omleta nadają się także inne ulubione owoce, np. borówki, maliny czy banany.
- Do owoców można dodać płatki migdałowe, posiekane orzechy czy wiórki kokosowe.
Omlet śniadaniowy z truskawkami
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego lub twarogu,
- 2 średnie jajka,
- 3 łyżki mąki,
- truskawki, do podania,
- cukier, cynamon, cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie),
- odrobina oliwy lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, osusz, a potem pokrój na plasterki.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno.
- Żółtka zblenduj z mąką i serkiem wiejskim (lub twarogiem). Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Na koniec do masy wmieszać delikatnie białka.
- Na większej patelni (26-28 cm średnicy) rozgrzej tłuszcz i wylej masę. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
- Po tym czasie za pomocą łopatki albo talerza przewróć omlet na drugą stronę i smaż na złoto.
- Podawaj z truskawkami.