Taki omlet jest jeszcze bardziej sycący. To moje ulubione śniadanie z truskawkami

Truskawki to moje ulubione wiosenne owoce. Sezon na nie jest wcale długi, dlatego warto jeść je już od rana. Mam kilka pomysłów na śniadania z dodatkiem tych owoców, ale najlepszy z nich to omlet. Jest pyszny i sycący.

xTen omlet smakuje genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Dorota Gepert

Omlet często przegrywa z kanapkami, zwłaszcza kiedy się śpieszymy. Rzeczywiście wymaga on trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jeśli chodzi, o wartości odżywcze, to z pewnością wygrywa. Jajka to jeden z najlepszych wyborów śniadaniowych, co często podkreślają dietetycy. A kiedy jeszcze dołoży się do nich serek wiejski czy twaróg, to jego wartość odżywcza wzrośnie. Sporo witamin dostarczają też truskawki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Dlaczego omlet jest dobry na śniadanie

Omlet z serkiem wiejskim czy twarogiem to idealny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Warto go zaplanować na weekend lub luźniejszy poranek w tygodniu. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, a efekt zawsze zachwyca. Dodatek nabiału zapewnia omletowi kremową konsystencję i delikatny smak, a truskawki dodają słodyczy. Omlet jest bogaty w białko, dostarcza energii na cały dzień, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Serek wiejski czy twaróg to produkty lekkostrawne i pełne witamin z grupy B oraz wapnia, co korzystnie wpływa na zdrowie kości.

Jaki nabiał wybrać do omletu

Do omletu nadaje się klasyczny serek wiejski w opakowaniu lub twaróg na wagę. Powinny być bez żadnych dodatków, a przed dodaniem ich do masy należy je zblendować. Dzięki temu omlet będzie miał kremową konsystencję bez wyczuwalnych grudek. Truskawki wystarczy umyć, pokroić na kawałki. Nie ma potrzeby dosładzania ich.

Jak urozmaicić smak omletu?

  • Do omleta nadają się także inne ulubione owoce, np. borówki, maliny czy banany.
  • Do owoców można dodać płatki migdałowe, posiekane orzechy czy wiórki kokosowe.

Omlet śniadaniowy z truskawkami

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego lub twarogu,
  • 2 średnie jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • truskawki, do podania,
  • cukier, cynamon, cukier waniliowy do smaku (opcjonalnie),
  • odrobina oliwy lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz, a potem pokrój na plasterki.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno.
  3. Żółtka zblenduj z mąką i serkiem wiejskim (lub twarogiem). Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Na koniec do masy wmieszać delikatnie białka.
  4. Na większej patelni (26-28 cm średnicy) rozgrzej tłuszcz i wylej masę. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
  5. Po tym czasie za pomocą łopatki albo talerza przewróć omlet na drugą stronę i smaż na złoto.
  6. Podawaj z truskawkami.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀