Dietetyk dodaje do pasty jajecznej. Takie śniadanie to wysokobiałkowa bomba

Pasta jajeczna to klasyk. Wjeżdża na stół u mnie regularnie, ale w każdej wersji smakuje inaczej – nuda nie ma wstępu. Możesz tam wrzucić różne składniki. Ja najczęściej wybieram szczypiorek i awokado. Niedawno natrafiłam na przepis znanego dietetyka.

Pasta jajeczna od dietetykaPasta jajeczna od dietetyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, fot. Instagram | Dietetyk Michał Wrzosek, wideonet
Paulina Hermann

Przestudiowałam pomysł dietetyka Michała Wrzoska i pomyślałam: serio? Jakim cudem ten składnik ma pasować do takiego klasyka? Papryka, ogórek, szczypiorek, czosnek - jak najbardziej, ale to? Postanowiłam jednak zaufać ekspertowi. Zrobiłam, spróbowałam. No i bingo. Ta pasta jajeczna to nie tylko hit smakowy, ale i konkretna białkowa petarda – idealna na śniadanie, które daje kopa lepszego niż espresso z podwójnym strzałem. Jeśli mam być szczera: nigdy nie jadłam bardziej kremowej pasty jajecznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Pasta jajeczna, która cię nasyci na długo

Domyślasz się, jakiego składnika używa dietetyk? Pewnie cię to zaskoczy, ale mowa o serku wiejskim. Jeśli w tym momencie pytasz: co? To ja cię doskonale rozumiem, bo moja pierwsza reakcja była właśnie taka. Po chwili jednak stwierdziłam: czemu nie?

Przygotuj:

  • 6 jajek,
  • 200 g serka wiejskiego
  • pieprz i sól,
  • opcjonalnie: szczypiorek, koperek, posiekana papryka.

Sposób wykonania:

  1. Włóż serek wiejski do naczynia żaroodpornego i wbij jajka, całość dopraw tak, jak chcesz.
  2. Upiecz składniki na pastę jajeczną w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 20 minut w zupełności wystarczy i najlepiej będzie, jak ustawisz piekarnik na funkcję góra-dół.
  3. Pasta jajeczna jest już prawie gotowa, ale musisz wcześniej rozgnieść składniki i wymieszać.

Do przekąski możesz dorzucić posiekany szczypiorek, koperek lub drobno pokrojoną paprykę. Ogórek kiszony też się nada. Jeśli chcesz, żeby miała w sobie zdrowe tłuszcze, polecam niezawodne awokado. Taką pastą możesz sobie posmarować chleb lub nawet zrobić z niej farsz do nadziewania warzyw albo zawinąć w szynkę czy tortillę.

Pasta jajeczna od dietetyka to kopalnia białka

Serek wiejski ma niewiele kalorii, za to solidną dawkę białka. Jedno pudełko (200 g) to ponad 40 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składni. Do tego jajka, czyli tłuszcz i proteina w jednym. Efekt? Po takim śniadaniu nie tylko nie rzucisz się na drożdżówkę w biurze albo na ciastko z Żabki po drodze do pracy, ale jeszcze dociągniesz do obiadu bez marudzenia.

Ten zestaw to nie tylko białko. Masz też wapń, fosfor, witaminy z grupy B, selen i inne cuda, których twoje ciało potrzebuje, żeby nie zamienić się w warzywo przed komputerem. Michał Wrzosek zna się na robocie – wrzuca tanie składniki, a wychodzi z tego jedzenie, które nie tylko dobrze smakuje, ale robi robotę. Często korzystam z jego przepisów i co jakiś czas testuję coś nowego.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik