Pasta benedyktyńska jest lepsza od jajecznej. Robię co weekend na śniadanie

Pierwszym skojarzeniem ze śniadaniową pastą jest ta przygotowana z jajek i majonezu. Po piętach depcze jej jednak inne, lżejsze smarowidło. Idealnie sprawdzi się na wiosenne i letnie śniadania.

Pasta benedyktyńska na śniadaniePasta benedyktyńska na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pasta jajeczna to klasyk i nie można odmówić jej tego, że odpowiednio przygotowana jest naprawdę smaczna. Szkoda jeść cały czas to samo, gdy kryje się wiele innych przepisów na smarowidła do kanapek. Wśród nich jest pasta benedyktyńska, która w moim domu robi prawdziwą furorę. Przygotowanie jest proste i zajmuje nie więcej niż dziesięć minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Pasta benedyktyńska - prosty przepis

Czytając nazwę, można pomyśleć, że to jeden z przepisów, którym zajadają się zakonnicy. Nic bardziej mylnego - swoją nazwę zawdzięcza Jennie Carter Benedict, amerykańskiej restauratorce żyjącej na przełomie XIX i XX wieku. To właśnie ona miałam opracować ten przepis. W moim domu jest jednak wzbogacony o kilka dodatków.

Pasta benedyktyńska jest prosta w przygotowaniu
Pasta benedyktyńska jest prosta w przygotowaniu © Adobe Stock

Pasta benedyktyńska to lekkie połączenie kremowego serka śmietankowego z zielonym akcentem w postaci ogórków i soku z wyciśniętej cebuli. Ja obowiązkowo dorzucam do tego posiekany szczypiorek lub koperek i dodaję nieco ostrości i wyrazistości za pomocą czosnku. To smarowidło idealne na kanapki, do krakersów czy tortilli. Możesz je również wykorzystać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw lub sos do potraw z grilla.

Składniki:

  • 230 g kremowego serka śmietankowego, 
  • 2 ogórki gruntowe,
  • pół cebuli,
  • koperek lub szczypiorek,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), 
  • sól do smaku,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
  2. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach i przeciśnij przez gazę, aby uzyskać sok i dodaj do ogórków.
  3. Do miski z ogórkami przełóż serek śmietankowy i posiekany bardzo drobno koperek lub szczypiorek. Ilość dopasuj do swoich preferencji.
  4. Dorzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie powinien być za duży, żeby nie zdominował smaku.
  5. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem cayenne.

Taką pastę najlepiej wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Jeśli jednak nie masz czasu lub ochoty na czekanie, możesz od razu zabrać się za jedzenie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟