Pasta benedyktyńska jest lepsza od jajecznej. Robię co weekend na śniadanie
Pierwszym skojarzeniem ze śniadaniową pastą jest ta przygotowana z jajek i majonezu. Po piętach depcze jej jednak inne, lżejsze smarowidło. Idealnie sprawdzi się na wiosenne i letnie śniadania.
Pasta jajeczna to klasyk i nie można odmówić jej tego, że odpowiednio przygotowana jest naprawdę smaczna. Szkoda jeść cały czas to samo, gdy kryje się wiele innych przepisów na smarowidła do kanapek. Wśród nich jest pasta benedyktyńska, która w moim domu robi prawdziwą furorę. Przygotowanie jest proste i zajmuje nie więcej niż dziesięć minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie
Pasta benedyktyńska - prosty przepis
Czytając nazwę, można pomyśleć, że to jeden z przepisów, którym zajadają się zakonnicy. Nic bardziej mylnego - swoją nazwę zawdzięcza Jennie Carter Benedict, amerykańskiej restauratorce żyjącej na przełomie XIX i XX wieku. To właśnie ona miałam opracować ten przepis. W moim domu jest jednak wzbogacony o kilka dodatków.
Pasta benedyktyńska to lekkie połączenie kremowego serka śmietankowego z zielonym akcentem w postaci ogórków i soku z wyciśniętej cebuli. Ja obowiązkowo dorzucam do tego posiekany szczypiorek lub koperek i dodaję nieco ostrości i wyrazistości za pomocą czosnku. To smarowidło idealne na kanapki, do krakersów czy tortilli. Możesz je również wykorzystać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw lub sos do potraw z grilla.
Składniki:
- 230 g kremowego serka śmietankowego,
- 2 ogórki gruntowe,
- pół cebuli,
- koperek lub szczypiorek,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- sól do smaku,
- szczypta pieprzu cayenne.
Sposób przygotowania:
- Ogórki zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski.
- Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach i przeciśnij przez gazę, aby uzyskać sok i dodaj do ogórków.
- Do miski z ogórkami przełóż serek śmietankowy i posiekany bardzo drobno koperek lub szczypiorek. Ilość dopasuj do swoich preferencji.
- Dorzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Nie powinien być za duży, żeby nie zdominował smaku.
- Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Taką pastę najlepiej wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Jeśli jednak nie masz czasu lub ochoty na czekanie, możesz od razu zabrać się za jedzenie. Smacznego!