Ścieram i dodaję do pasty jajecznej. W 10 minut mam pyszne smarowidło do kanapek
Zwykła pasta jajeczna podkręcona o jeden dodatek stanie się prawdziwym rarytasem na śniadanie. Przygotowanie jest proste i szybkie, więc i w zabiegany dzień znajdzie się chwila na pyszną przyjemność.
Jajka to bohaterowie wielu śniadań. Czasem zamieniają się w jajecznicę, innym razem są bazą do omletów czy placuszków. Ugotowane na twardo mogą z kolei stać się pyszną pastą kanapkową, która świetnie zastąpi inne smarowidła. Chociaż pomysłów na jej przygotowanie jest cała masa, to ta z dodatkiem sera żółtego szybko podbije serca, wpisując się na listę śniadaniowych ulubieńców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Pasta jajeczna z serem żółtym
Jajka i ser żółty to duet, który wspaniale odnajdzie się na kanapkach. Przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans, a znika z talerza jeszcze szybciej. Wystarczy do tego świeże pieczywo i nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Pasta jajeczna z dodatkiem sera żółtego smakuje lepiej niż zazwyczaj. Rodzaj sera możesz dopasować do swoich preferencji. Sprawdzi się tutaj delikatny ser morski, emmentaler czy gouda, ale również bardziej wyrazisty cheddar czy mimolette.
Składniki:
- 100 g ulubionego żółtego sera,
- 3 jajka,
- 1 płaska łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- posiekany szczypiorek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka zalej wodą i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu przestudź, obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce. Możesz je również rozgnieść widelcem, aby pasta była bardziej kremowa.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Pokrojone jajka przełóż do miski. Dodaj do nich majonez, jogurt, musztardę, posiekany szczypiorek i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pasta jajeczna z dodatkiem sera jest gotowa do jedzenia od razu po przygotowaniu. Możesz doprawić ją także odrobiną płatków chilli, jeśli lubisz wyrazisty smak. Świetnie sprawdzi się do świeżych bułek, bagietek, bajgli czy kromki dobrego pieczywa. Możesz również wykorzystać ją do śniadaniowej tortilli. W wersji przystawkowej wypełnij pastą korpusy słonych babeczek lub zawiń w roladki z plastrem szynki. Smacznego!