Zamiast racuchów z jabłkami, robię omlet. Wychodzi tak, że palce lizać

Kiedy zwykłe kanapki czy jajecznica już się nieco przejadły, na stole pojawia się omlet. W połączeniu ze słodkimi owocami zamienia się w idealny, słodki start w nowy dzień.

Omlet śniadaniowy na słodkoOmlet śniadaniowy na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż przygotowanie omletu nie jest czasochłonne ani trudne, to na co dzień przegrywa on z innymi śniadaniami. Omlet z jabłkami sprawi jednak, że rozkochasz się w nim na nowo. Wygryzie szybko racuchy drożdżowe, bo nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i słodki podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Omlet z jabłkami

W moim domu nazywa się go omletem szarlotkowym i zdecydowanie jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. W jajecznym cieście skrywają się bowiem jabłka, dodające soczystości i słodyczy omletowi. Fani cynamonu mogą dorzucić go do masy, jeszcze bardziej podkręcając deserowy charakter omletu.

Puszysty omlet z jabłkami
Puszysty omlet z jabłkami © Adobe Stock

Omlet można łatwo dopasować do swoich preferencji. Fani lekko płynnego wnętrza mogą zdjąć go z patelni, gdy spód się zetnie. Wystarczy złożyć go na pół i gotowe. Jeśli jednak wolisz, gdy wszystko jest zwarte i ścięte, smaż pod przykrywką lub obróć go. Zrobienie perfekcyjnego omletu nie jest trudne, a ten przepis to udowodni.

Składniki:

  • 120 g jogurtu skyr,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • masło do smażenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą solą.
  3. Żółtka wymieszaj dokładnie wraz z jogurtem, skyrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką. Jeśli masa jest za gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
  4. Do piany z białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Na koniec dorzuć również pokrojone jabłka.
  5. Powstałą masę smaż na patelni z rozgrzanym masłem lub olejem, aż odpowiednio się zetnie.

Gotowy omlet szarlotkowy podawaj z syropem klonowym, cukrem pudrem lub miodem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej