Zamiast racuchów z jabłkami, robię omlet. Wychodzi tak, że palce lizać
Kiedy zwykłe kanapki czy jajecznica już się nieco przejadły, na stole pojawia się omlet. W połączeniu ze słodkimi owocami zamienia się w idealny, słodki start w nowy dzień.
Chociaż przygotowanie omletu nie jest czasochłonne ani trudne, to na co dzień przegrywa on z innymi śniadaniami. Omlet z jabłkami sprawi jednak, że rozkochasz się w nim na nowo. Wygryzie szybko racuchy drożdżowe, bo nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i słodki podwieczorek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta
Omlet z jabłkami
W moim domu nazywa się go omletem szarlotkowym i zdecydowanie jest w tym stwierdzeniu sporo prawdy. W jajecznym cieście skrywają się bowiem jabłka, dodające soczystości i słodyczy omletowi. Fani cynamonu mogą dorzucić go do masy, jeszcze bardziej podkręcając deserowy charakter omletu.
Omlet można łatwo dopasować do swoich preferencji. Fani lekko płynnego wnętrza mogą zdjąć go z patelni, gdy spód się zetnie. Wystarczy złożyć go na pół i gotowe. Jeśli jednak wolisz, gdy wszystko jest zwarte i ścięte, smaż pod przykrywką lub obróć go. Zrobienie perfekcyjnego omletu nie jest trudne, a ten przepis to udowodni.
Składniki:
- 120 g jogurtu skyr,
- 80 g mąki pszennej,
- 2 jabłka,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- masło do smażenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.
- Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą solą.
- Żółtka wymieszaj dokładnie wraz z jogurtem, skyrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką. Jeśli masa jest za gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
- Do piany z białek dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Na koniec dorzuć również pokrojone jabłka.
- Powstałą masę smaż na patelni z rozgrzanym masłem lub olejem, aż odpowiednio się zetnie.
Gotowy omlet szarlotkowy podawaj z syropem klonowym, cukrem pudrem lub miodem. Smacznego!