Ekspresowe bułeczki na śniadanie. W Turcji jedzą na potęgę

Kiedy w chlebaku nie ma już nawet okruszków, a piekarnia już zamknięta, w ruch idzie turecki przepis na bułeczki. Bez drożdży i czekania, aż wyrosną. Wystarczy wrzucić na patelnię i gotowe.

Tureckie bułeczki znikają w mgnieniu okaTureckie bułeczki znikają w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te bułeczki znaleźć można w Turcji w każdej piekarni, a i miłośnicy wakacji all inclusive raczyć się nimi mogą na hotelowych śniadaniach. Popularne są również w krajach bałkańskich i najwyższa pora, by zagościły i w polskich domach. Docenisz je wtedy, gdy w domu skończy się pieczywo. Żadne kryzysy w świąteczne dni i niehandlowe niedziele nie będą ci straszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Tureckie bułeczki

W Turcji takie bułeczki znaleźć można pod nazwą pogaca. Mają neutralny, lekko słony smak, który pasuje do wielu potraw. Pojawiają się nie tylko na śniadaniowym talerzu, ale również jako dodatek do zup, gulaszy, czy różnych mięs z grilla. Czasem trafić można również na wersje słodkie lub z różnymi nadzieniami. Tradycyjnie pieczone są w piecu, ale można ją również przygotować na patelni lub w piekarniku. Dzięki temu czas bardzo się skraca i nie trzeba długo powstrzymywać burczenia w brzuchu.

Te bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie
Te bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie © Adobe Stock | adem cam

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • do posypania: sezam, mak, czarnuszka (według uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz olej.
  2. Białko oddziel od żółtka i dodaj do masy. Żółtko zachowaj na później.
  3. Dokładnie wymieszaj masę na bułki, wyrabiając gładką masę.
  4. Podziel ją na równe części, formując kulki.
  5. Powstałe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem.Najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem
  7. Posyp wybranymi nasionami.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Gdy bułeczki przestygną, możesz zabrać się za jedzenie. Dobrze smakują lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Wystarczy je przekroić i wypełnić ulubionymi dodatkami. Pasować będą do pasty jajecznej, sera, szynki czy twarożku. Możesz podać je również jako dodatek do dań z grilla. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy