Ekspresowe bułeczki na śniadanie. W Turcji jedzą na potęgę
Kiedy w chlebaku nie ma już nawet okruszków, a piekarnia już zamknięta, w ruch idzie turecki przepis na bułeczki. Bez drożdży i czekania, aż wyrosną. Wystarczy wrzucić na patelnię i gotowe.
Te bułeczki znaleźć można w Turcji w każdej piekarni, a i miłośnicy wakacji all inclusive raczyć się nimi mogą na hotelowych śniadaniach. Popularne są również w krajach bałkańskich i najwyższa pora, by zagościły i w polskich domach. Docenisz je wtedy, gdy w domu skończy się pieczywo. Żadne kryzysy w świąteczne dni i niehandlowe niedziele nie będą ci straszne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa
Tureckie bułeczki
W Turcji takie bułeczki znaleźć można pod nazwą pogaca. Mają neutralny, lekko słony smak, który pasuje do wielu potraw. Pojawiają się nie tylko na śniadaniowym talerzu, ale również jako dodatek do zup, gulaszy, czy różnych mięs z grilla. Czasem trafić można również na wersje słodkie lub z różnymi nadzieniami. Tradycyjnie pieczone są w piecu, ale można ją również przygotować na patelni lub w piekarniku. Dzięki temu czas bardzo się skraca i nie trzeba długo powstrzymywać burczenia w brzuchu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- do posypania: sezam, mak, czarnuszka (według uznania).
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz olej.
- Białko oddziel od żółtka i dodaj do masy. Żółtko zachowaj na później.
- Dokładnie wymieszaj masę na bułki, wyrabiając gładką masę.
- Podziel ją na równe części, formując kulki.
- Powstałe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem.Najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem
- Posyp wybranymi nasionami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Gdy bułeczki przestygną, możesz zabrać się za jedzenie. Dobrze smakują lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Wystarczy je przekroić i wypełnić ulubionymi dodatkami. Pasować będą do pasty jajecznej, sera, szynki czy twarożku. Możesz podać je również jako dodatek do dań z grilla. Smacznego!