Ekspresowe bułeczki na śniadanie. W Turcji jedzą na potęgę

Kiedy w chlebaku nie ma już nawet okruszków, a piekarnia już zamknięta, w ruch idzie turecki przepis na bułeczki. Bez drożdży i czekania, aż wyrosną. Wystarczy wrzucić na patelnię i gotowe.

Tureckie bułeczki znikają w mgnieniu okaTureckie bułeczki znikają w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Te bułeczki znaleźć można w Turcji w każdej piekarni, a i miłośnicy wakacji all inclusive raczyć się nimi mogą na hotelowych śniadaniach. Popularne są również w krajach bałkańskich i najwyższa pora, by zagościły i w polskich domach. Docenisz je wtedy, gdy w domu skończy się pieczywo. Żadne kryzysy w świąteczne dni i niehandlowe niedziele nie będą ci straszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Tureckie bułeczki

W Turcji takie bułeczki znaleźć można pod nazwą pogaca. Mają neutralny, lekko słony smak, który pasuje do wielu potraw. Pojawiają się nie tylko na śniadaniowym talerzu, ale również jako dodatek do zup, gulaszy, czy różnych mięs z grilla. Czasem trafić można również na wersje słodkie lub z różnymi nadzieniami. Tradycyjnie pieczone są w piecu, ale można ją również przygotować na patelni lub w piekarniku. Dzięki temu czas bardzo się skraca i nie trzeba długo powstrzymywać burczenia w brzuchu.

Te bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie
Te bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie © Adobe Stock | adem cam

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • do posypania: sezam, mak, czarnuszka (według uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz olej.
  2. Białko oddziel od żółtka i dodaj do masy. Żółtko zachowaj na później.
  3. Dokładnie wymieszaj masę na bułki, wyrabiając gładką masę.
  4. Podziel ją na równe części, formując kulki.
  5. Powstałe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem.Najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem
  7. Posyp wybranymi nasionami.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Gdy bułeczki przestygną, możesz zabrać się za jedzenie. Dobrze smakują lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone. Wystarczy je przekroić i wypełnić ulubionymi dodatkami. Pasować będą do pasty jajecznej, sera, szynki czy twarożku. Możesz podać je również jako dodatek do dań z grilla. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟