Grecy zajadają się co wieczór. Wyprosiłam przepis w tawernie i piekę na okrągło

Smak tkwi w prostocie, a kuchnia grecka jest tego najlepszym przykładem. Tą przekąskę z łatwością odtworzysz w swoim domu, bez specjalnych poszukiwań i udziwnionych produktów.

SpanakopitaSpanakopita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie potwierdza dwie tezy. Po pierwsze, nie potrzeba wiele składników, by czarować smakiem. Po drugie, kuchnia grecka zdecydowanie należy do jednej z najlepszych i najprzystępniejszych do odtworzenia w domu. Spanakopita to prosty placek, który obowiązkowo pojawia się w wielu greckich piekarniach czy restauracjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Spanakopita ze szpinakiem

Spanakopita to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Jest to rodzaj zapiekanki z ciasta filo, wypełnionej farszem na bazie szpinaku, sera feta i ziół. Danie to jest uwielbiane zarówno przez Greków, jak i turystów, którzy chętnie sięgają po ten smakowity specjał.

Spanakopita - Pyszności
Spanakopita - Pyszności © Canva | oproko

Podczas wakacyjnego wyjazdu zakochałam się w ten prostej przekąsce i wyprosiłam przepis w tawernie, gdzie trafiłam na najlepszą spanakopitę. Najważniejsze są tutaj odpowiednie składniki. Proste, ale muszą być dobrej jakości. Porządna oliwa i prawdziwa feta to klucz do sukcesu.

Składniki:

  • 5 płatów ciasta filo,
  • 100 ml oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • 50 ml wody,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 200 g pokruszonego sera feta,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 100 ml śmietanki,
  • pół pęczka świeżej pietruszki,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowa oliwa do posmarowania wierzchu
  • sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na średnio rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez pół minuty.
  2. Wsyp szpinak na patelnię i duś go na małym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość. Następnie odcedź z niego nadmiar płynu.
  3. W misce połącz uduszony szpinak z pokruszoną fetą, jajkami, śmietanką oraz posiekaną pietruszką i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc farsz.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z wodą. Ta mieszanka posłuży do smarowania ciasta.
  5. Połóż pierwszy płat ciasta filo i posmaruj go przygotowaną mieszanką oliwy i wody. Przykryj go drugim płatem ciasta i ponownie posmaruj.
  6. Wyłóż formę do pieczenia o wymiarach około 24 × 30 cm dwoma warstwami posmarowanego ciasta, pamiętając, aby brzegi ciasta wystawały poza formę.
  7. Rozłóż równomiernie przygotowany farsz szpinakowy na cieście w formie, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od każdego brzegu.
  8. Zawiń wystające brzegi ciasta do środka, formując dekoracyjną, falistą krawędź.
  9. Posmaruj wierzch ciasta dodatkową oliwą z oliwek i, jeśli chcesz, posyp sezamem.
  10. Piecz spanakopitę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i stanie się chrupiące.
  11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na chwilę, aby lekko przestygło przed pokrojeniem na porcje.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej