To musisz wiedzieć, aby szparagi wyszły idealne. Zapiekane z pomidorami skradną serce

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, by już za chwilę kusić świeżymi warzywami w atrakcyjnych cenach. Trwa krótko, więc warto wykorzystać go w pełni.

Szparagi z dodatkamiSzparagi z dodatkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Szparagi niejedno mają oblicze. W sklepach najczęściej znaleźć można zielone i białe, ale czasem natknąć się można również na fioletowe. To jednak te pierwsze cieszą się największą popularnością i najczęściej goszczą na naszych talerzach.

Szparagowe kompendium wiedzy

Odpowiednie przechowywanie szparagów to podstawa, by pozostały jędrne i chrupiące na dłużej. Z pomocą przychodzi wtedy słoik. Nalej do niego wodę i włóż pionowo szparagi, jak bukiet warzywnych kwiatów. Alternatywą dla słoika jest zwilżony ręcznik papierowy.

Końcówki młodych szparagów wystarczy odciąć. Gdy jednak trafisz na starsze okazy, możesz je po prostu odłamać. Czasem konieczne będzie także dodatkowe obranie, jak w przypadku białych szparagów. Ważne jest to, by zdrewniałe końcówki łamać z wyczuciem - szkoda wyrzucać do śmieci to, co nadaje się do jedzenia. Same zdrewniałe końcówki możesz wykorzystać w kuchni i dorzucić do warzywnego bulionu.

Jednym z powtarzanych mitów jest to, że nieobrane szparagi będą gorzkie. To mit, bo obieranie nie wpływa na smak, a jedynie pozwala pozbyć się potencjalnej łykowatości.

Jak gotować szparagi?

Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Unosząca się para zmiękczy delikatne końcówki bez ryzyka, że się rozgotują. Jeśli jednak nie masz takiego garnka, nic nie stoi na przeszkodzie, by gotować szparagi w całości zanurzone w wodzie. Zwróć jednak uwagę na to, aby się nie rozgotowały. Nie musisz również dodawać cukru do wody - odpowiednie ugotowanie i późniejsze doprawienie wystarczająco wydobywa smak warzyw.

Gotowanie szparagów
Gotowanie szparagów © Pyszności

Aby zachować zielony kolor ugotowanych szparagów, należy je zblanszować. Po ugotowaniu przełóż je od razu do lodowatej wody. Jeśli chcesz je zamrozić, zrób to właśnie po blanszowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Szparagi zapiekane z pomidorkami

Gotowanie to niejedyny sposób na przygotowanie szparagów. Świetnie smakować będą w wersji pieczonej z pomidorkami oraz mozzarellą. Możesz zapiec je w piekarniku lub ułożyć na aluminiowej tacce i przygotować na ruszcie. To pyszny przepis na majówkowe grillowanie.

Składniki:

  • pół pęczka szparagów,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 120 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i wrzuć do niego szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek.

Szparagi w naczyniu
Szparagi w naczyniu © Pyszności

Krok 2. Dorzuć pokrojone pomidorki koktajlowe i dopraw solą oraz pieprzem. Polej oliwą, wbij jajka i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Szparagi z dodatkami
Szparagi z dodatkami © Pyszności

Krok 3. Gotowe szparagi z jajkiem i pomidorkami podawaj na ciepło. Smacznego!

Daria Testuje patenty na szparagi
Szparagi zapiekane z pomidorkami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej