W Turcji zajadałam się taką pizzą. Nawet Włosi byli nią zachwyceni, choć bardzo różni się od ich wersji
Wyglądem przypomina nieco pizzę, ale smakuje zupełnie inaczej. Lahmacun to klasyk tureckiej kuchni, który odtworzysz w swoim domu.
Kuchnia turecka skrywa w sobie wiele przysmaków. Nie musisz jednak od razu kupować biletów lotniczych, bo orientalne smaki możesz odtworzyć w domu. Jednym z dań, na które warto zwrócić uwagę jest lahmacun, czyli turecka pizza. To bardzo cienki placek ciasta pokryty cienką warstwą pikantnego farszu mięsnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekolada z anielskimi włosami wykosi dubajskie tabliczki? Cena już zwala z nóg
Przepis na turecką pizzę
Chociaż pewnie niejeden Włoch załamałby ręce, słysząc porównanie lahmacun do pizzy, to nie można odmówić tutaj pewnego podobieństwa. Jest placek, są dodatki, ale smak jest tak inny, że i mieszkaniec Italii wymruczy pod nosem wyrazy uznania. Proste ciasto z mąki, wody i drożdży
Tradycyjnie jako farsz do tureckiej pizzy wykorzystywana jest jagnięcina lub wołowina, cebula, pomidory, czerwona papryka, czosnek i natka pietruszki. Nie mogło tutaj zabraknąć również aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla bliskowschodniej kuchni. Jest więc ostra papryka, kmin i cynamon, który dodaje ciekawy, korzenny aromat. Lahmacun zgodnie z tureckim zwyczajem wypieka się w gorącym, kamiennym piecu, co zapewnia chrupkość ciasta. W domowych warunkach wystarczy jednak piekarnik i wysoka temperatura.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka suchych drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy.
Farsz
- 300 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
- 1 duża cebula,
- 2 średnie pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta cynamonu,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub wody.
Sposób przygotowania:
- W osobnej małej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Rozczyn powinien się spienić.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier i dodaj rozczyn.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody; jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
- Uformuj ciasto w kulę, przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Cebulę, pomidory, czosnek i paprykę drobno posiekaj.
- Do pokrojonych warzyw dodaj mielone mięso, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz przyprawy.
- Dodaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub wody i dokładnie wymieszaj farsz, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna mieć konsystencję pasty.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podziel je na 8-10 równych części.
- Każdą część ciasta cienko rozwałkuj na okrągły lub owalny placek o średnicy około 20-25 cm. Ciasto powinno być naprawdę cienkie.
- Przełóż placek ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozprowadź cienką warstwę farszu mięsnego na cieście, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
- Piecz lahmacun w piekarniku rozgrzanym do 230-250 stopni Celsjusza do przez około 5-8 minut. Placek jest gotowy, kiedy brzegi ciasta się zarumienią, a farsz będzie dobrze upieczony.
Gotową turecką pizzę podaj go na płasko, krojąc ją na mniejsze kawałki. Możesz także zwinąć ją w rulon z dodatkiem świeżych warzyw, takich jak sałata, pomidor i czerwona cebula. Smacznego!