W Turcji zajadałam się taką pizzą. Nawet Włosi byli nią zachwyceni, choć bardzo różni się od ich wersji

Wyglądem przypomina nieco pizzę, ale smakuje zupełnie inaczej. Lahmacun to klasyk tureckiej kuchni, który odtworzysz w swoim domu.

Turecka pizzaTurecka pizza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia turecka skrywa w sobie wiele przysmaków. Nie musisz jednak od razu kupować biletów lotniczych, bo orientalne smaki możesz odtworzyć w domu. Jednym z dań, na które warto zwrócić uwagę jest lahmacun, czyli turecka pizza. To bardzo cienki placek ciasta pokryty cienką warstwą pikantnego farszu mięsnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekolada z anielskimi włosami wykosi dubajskie tabliczki? Cena już zwala z nóg

Przepis na turecką pizzę

Chociaż pewnie niejeden Włoch załamałby ręce, słysząc porównanie lahmacun do pizzy, to nie można odmówić tutaj pewnego podobieństwa. Jest placek, są dodatki, ale smak jest tak inny, że i mieszkaniec Italii wymruczy pod nosem wyrazy uznania. Proste ciasto z  mąki, wody i drożdży

Lahmacun
Lahmacun © Adobe Stock | NAZILE_KESKIN

Tradycyjnie jako farsz do tureckiej pizzy wykorzystywana jest jagnięcina lub wołowina, cebula, pomidory, czerwona papryka, czosnek i natka pietruszki. Nie mogło tutaj zabraknąć również aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla bliskowschodniej kuchni. Jest więc ostra papryka, kmin i cynamon, który dodaje ciekawy, korzenny aromat. Lahmacun zgodnie z tureckim zwyczajem wypieka się w gorącym, kamiennym piecu, co zapewnia chrupkość ciasta. W domowych warunkach wystarczy jednak piekarnik i wysoka temperatura.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Farsz

  • 300 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub wody.

Sposób przygotowania:

  1. W osobnej małej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Rozczyn powinien się spienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier i dodaj rozczyn.
  3. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody; jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki.
  4. Uformuj ciasto w kulę, przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Cebulę, pomidory, czosnek i paprykę drobno posiekaj.
  6. Do pokrojonych warzyw dodaj mielone mięso, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz przyprawy.
  7. Dodaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub wody i dokładnie wymieszaj farsz, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna mieć konsystencję pasty.
  8. Wyrośnięte ciasto wyjmij na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Podziel je na 8-10 równych części.
  9. Każdą część ciasta cienko rozwałkuj na okrągły lub owalny placek o średnicy około 20-25 cm. Ciasto powinno być naprawdę cienkie.
  10. Przełóż placek ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Równomiernie rozprowadź cienką warstwę farszu mięsnego na cieście, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
  12. Piecz lahmacun w piekarniku rozgrzanym do 230-250 stopni Celsjusza do przez około 5-8 minut. Placek jest gotowy, kiedy brzegi ciasta się zarumienią, a farsz będzie dobrze upieczony.

Gotową turecką pizzę podaj go na płasko, krojąc ją na mniejsze kawałki. Możesz także zwinąć ją w rulon z dodatkiem świeżych warzyw, takich jak sałata, pomidor i czerwona cebula. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat