Te ślimaki z ciasta francuskiego zrobią furorę podczas majówki. Nie zostanie po nich ani okruszek
Zastanawiasz się, co zrobić na majówkę? Te ślimaki nie wymagają dużo pracy i całej listy składników. Wręcz przeciwnie, są proste i szybkie do przygotowania. Za to ich smak zawsze robi wrażenie, bo znikają z talerza raz-dwa.
Ślimaki z ciasta francuskiego można porównać do pizzy. Smakują wszystkim i możesz do nich użyć swoich ulubionych dodatków. Sprawdzą się na majówkowych spotkaniach, także tych na świeżym powietrzu. Warto spakować je na piknik czy postawić na ogrodowym stole. Można je zjeść bez użycia sztućców, mało tego, talerzyk też nie zawsze jest potrzebny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy
Pomysł na szybką przekąskę
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego to danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Wystarczy kilka składników, możesz bazować na tym, co akurat masz w lodówce. Wcześniej musisz tylko kupić ciasto francuskie. Warto wybrać takie z dużą ilością masła w składzie.
Jak obchodzić się z ciastem francuskim?
Ciasto francuskie to produkt, który warto mieć zawsze w lodówce. Jest uniwersalne i pozwala na szybkie przygotowanie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. Idealnie komponuje się z owocami i słodkimi kremami, ale też z szynką, serem czy pieczarkami. Trzeba tylko pamiętać, aby wyjąć je z lodówki co najmniej 15 minut przed pieczeniem, aby nie kruszyło się podczas zwijania. Dzięki temu twoje ślimaki będą nie tylko smaczne, ale i estetyczne.
Wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- garść natki pietruszki,
- 100 g startego żółtego sera,
- 6 plasterków szynki (opcjonalnie),
- 3 łyżki ketchupu,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju lub masła.
Sposób przygotowywania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój lub zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
- Do pieczarek dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Wymieszaj farsz.
- Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj ketchupem, rozprowadź farsz i ułóż plasterki szynki.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o szerokości 2-3 cm.
- Ułóż ślimaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.