Tak zrobisz szybką kremówkę papieską. Z tego przepisu udaje się za każdym razem

Nie musisz jechać do Wadowic, aby rozkoszować się pyszną kremówką papieską. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, jeśli podejdziesz do tego z głową. Postaw na dobre składniki, ale skorzystaj z praktycznych trików, dzięki którym zrobisz deser w 15 minut.

Szybka kremówka to pewniak na święta wielkanocneSzybka kremówka to pewniak na święta wielkanocne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kremówka papieska to nic innego jak dwa arkusze ciasta francuskiego przełożone doskonałym kremem budyniowym. Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku. Dlatego nie trać czasu na żmudne przygotowywanie ciasta – kup produkt dobrej jakości w sklepie. Za to przyłóż się do zrobienia obłędnego kremu na bazie prawdziwego masła, żółtek i wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Jak wybrać dobre ciasto francuskie w sklepie?

Wybierając ciasto francuskie w sklepie, zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, sprawdź jego skład na etykiecie i kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Ciasto francuskie powinno składać się tylko z mąki, masła, soli i woda. Unikaj więc produktów z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków.

Zwróć również uwagę na datę ważności, aby mieć pewność, że produkt jest świeży. Pomocne mogą być opinie innych konsumentów lub rankingi dostępne w sieci. Możesz również zapytać o rekomendacje w sklepie. Dobre ciasto francuskie powinno być kruche i delikatne po upieczeniu.

Przepis na szybką kremówkę papieską

W osobnym artykule o kremówce poznasz historię papieskiego deseru. Tym razem przypomnę sam przepis.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL – czyli 25 x 50 cm,
  • 1 litr mleka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:

  1. Przygotuj kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do pieczenia pierwszy arkusz na 20 minut.
  3. Drugi arkusz podziel nożem na 16 równych kwadratów – w ten sposób łatwiej będzie ci podzielić gotowe ciasto na porcje. Gdy pierwszy arkusz będzie już wypieczony, ten pocięty na kwadraty również wstaw na 20 minut.
  4. W rondelku podgrzej 500 ml mleka z masłem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami i mąką pszenną. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodaj przygotowaną mieszankę i energicznie połącz składniki do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gorącą masę rozprowadź na pierwszym arkuszu ciasta. Przykryj wypieczonymi kwadratami z drugiego arkusza. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek