Tak zrobisz szybką kremówkę papieską. Z tego przepisu udaje się za każdym razem

Nie musisz jechać do Wadowic, aby rozkoszować się pyszną kremówką papieską. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, jeśli podejdziesz do tego z głową. Postaw na dobre składniki, ale skorzystaj z praktycznych trików, dzięki którym zrobisz deser w 15 minut.

Szybka kremówka to pewniak na święta wielkanocneSzybka kremówka to pewniak na święta wielkanocne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kremówka papieska to nic innego jak dwa arkusze ciasta francuskiego przełożone doskonałym kremem budyniowym. Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku. Dlatego nie trać czasu na żmudne przygotowywanie ciasta – kup produkt dobrej jakości w sklepie. Za to przyłóż się do zrobienia obłędnego kremu na bazie prawdziwego masła, żółtek i wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Eklery z kremem budyniowym rozpływają się w ustach. Zbierzesz same pochwały

Jak wybrać dobre ciasto francuskie w sklepie?

Wybierając ciasto francuskie w sklepie, zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, sprawdź jego skład na etykiecie i kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Ciasto francuskie powinno składać się tylko z mąki, masła, soli i woda. Unikaj więc produktów z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków.

Zwróć również uwagę na datę ważności, aby mieć pewność, że produkt jest świeży. Pomocne mogą być opinie innych konsumentów lub rankingi dostępne w sieci. Możesz również zapytać o rekomendacje w sklepie. Dobre ciasto francuskie powinno być kruche i delikatne po upieczeniu.

Przepis na szybką kremówkę papieską

W osobnym artykule o kremówce poznasz historię papieskiego deseru. Tym razem przypomnę sam przepis.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL – czyli 25 x 50 cm,
  • 1 litr mleka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:

  1. Przygotuj kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do pieczenia pierwszy arkusz na 20 minut.
  3. Drugi arkusz podziel nożem na 16 równych kwadratów – w ten sposób łatwiej będzie ci podzielić gotowe ciasto na porcje. Gdy pierwszy arkusz będzie już wypieczony, ten pocięty na kwadraty również wstaw na 20 minut.
  4. W rondelku podgrzej 500 ml mleka z masłem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami i mąką pszenną. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodaj przygotowaną mieszankę i energicznie połącz składniki do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gorącą masę rozprowadź na pierwszym arkuszu ciasta. Przykryj wypieczonymi kwadratami z drugiego arkusza. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje