Tak zrobisz szybką kremówkę papieską. Z tego przepisu udaje się za każdym razem

Nie musisz jechać do Wadowic, aby rozkoszować się pyszną kremówką papieską. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, jeśli podejdziesz do tego z głową. Postaw na dobre składniki, ale skorzystaj z praktycznych trików, dzięki którym zrobisz deser w 15 minut.

Szybka kremówka to pewniak na święta wielkanocneSzybka kremówka to pewniak na święta wielkanocne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Kremówka papieska to nic innego jak dwa arkusze ciasta francuskiego przełożone doskonałym kremem budyniowym. Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku. Dlatego nie trać czasu na żmudne przygotowywanie ciasta – kup produkt dobrej jakości w sklepie. Za to przyłóż się do zrobienia obłędnego kremu na bazie prawdziwego masła, żółtek i wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jak wybrać dobre ciasto francuskie w sklepie?

Wybierając ciasto francuskie w sklepie, zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, sprawdź jego skład na etykiecie i kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Ciasto francuskie powinno składać się tylko z mąki, masła, soli i woda. Unikaj więc produktów z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków.

Zwróć również uwagę na datę ważności, aby mieć pewność, że produkt jest świeży. Pomocne mogą być opinie innych konsumentów lub rankingi dostępne w sieci. Możesz również zapytać o rekomendacje w sklepie. Dobre ciasto francuskie powinno być kruche i delikatne po upieczeniu.

Przepis na szybką kremówkę papieską

W osobnym artykule o kremówce poznasz historię papieskiego deseru. Tym razem przypomnę sam przepis.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL – czyli 25 x 50 cm,
  • 1 litr mleka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:

  1. Przygotuj kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw do pieczenia pierwszy arkusz na 20 minut.
  3. Drugi arkusz podziel nożem na 16 równych kwadratów – w ten sposób łatwiej będzie ci podzielić gotowe ciasto na porcje. Gdy pierwszy arkusz będzie już wypieczony, ten pocięty na kwadraty również wstaw na 20 minut.
  4. W rondelku podgrzej 500 ml mleka z masłem, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj pozostałe mleko z żółtkami i mąką pszenną. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodaj przygotowaną mieszankę i energicznie połącz składniki do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  5. Gorącą masę rozprowadź na pierwszym arkuszu ciasta. Przykryj wypieczonymi kwadratami z drugiego arkusza. Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez