Zrobiłam ekspresowy omlet na śniadanie. Tak syci, że nie myślę o obiedzie

Uwielbiam śniadania na słodko. Mogłabym je jeść na okrągło, ostatnio odkryłam pewien przepis i przepadłam. Omlet cynamonka to było coś, czego potrzebowałam. Nie dość, że nasycił mnie na długie godziny, to jeszcze smakuje jak puszysty serniczek.

Omlet ze skyruOmlet ze skyra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Paulina Hermann

Ostatnio zastanawiałam się, co mogę zrobić na śniadanie dla rodziny. Chciałam postawić na coś innego niż klasyczne kanapki z pastą jajeczną, naleśniki czy gofry. W lodówce miałam jajka i jogurty. Wpadłam więc na pomysł, by to połączyć. Dodałam też kilka innych składników i jaki był efekt? Przepyszny i sycący omlet ze skyra. Nie zdążyłam dobrze go zaserwować, a już zniknął. Ba, córka próbowała zabrać też moją porcję z talerza. Omlet cynamonka od dzisiaj będzie stałym bywalcem naszych śniadaniowych posiedzeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Omlet ze skyru syci bardziej niż niejedno śniadanie

Warto zadać sobie pytanie: dlaczego tak jest? Nie zaskoczę nikogo, jeśli powiem, że chodzi o białko. Tego składnika jest tu najwięcej. Znajdziemy go w jajku i jogurcie. Omlet cynamonka ma słodki smak, puszystą konsystencję (naprawdę smakuje jak sernik) i moim zdaniem jest świetnym wyborem na redukcję. Chociaż jest dość kaloryczny, to nie będziesz mieć później chęci do podjadania. Omlet ze skyru robi się bardzo szybko, a lista składników wygląda następująco.

Składniki:

  • 150 g skyra waniliowego (polecam też ten o smaku słonego karmelu),
  • 2 jajka,
  • 40 g mąki,
  • pół łyżeczki masła,
  • cukier lub słodzik,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Przepis na omlet cynamonkę to szybki i prosty sposób na pożywne śniadanie lub przekąskę – zrobisz go w kilka minut, a składniki są łatwo dostępne. Jogurt dostarcza solidnej porcji białka, a cynamonowe masło nadaje całości wyrazisty smak. Oto przepis krok po kroku:

  1. Do naczynia włóż skyr i jajka. Wymieszaj rózgą kuchenną lub trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Możesz też użyć miksera lub blender.
  2. Do masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Znowu dokładnie wymieszaj. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt gęste i bardziej przypomina gęsty budyń, polecam dodać odrobinę mleka lub napoju roślinnego.
  3. W małej miseczce rozpuść masło z cukrem i cynamonem – wrzuć to do mikrofalówki na 20-30 sekund i to w zupełności wystarczy.
  4. Rozgrzej patelnię i wlej trochę oleju. Nie przesadzaj z ilością. Jak masz oliwę w sprayu, to idealnie, a jak nie, to dosłownie kropelka wystarczy.
  5. Po prostu rozsmaruj ją po całej patelni.
  6. Wylej ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz, wyrównaj powierzchnię. Omlet ze skyra smaż na małym ogniu przez około 3 minuty - wtedy zacznie rosnąć i się pięknie zarumieni. W tym momencie zrób wzorki z cynamonowego cukru i masła. Właśnie dlatego danie to nazywa się omlet cynamonka.
  7. Obróć swoje śniadanie silikonową łopatką (rób to ostrożnie, bo ciasto jest delikatne) i smaż jeszcze dwie minuty.
  8. Do omletu pasują owoce lub syrop klonowy. Ja podałam z masłem orzechowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej