Przepis na sernik z 3 składników nie ma sobie równych. Wystarczy wymieszać i upiec

Często łapie nas ochota na coś słodkiego. Wtedy lecimy do sklepu po jakąś czekoladę lub batonika. A przecież można upiec coś prostego i szybkiego. Sernik z 3 składników to strzał w dziesiątkę.

Sernik z 3 składników
Sernik z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pbd Studio
Paulina Hermann

Sernik, obok szarlotki, jest najpopularniejszym ciastem w Polsce. Nie ma chyba osoby, która by go nie próbowała. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Jedni kochają rosę, inni baskijski, a i klasyczny królewski znajdzie swoich fanów. W mediach społecznościowych często czyta się kłótnie fanów sernika bez rodzynek z tymi, którzy nie wyobrażają sobie tego ciasta bez "czarnych robaków". A czy ktoś próbował sernik z 3 składników? Założę się, że niewiele osób. Dlatego bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na wyjątkowe ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Bardzo szybki sernik z 3 składników. Zrobisz go w okamgnieniu

Lista składników jest krótka, a przygotowanie dziecinnie proste - dlatego nawet jeśli rzadko pieczesz, to z takim sernikiem na pewno sobie poradzisz.

Składniki:

  • 5 serków homogenizowanych waniliowych (mogą być też skyry, wtedy sernik będzie zawierał więcej białka),
  • 4 jajka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • aromat migdałowy lub cytrynowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść wszystkie serki homogenizowane. Do nich dorzuć opakowanie budyniu waniliowego, a także wbij jajka. W tym momencie możesz dodać aromat.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki. Najbardziej nadaje się do tego mikser, ale łyżka lub trzepaczka też dadzą radę.
  3. Sernik z 3 składników wyrzuć na blaszkę lub tortownicę wysmarowaną mąką i masłem.
  4. Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.
  5. Upieczone ciasto wystudź i włóż do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony.

Klasyka najlepsza, ale sernik z 3 składników to niedoceniony konkurent

Do klasycznego sernika dodajemy twaróg. Czasem jest on dość kwaśny i trzeba to zneutralizować toną cukru. Tak bywa, gdy decydujemy się piec całkiem od podstaw (nie chcąc "iść na łatwiznę" i nie kupując twarogu w wiaderku). Sernik z 3 składników ma tę przewagę, że nie musimy mielić trzy razy twarogu jak za czasów PRL. Jest słodki sam w sobie. Serki homogenizowane mają w sobie mnóstwo cukru i nie trzeba sypać więcej. Takie ciasto jest idealne dla fanów "nie za kwaśne", a i dzieciaki je polubią.

Sernik z 3 składników jest też bardziej delikatny. W sumie nic dziwnego, skoro składa się z jajek, serka i budyniu. To bardziej kremowy puszek z posmakiem znanego jogurtu waniliowego, konsystencją trochę przypomina sernik baskijski. Czasem może zdarzyć się tak, że ciasto będzie opadać. Aby tego uniknąć, trzeba wybrać odpowiedni serek (nie może mieć za dużo wody w składzie).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe