Przepis na sernik z 3 składników nie ma sobie równych. Wystarczy wymieszać i upiec

Często łapie nas ochota na coś słodkiego. Wtedy lecimy do sklepu po jakąś czekoladę lub batonika. A przecież można upiec coś prostego i szybkiego. Sernik z 3 składników to strzał w dziesiątkę.

Sernik z 3 składników
Sernik z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pbd Studio
Paulina Hermann

Sernik, obok szarlotki, jest najpopularniejszym ciastem w Polsce. Nie ma chyba osoby, która by go nie próbowała. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Jedni kochają rosę, inni baskijski, a i klasyczny królewski znajdzie swoich fanów. W mediach społecznościowych często czyta się kłótnie fanów sernika bez rodzynek z tymi, którzy nie wyobrażają sobie tego ciasta bez "czarnych robaków". A czy ktoś próbował sernik z 3 składników? Założę się, że niewiele osób. Dlatego bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na wyjątkowe ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Bardzo szybki sernik z 3 składników. Zrobisz go w okamgnieniu

Lista składników jest krótka, a przygotowanie dziecinnie proste - dlatego nawet jeśli rzadko pieczesz, to z takim sernikiem na pewno sobie poradzisz.

Składniki:

  • 5 serków homogenizowanych waniliowych (mogą być też skyry, wtedy sernik będzie zawierał więcej białka),
  • 4 jajka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • aromat migdałowy lub cytrynowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść wszystkie serki homogenizowane. Do nich dorzuć opakowanie budyniu waniliowego, a także wbij jajka. W tym momencie możesz dodać aromat.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki. Najbardziej nadaje się do tego mikser, ale łyżka lub trzepaczka też dadzą radę.
  3. Sernik z 3 składników wyrzuć na blaszkę lub tortownicę wysmarowaną mąką i masłem.
  4. Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.
  5. Upieczone ciasto wystudź i włóż do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony.

Klasyka najlepsza, ale sernik z 3 składników to niedoceniony konkurent

Do klasycznego sernika dodajemy twaróg. Czasem jest on dość kwaśny i trzeba to zneutralizować toną cukru. Tak bywa, gdy decydujemy się piec całkiem od podstaw (nie chcąc "iść na łatwiznę" i nie kupując twarogu w wiaderku). Sernik z 3 składników ma tę przewagę, że nie musimy mielić trzy razy twarogu jak za czasów PRL. Jest słodki sam w sobie. Serki homogenizowane mają w sobie mnóstwo cukru i nie trzeba sypać więcej. Takie ciasto jest idealne dla fanów "nie za kwaśne", a i dzieciaki je polubią.

Sernik z 3 składników jest też bardziej delikatny. W sumie nic dziwnego, skoro składa się z jajek, serka i budyniu. To bardziej kremowy puszek z posmakiem znanego jogurtu waniliowego, konsystencją trochę przypomina sernik baskijski. Czasem może zdarzyć się tak, że ciasto będzie opadać. Aby tego uniknąć, trzeba wybrać odpowiedni serek (nie może mieć za dużo wody w składzie).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀