WAŻNE
TERAZ

Zmiany ws. naliczania stażu pracy. Rząd przyjął projekt

Mówią o nim przed każdymi świętami. Sernik baskijski wyjdzie tylko z taką śmietaną

Choć tradycyjny sernik króluje na polskich stołach od dekad, to właśnie sernik baskijski robi w ostatnich latach prawdziwą furorę – szczególnie w okolicach świąt. Ciemno przypieczony z wierzchu, kremowy w środku, lekko karmelowy w smaku i bez spodu – prosty, ale wyrafinowany. Jego sekret? Składniki. I wbrew pozorom, nie chodzi tylko o ser.

Sernik baskijskiSernik baskijski to obowiązkowy element świąt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Od kiedy pojawił się na kulinarnej scenie, zachwyca prostotą i elegancją. Sernik baskijski – lekko przypalony z wierzchu, a jednocześnie miękki i kremowy w środku – podbił serca nie tylko miłośników deserów, ale i tych, którzy dotąd stronili od serników. Choć lista składników jest krótka, w tym cieście nie ma miejsca na przypadek. To właśnie drobne szczegóły, jak wybór odpowiedniej śmietany, decydują o jego niepowtarzalnym smaku i idealnej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jaka śmietana do sernika baskijskiego?

Kluczem do sukcesu jest śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu minimum 30 proc., a najlepiej 36 proc. To właśnie ona odpowiada za charakterystyczną, jedwabistą strukturę wnętrza i lekką wilgotność ciasta po upieczeniu. Użycie śmietany o niższej zawartości tłuszczu (np. 18%) może sprawić, że sernik będzie zbyt rzadki, rozwarstwi się lub nie osiągnie swojej aksamitnej konsystencji.

Dobrze sprawdzają się także śmietanki typu UHT – pod warunkiem, że są świeże i bez dodatków zagęszczających. Warto również unikać śmietanek "do zup" i produktów o obniżonej kaloryczności – te często zawierają skrobię lub stabilizatory, które psują teksturę wypieku.

Dlaczego śmietana ma tak duże znaczenie?

W serniku baskijskim nie ma kruchego spodu, nie ma galaretki ani owoców – cała magia zamyka się w strukturze i smaku kremowej masy. To właśnie od jakości śmietany zależy, czy sernik będzie aksamitny i jednocześnie odpowiednio zwarty. Śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu (min. 30%) nie tylko zapewnia odpowiednią konsystencję, ale też chroni masę serową przed wysuszeniem podczas pieczenia w wysokiej temperaturze. Dodatkowo tłuszcz wpływa na smak – nadaje całości maślanego, bogatego aromatu, dzięki któremu ten wypiek smakuje tak wyjątkowo. W serniku baskijskim nie ma miejsca na kompromisy – dobór składników to fundament jego sukcesu.

Jakie składniki na sernik baskijski?

Najprostsza wersja sernika baskijskiego zawiera tylko kilka składników: twaróg sernikowy, jajka, cukier, śmietanę 36% i odrobinę mąki. Całość pieczona jest w wysokiej temperaturze, co nadaje ciastu charakterystycznej, ciemnej skorupki. Jeśli chcesz przetestować przepis, warto sięgnąć po klasyczną wersję – bez dodatków, owoców czy polew. Dopiero gdy poznasz bazę, możesz eksperymentować z wariacjami.

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił