Marmurkowy sernik bije na głowę wszystkie inne. Lepszy niż z cukierni
Aby uzyskać delikatną teksturę sernika, wcale nie potrzebuję serka mascarpone. Wystarczy trzykrotnie zmielony twaróg zmieszany z puszystą masą jajeczną. O jego smaku decydują dobre składniki – ser biały musi być tłusty lub półtłusty, świeże jajka z wolnego wybiegu, ziarenka z laski wanilii. Sernik wychodzi aksamitny po upieczeniu w kąpieli wodnej.
Wiele osób widząc dwukolorowy sernik, od razu ma na myśli sernikobrownie. Jednak przepis na marmurkowy sernik jest o wiele prostszy. Wystarczy podzielić masę twarogową na dwie części i jedną wymieszać z kakao. Do ciasta nie używaj słodkiego proszku, tylko gorzkiego, naturalnego kakao. Pamiętaj, że masa serowa zawiera już pewną ilość cukru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny
Jak zrobić fantazyjne wzory na serniku?
Wystarczą masy o dwóch kolorach i patyczek do szaszłyków. Dno tortownicy pokryj jasną masą, a następnie cienką strużką wylewaj na przemian jasne i kakaowe ciasto. Na koniec użyj patyczka do szaszłyków. Włóż go w masę serową i kilka razy zakręć, tworząc dowolne "esy-floresy".
Wzory na serniku może tworzyć nie tylko kakaowa masa serowa, ale także różnego rodzaju musy owocowe, na przykład malinowy lub mango. Zrób kilka plamek na powierzchni ciasta, wbij patyczek i narysuj spiralę – od środka na zewnątrz ciasta. Zobaczysz, że twój sernik – zarówno ten z piekarnika, jak i sernik na zimno, będzie wyglądał jak z najlepszej cukierni.
Przepis na sernik marmurkowy
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc upewnij się, że twoja forma na ciasto jest szczelna. W przeciwnym razie masa może wypłynąć.
Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 8 jajek,
- 1 kostka masła,
- 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru,
- 200 g drobnego cukru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 5 łyżek ciemnego kakao.
Wykonanie:
- W rondelku roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wymieszaj w dużej misce z mielonym twarogiem, budyniem w proszku i ziarenkami wanilii.
- W osobnej misce ubij jajka z drobnym cukrem na pianę. Ostrożnie połącz obydwie masy, po czym podziel je na dwie części.
- Jedną wymieszaj z kakao, drugą pozostaw bez dodatków.
- Obydwie masy przełóż naprzemiennie do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy patyczka do szaszłyków utwórz wzorek na powierzchni ciasta.
- Tortownicę owiń folią aluminiową i połóż na głębokiej blaszce z piekarnika – tę dużą blachę wypełnij wodą.
- Sernik marmurkowy piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.