Marmurkowy sernik bije na głowę wszystkie inne. Lepszy niż z cukierni

Aby uzyskać delikatną teksturę sernika, wcale nie potrzebuję serka mascarpone. Wystarczy trzykrotnie zmielony twaróg zmieszany z puszystą masą jajeczną. O jego smaku decydują dobre składniki – ser biały musi być tłusty lub półtłusty, świeże jajka z wolnego wybiegu, ziarenka z laski wanilii. Sernik wychodzi aksamitny po upieczeniu w kąpieli wodnej.

Marmurkowy sernik jest prosty i efektownyMarmurkowy sernik jest prosty i efektowny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób widząc dwukolorowy sernik, od razu ma na myśli sernikobrownie. Jednak przepis na marmurkowy sernik jest o wiele prostszy. Wystarczy podzielić masę twarogową na dwie części i jedną wymieszać z kakao. Do ciasta nie używaj słodkiego proszku, tylko gorzkiego, naturalnego kakao. Pamiętaj, że masa serowa zawiera już pewną ilość cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Jak zrobić fantazyjne wzory na serniku?

Wystarczą masy o dwóch kolorach i patyczek do szaszłyków. Dno tortownicy pokryj jasną masą, a następnie cienką strużką wylewaj na przemian jasne i kakaowe ciasto. Na koniec użyj patyczka do szaszłyków. Włóż go w masę serową i kilka razy zakręć, tworząc dowolne "esy-floresy".

Wzory na serniku może tworzyć nie tylko kakaowa masa serowa, ale także różnego rodzaju musy owocowe, na przykład malinowy lub mango. Zrób kilka plamek na powierzchni ciasta, wbij patyczek i narysuj spiralę – od środka na zewnątrz ciasta. Zobaczysz, że twój sernik – zarówno ten z piekarnika, jak i sernik na zimno, będzie wyglądał jak z najlepszej cukierni.

Przepis na sernik marmurkowy

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc upewnij się, że twoja forma na ciasto jest szczelna. W przeciwnym razie masa może wypłynąć.

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
  • 8 jajek,
  • 1 kostka masła,
  • 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru,
  • 200 g drobnego cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 5 łyżek ciemnego kakao.

Wykonanie:

  1. W rondelku roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wymieszaj w dużej misce z mielonym twarogiem, budyniem w proszku i ziarenkami wanilii.
  2. W osobnej misce ubij jajka z drobnym cukrem na pianę. Ostrożnie połącz obydwie masy, po czym podziel je na dwie części.
  3. Jedną wymieszaj z kakao, drugą pozostaw bez dodatków.
  4. Obydwie masy przełóż naprzemiennie do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy patyczka do szaszłyków utwórz wzorek na powierzchni ciasta.
  5. Tortownicę owiń folią aluminiową i połóż na głębokiej blaszce z piekarnika – tę dużą blachę wypełnij wodą.
  6. Sernik marmurkowy piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy