Marmurkowy sernik bije na głowę wszystkie inne. Lepszy niż z cukierni

Aby uzyskać delikatną teksturę sernika, wcale nie potrzebuję serka mascarpone. Wystarczy trzykrotnie zmielony twaróg zmieszany z puszystą masą jajeczną. O jego smaku decydują dobre składniki – ser biały musi być tłusty lub półtłusty, świeże jajka z wolnego wybiegu, ziarenka z laski wanilii. Sernik wychodzi aksamitny po upieczeniu w kąpieli wodnej.

Marmurkowy sernik jest prosty i efektownyMarmurkowy sernik jest prosty i efektowny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób widząc dwukolorowy sernik, od razu ma na myśli sernikobrownie. Jednak przepis na marmurkowy sernik jest o wiele prostszy. Wystarczy podzielić masę twarogową na dwie części i jedną wymieszać z kakao. Do ciasta nie używaj słodkiego proszku, tylko gorzkiego, naturalnego kakao. Pamiętaj, że masa serowa zawiera już pewną ilość cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Jak zrobić fantazyjne wzory na serniku?

Wystarczą masy o dwóch kolorach i patyczek do szaszłyków. Dno tortownicy pokryj jasną masą, a następnie cienką strużką wylewaj na przemian jasne i kakaowe ciasto. Na koniec użyj patyczka do szaszłyków. Włóż go w masę serową i kilka razy zakręć, tworząc dowolne "esy-floresy".

Wzory na serniku może tworzyć nie tylko kakaowa masa serowa, ale także różnego rodzaju musy owocowe, na przykład malinowy lub mango. Zrób kilka plamek na powierzchni ciasta, wbij patyczek i narysuj spiralę – od środka na zewnątrz ciasta. Zobaczysz, że twój sernik – zarówno ten z piekarnika, jak i sernik na zimno, będzie wyglądał jak z najlepszej cukierni.

Przepis na sernik marmurkowy

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc upewnij się, że twoja forma na ciasto jest szczelna. W przeciwnym razie masa może wypłynąć.

Składniki:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
  • 8 jajek,
  • 1 kostka masła,
  • 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru,
  • 200 g drobnego cukru,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 5 łyżek ciemnego kakao.

Wykonanie:

  1. W rondelku roztop masło i ostudź do temperatury pokojowej. Wymieszaj w dużej misce z mielonym twarogiem, budyniem w proszku i ziarenkami wanilii.
  2. W osobnej misce ubij jajka z drobnym cukrem na pianę. Ostrożnie połącz obydwie masy, po czym podziel je na dwie części.
  3. Jedną wymieszaj z kakao, drugą pozostaw bez dodatków.
  4. Obydwie masy przełóż naprzemiennie do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy patyczka do szaszłyków utwórz wzorek na powierzchni ciasta.
  5. Tortownicę owiń folią aluminiową i połóż na głębokiej blaszce z piekarnika – tę dużą blachę wypełnij wodą.
  6. Sernik marmurkowy piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇