Był hitem PRL. Z tego przepisu kultowy omlet zawsze wychodzi puszysty
Ten omlet to dowód na to, że siła tkwi w prostocie. W czasach PRL zajadano się nim na śniadanie, ale i w roli szybkiego obiadu odnajdował się znakomicie.
Omlet grzybek to danie, które doskonale znają wszyscy, którzy wychowali się w PRL lub latach 90. Nazwa "grzybek" to tylko podpucha, bo w jego wnętrzu próżno szukać borowików, kurek czy nawet pieczarek. Są tylko trzy składniki, odrobina soli i olej do smażenia. Prościej się nie da, a na dodatek jest jeszcze bardzo smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje
Omlet grzybek
Ten omlet to wspomnienie dawnych lat, chociaż tak naprawdę wielu zajada się nim do dzisiaj. W przeciwieństwie do francuskich omletów z modnych śniadaniowni ten jest całkowicie ścięty i najczęściej serwowany w okrągłej formie, bez składania na pół. Jest za to bardzo puszysty, bo białka ubija się osobno ze szczyptą soli, a dopiero później łączy z innymi składnikami.
To uniwersalny przepis, bo możesz podać omlet zarówno na słodko, jak i na słono. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki masz ochotę. Świeże owoce, domowy dżem, konfitura a może serek śmietankowy, pokrojone warzywa lub wędlina? Opcji jest naprawdę sporo, dzięki czemu kultowy omlet grzybek szybko się nie znudzi.
Składniki:
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 8 łyżek mleka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki masła do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- W misce wymieszaj żółtka z mlekiem, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj, aż masa będzie gładka.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Delikatnie połącz pianę z masą żółtkową, starając się nie utracić jej puszystości.
- Rozgrzej masło na patelni i wylej masę. Delikatnie rozprowadź ją równomiernie na powierzchni patelni.
- Smaż na małym ogniu przez około 3 minuty, następnie zwiększ moc i podsmaż omlet, aż się przyrumieni. Przewróć na drugą stronę i powtórz proces.
Gotowy omlet grzybek podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Jak przewrócić omlet?
Na szczęście nie ma w tym nic trudnego. Spód omletu powinien być już ładnie ścięty i lekko złoty, a wierzch nadal lekko wilgotny, ale nie płynny. Jeśli wierzch jest zbyt rzadki, poczekaj jeszcze chwilę. Weź płaski talerz, nieco większy od patelni. Delikatnie podważ krawędzie łopatką i połóż talerz płasko na patelni, przykrywając cały omlet. Trzymając mocno patelnię i talerz razem, szybkim ruchem odwróć je do góry dnem. Następnie delikatnie zsuń omlet z talerza z powrotem na patelnię nieściętą stroną do dołu. Możesz lekko przechylić talerz i pomóc sobie łopatką.