Podaj na śniadanie, a rodzina będzie biła brawo. Konkurencja dla naleśników

Nie trzeba go przewracać, smażenie zajmuje kilka minut, a proste dodatki zamieniają to danie w słodką rozpustę. Ten cesarski omlet przygotujesz jeszcze szybciej niż stertę naleśników.

Pyszny szarpany omletPyszny szarpany omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Omlet cesarski, znany również jako Kaiserschmarrn, to tradycyjne austriackie danie, które zachwyca swoją puszystością i smakiem. To danie, które udowadnia, że przy odrobinie pozorną porażkę można przekuć w pyszny sukces i na dodatek ograć to tak, że w przepisie rozkocha się cały świat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta

Cesarski omlet austriacki

To lekko słodki, puszysty omlet, który podczas smażenia jest rozrywany na mniejsze, nieregularne kawałki. Idealne rozwiązanie, gdy wizja przewracania omleta na patelni brzmi dla ciebie przerażająco. Tradycyjnie podaje się go posypanego cukrem pudrem i z sosem owocowym, najczęściej z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na inne dodatki, takie jak owocowe dżemy czy nawet roztopiona czekolada.

Kaiserschmarrn (omlet cesarski).
Kaiserschmarrn (omlet cesarski). © Pixabay

Omlet cesarski świetnie smakuje z rodzynkami. W wersji dla dorosłych mogą być namoczone w rumie, ale w zastępstwie możesz sięgnąć też po wodę. Dzięki moczeniu będą miękkie i lepiej wpasują się w strukturę omleta. Jeśli jednak jesteś osobą, która na widok sernika z rodzynkami przewraca oczami, możesz pominąć ten składnik.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 50 g rodzynek (opcjonalnie),
  • olej lub masło do smażenia,
  • cukier puder do posypania
  • powidła śliwkowe lub mus jabłkowy.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namocz w wodzie lub rumie.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  3. W dużej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cukrem wanilinowym (lub ekstraktem waniliowym). Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
  4. Rodzynki odsącz i dodaj do ciasta.
  5. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta żółtkowego, używając szerokiej szpatułki lub łyżki. Mieszaj powoli i ostrożnie, aby piana nie opadła.
  6. Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej.
  7. Wylej całe ciasto na patelnię. Smaż przez około 3-4 minuty z jednej strony, aż spód się zarumieni i ciasto zacznie się ścinać.
  8. Za pomocą dwóch łopatek lub widelców rozdziel ciasto na patelni na mniejsze, nieregularne kawałki. Nie muszą być idealnie równe.
  9. Smaż kawałki omletu z drugiej strony, mieszając od czasu do czasu, aż będą złociste i dobrze upieczone w środku.

Gotowy Kaiserschmarrn przełóż na talerz i obficie posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇