Podaj na śniadanie, a rodzina będzie biła brawo. Konkurencja dla naleśników
Nie trzeba go przewracać, smażenie zajmuje kilka minut, a proste dodatki zamieniają to danie w słodką rozpustę. Ten cesarski omlet przygotujesz jeszcze szybciej niż stertę naleśników.
Omlet cesarski, znany również jako Kaiserschmarrn, to tradycyjne austriackie danie, które zachwyca swoją puszystością i smakiem. To danie, które udowadnia, że przy odrobinie pozorną porażkę można przekuć w pyszny sukces i na dodatek ograć to tak, że w przepisie rozkocha się cały świat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta
Cesarski omlet austriacki
To lekko słodki, puszysty omlet, który podczas smażenia jest rozrywany na mniejsze, nieregularne kawałki. Idealne rozwiązanie, gdy wizja przewracania omleta na patelni brzmi dla ciebie przerażająco. Tradycyjnie podaje się go posypanego cukrem pudrem i z sosem owocowym, najczęściej z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na inne dodatki, takie jak owocowe dżemy czy nawet roztopiona czekolada.
Omlet cesarski świetnie smakuje z rodzynkami. W wersji dla dorosłych mogą być namoczone w rumie, ale w zastępstwie możesz sięgnąć też po wodę. Dzięki moczeniu będą miękkie i lepiej wpasują się w strukturę omleta. Jeśli jednak jesteś osobą, która na widok sernika z rodzynkami przewraca oczami, możesz pominąć ten składnik.
Składniki:
- 4 jajka,
- 250 ml mleka,
- 125 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 50 g rodzynek (opcjonalnie),
- olej lub masło do smażenia,
- cukier puder do posypania
- powidła śliwkowe lub mus jabłkowy.
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namocz w wodzie lub rumie.
- Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- W dużej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, mąką, solą, cukrem i cukrem wanilinowym (lub ekstraktem waniliowym). Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
- Rodzynki odsącz i dodaj do ciasta.
- Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta żółtkowego, używając szerokiej szpatułki lub łyżki. Mieszaj powoli i ostrożnie, aby piana nie opadła.
- Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej.
- Wylej całe ciasto na patelnię. Smaż przez około 3-4 minuty z jednej strony, aż spód się zarumieni i ciasto zacznie się ścinać.
- Za pomocą dwóch łopatek lub widelców rozdziel ciasto na patelni na mniejsze, nieregularne kawałki. Nie muszą być idealnie równe.
- Smaż kawałki omletu z drugiej strony, mieszając od czasu do czasu, aż będą złociste i dobrze upieczone w środku.
Gotowy Kaiserschmarrn przełóż na talerz i obficie posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym. Smacznego!