Jeszcze lepsze niż racuchy. Nieważne, ile usmażysz, i tak będzie mało

Kiedy myślimy o słodkim śniadaniu, najczęściej przed oczami pojawiają się drożdżowe racuchy. Ten przepis jednak szybko zepchnie je z piedestału i sprawi, że placki z jabłkami odejdą w zapomnienie.

Ten przysmak zastąpi klasyczne racuchyTen przysmak zastąpi klasyczne racuchy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe placki, ale po spróbowaniu wszystko staje się jasne. Małdrzyki to danie prosto z małopolskich kuchni, gdzie prostota wspaniale wydobywała smak regionalnych produktów. Twarogowe placuszki zachwycają delikatnością i lekką, mięciutką konsystencją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco

Małdrzyki krakowskie - pyszne placki z twarogiem

Zachwycamy się amerykańskimi pancakes, a w polskiej kuchni regionalnej trafić można na coś jeszcze lepszego. Małdrzyki świetnie sprawdzą się na śniadanie, zachwycą na podwieczorek, a i nie zabraknie chętnych do zjedzenia ich zamiast kanapek na kolację. To regionalna potrawa z Małopolski, która zdecydowanie zasługuje na uwagę również w innych częściach kraju.

Placki twarogowe - Pyszności
Placki twarogowe - Pyszności © Canva | nadianb

Jest przy nich o wiele mniej pracy niż przy racuchach. Powstają bez dodatku drożdży, więc nie trzeba czekać, aż rozczyn zwiększy objętość, a masa wyrośnie. Nie ma tutaj również proszku do pieczenia, ale nie oznacza, że są one płaskie i cienkie. Ich bazą jest twaróg, najlepiej tłusty. Sprawia, że placki są wilgotne, soczyste, ale przy tym również sycące i pełne białka.

Składniki:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  2. Dodaj jajka, cukier oraz mąkę pszenną i wymieszaj masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wykładaj porcje przygotowanej masy.
  4. Smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią.
  5. Usmażone małdrzyki odłóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Małdrzyki krakowskie można podawać na słodko, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców, śmietany lub nawet lodów. Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, a amatorów podkradania ich bez żadnych dodatków na pewno nie zabraknie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej