PrzepisObiadTeraz robię wytrawne racuchy. W domu nikt nawet nie pyta o te z jabłkami

Teraz robię wytrawne racuchy. W domu nikt nawet nie pyta o te z jabłkami

Te racuchy świetnie sprawdzą się na obiad, a znajdujące się w nich dodatki zaskoczą wszystkich miłośników wytrawnych smaków. Klasyczne placki z jabłkami szybko pójdą w odstawkę.

Racuchy na słono
Racuchy na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy pierwszy raz zrobiłam na obiad te racuchy, moi bliscy kręcili nosem. O ile słodkie z jabłkami podawane na śniadanie czy podwieczorek znikają w mgnieniu oka, o tyle na obiad wszyscy czekają raczej na wytrawne posiłki. Ten przepis okazał się być niemałym zaskoczeniem, bo w cieście drożdżowym skrywa się ser oraz pieczarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Racuchy z pieczarkami

Racuchy na słono mogą być równie kuszące (o ile nawet nie bardziej) niż te z jabłkiem i cukrem. Przygotowanie jest proste, a jedynym utrudnieniem jest czekanie, bo ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Potem chwila smażenia i zanim się obejrzysz, talerz po plackach będzie pusty.

Racuchy na słono - Pyszności
Racuchy na słono - Pyszności© Adobe Stock

Obiad, kolacja czy nawet impreza -te wytrawne racuchy odnajdą się w wielu okolicznościach. W puszystym cieście drożdżowym skrywają się pieczarki oraz ser. Możesz serwować je samodzielnie, dodać kleks kwaśnej śmietany, sos pieczarkowy, grzybowy lub pomidorowy albo wykorzystać jako dodatek do zup czy sałatek.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • ok. pół szklanki mleka,
  • szczypta cukru,
  • 2 jaja,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 250 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g startego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. Powinny się zarumienić, a cała woda odparować.
  2. Odstaw do przestudzenia.
  3. Drożdże pokrusz, dodaj ciepłe mleko, dwie łyżki mąki pszennej oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw rozczyn na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
  5. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, przestudzone pieczarki i starty ser. Przemieszaj.
  6. Do wyrośniętego rozczynu wbij jajka, wymieszaj i dodaj do pozostałych składników.
  7. Mieszaj całość do momentu, aż mąką się wchłonie.
  8. Polej masę olejem, chwilę wyrabiaj i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  9. Na patelni rozgrzej olej.
  10. Łyżkę posmaruj olejem i nabieraj nią porcje masy.
  11. Wykładaj na patelnię i smaż przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy się zarumienią. Przy pomocy wykałaczki możesz sprawdzić, czy nie są surowe w środku.
  12. Usmażone racuchy odkładaj na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru oleju.

Wytrawne racuchy z pieczarkami i serem są już gotowe. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyracuchy

Wybrane dla Ciebie