Teraz robię wytrawne racuchy. W domu nikt nawet nie pyta o te z jabłkami

Te racuchy świetnie sprawdzą się na obiad, a znajdujące się w nich dodatki zaskoczą wszystkich miłośników wytrawnych smaków. Klasyczne placki z jabłkami szybko pójdą w odstawkę.

Racuchy na słonoRacuchy na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy pierwszy raz zrobiłam na obiad te racuchy, moi bliscy kręcili nosem. O ile słodkie z jabłkami podawane na śniadanie czy podwieczorek znikają w mgnieniu oka, o tyle na obiad wszyscy czekają raczej na wytrawne posiłki. Ten przepis okazał się być niemałym zaskoczeniem, bo w cieście drożdżowym skrywa się ser oraz pieczarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Racuchy z pieczarkami

Racuchy na słono mogą być równie kuszące (o ile nawet nie bardziej) niż te z jabłkiem i cukrem. Przygotowanie jest proste, a jedynym utrudnieniem jest czekanie, bo ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Potem chwila smażenia i zanim się obejrzysz, talerz po plackach będzie pusty.

Racuchy na słono - Pyszności
Racuchy na słono - Pyszności © Adobe Stock

Obiad, kolacja czy nawet impreza -te wytrawne racuchy odnajdą się w wielu okolicznościach. W puszystym cieście drożdżowym skrywają się pieczarki oraz ser. Możesz serwować je samodzielnie, dodać kleks kwaśnej śmietany, sos pieczarkowy, grzybowy lub pomidorowy albo wykorzystać jako dodatek do zup czy sałatek.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • ok. pół szklanki mleka,
  • szczypta cukru,
  • 2 jaja,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 250 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g startego sera,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. Powinny się zarumienić, a cała woda odparować.
  2. Odstaw do przestudzenia.
  3. Drożdże pokrusz, dodaj ciepłe mleko, dwie łyżki mąki pszennej oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw rozczyn na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
  5. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, przestudzone pieczarki i starty ser. Przemieszaj.
  6. Do wyrośniętego rozczynu wbij jajka, wymieszaj i dodaj do pozostałych składników.
  7. Mieszaj całość do momentu, aż mąką się wchłonie.
  8. Polej masę olejem, chwilę wyrabiaj i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  9. Na patelni rozgrzej olej.
  10. Łyżkę posmaruj olejem i nabieraj nią porcje masy.
  11. Wykładaj na patelnię i smaż przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy się zarumienią. Przy pomocy wykałaczki możesz sprawdzić, czy nie są surowe w środku.
  12. Usmażone racuchy odkładaj na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru oleju.

Wytrawne racuchy z pieczarkami i serem są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa