Teraz robię wytrawne racuchy. W domu nikt nawet nie pyta o te z jabłkami
Te racuchy świetnie sprawdzą się na obiad, a znajdujące się w nich dodatki zaskoczą wszystkich miłośników wytrawnych smaków. Klasyczne placki z jabłkami szybko pójdą w odstawkę.
Kiedy pierwszy raz zrobiłam na obiad te racuchy, moi bliscy kręcili nosem. O ile słodkie z jabłkami podawane na śniadanie czy podwieczorek znikają w mgnieniu oka, o tyle na obiad wszyscy czekają raczej na wytrawne posiłki. Ten przepis okazał się być niemałym zaskoczeniem, bo w cieście drożdżowym skrywa się ser oraz pieczarki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa
Racuchy z pieczarkami
Racuchy na słono mogą być równie kuszące (o ile nawet nie bardziej) niż te z jabłkiem i cukrem. Przygotowanie jest proste, a jedynym utrudnieniem jest czekanie, bo ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Potem chwila smażenia i zanim się obejrzysz, talerz po plackach będzie pusty.
Obiad, kolacja czy nawet impreza -te wytrawne racuchy odnajdą się w wielu okolicznościach. W puszystym cieście drożdżowym skrywają się pieczarki oraz ser. Możesz serwować je samodzielnie, dodać kleks kwaśnej śmietany, sos pieczarkowy, grzybowy lub pomidorowy albo wykorzystać jako dodatek do zup czy sałatek.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- ok. pół szklanki mleka,
- szczypta cukru,
- 2 jaja,
- 4-5 łyżek oleju,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 250 pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g startego sera,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. Powinny się zarumienić, a cała woda odparować.
- Odstaw do przestudzenia.
- Drożdże pokrusz, dodaj ciepłe mleko, dwie łyżki mąki pszennej oraz cukier i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw rozczyn na 10-15 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, przestudzone pieczarki i starty ser. Przemieszaj.
- Do wyrośniętego rozczynu wbij jajka, wymieszaj i dodaj do pozostałych składników.
- Mieszaj całość do momentu, aż mąką się wchłonie.
- Polej masę olejem, chwilę wyrabiaj i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Łyżkę posmaruj olejem i nabieraj nią porcje masy.
- Wykładaj na patelnię i smaż przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż racuchy się zarumienią. Przy pomocy wykałaczki możesz sprawdzić, czy nie są surowe w środku.
- Usmażone racuchy odkładaj na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Wytrawne racuchy z pieczarkami i serem są już gotowe. Smacznego!