Na stołówce jadaliśmy ryż z betonem. Kryzysowe danie zrobisz za kilka zł

Kiedy w portfelu widać głównie pustkę, a kiszki zaczynają wygrywać głośnego marsza, czas przygotować na obiad ryż z betonem. Pod tą nazwą nie skrywa się jednak przysmak budowlańca, a tani i smaczny obiad.

Ryż z betonem to danie ze szkolnej stołówkiRyż z betonem to danie ze szkolnej stołówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Stołówki szkolne jednym jawią się jako koszmar dawnych lat, ale nie brakuje osób, które pewne dania wspominają z dozą sentymentu. Tak jest z ryżem z sosem pieczarkowym, który w moim internacie zyskał przydomek ryżu z betonem. To zasługa szarego koloru potrawy. Nie było tam mięsa ani wyszukanych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsza sałatka z selerem konserwowym. Na pewno pierwsza zniknie ze stołu

Ryż z sosem pieczarkowym

Przygotowanie ryżu z pieczarkami to naprawdę prosta sprawa. Na dodatek obiad dla całej rodziny będzie kosztował maksymalnie 20 złotych. Całość zrobisz w czasie, gdy gotuje się ryż. To ekspresowy przepis na obiad, który wbrew niezbyt apetycznemu przydomkowi "z betonem" smakuje naprawdę dobrze.

Ryż z sosem pieczarkowym
Ryż z sosem pieczarkowym © Adobe Stock

Zamiast ryżu możesz sięgnąć także po ugotowany makaron, ziemniaki lub kaszę. Sos pieczarkowy pasować będzie do każdego z tych dodatków. Chociaż w docelowym przepisie nie ma kurczaka, to możesz dorzucić obsmażone kawałki piersi. W niskobudżetowym, stołówkowym obiedzie nie było miejsca na takie ekscesy.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 ml śmietanki do zup i sosów,
  • sól, pieprz i tymianek do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w kostkę lub w plasterki.
  3. Cebulę pokrój w pióra lub w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki.
  5. Gdy odparuje z nich woda, dorzuć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duś całość.
  6. Dodaj śmietankę i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  7. Gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Opcjonalnie możesz dodać łyżką serka śmietankowego, aby sos był bardziej kremowy.
  8. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Gotowym sosem polej ryż. Do tego wystarczy dorzucić ulubioną surówkę, na przykład z kapusty, marchewki i ogórka. Tani i smaczny obiad jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"