Jej zapach czuć było w całej stołówce. Dzieci ustawiały się po dokładki
Ta zupa to smak dzieciństwa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy dorzucić do niej można świeże, pachnące zioła. To tani przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.
Kiedy w jadłospisie na szkolnej stołówce pojawiała się zupa koperkowa, chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało. Smakowała nieco jak uwielbiany przez wszystkich rosół, wzbogacony o pachnący koperek, śmietankę oraz lane kluski lub ziemniaki. To pyszny przepis na niedrogi obiad, który błyskawicznie ożywi wspomnienia sprzed lat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa to klasyka polskiej kuchni, która cieszy się popularnością szczególnie w sezonie letnim. Jej głównym składnikiem jest świeży koperek, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. W moim domu najczęściej trafiają ziemniaki, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Możesz sięgnąć jednak po ugotowaną kaszę pęczak, biały ryż lub lane kluski. Sprawdzi się także groszek ptysiowy czy grzanki. . Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, dzięki bogactwu witamin i minerałów zawartych w koperku.
Ta zupa to pochwała prostoty i dowód na to, że nie trzeba wielu składników ani skomplikowanych receptur, by oczarować smakiem. Zupa koperkowa to danie, które pokochają dzieci, a i dorośli chętnie sięgną po dokładkę. Jest delikatna, kremowa i piękne pachnie latem.
Składniki:
- 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego),
- spory pęczek koperku,
- 3 młode marchewki,
- 3 ziemniaki,
- cebula dymka ze szczypiorkiem,
- 4 łyżki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- przyprawy: sól, oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i cebulę w plasterki, a szczypiorek posiekaj.
- W garnku rozpuść masło i podsmaż warzywa przez 10 minut.
- Dodaj bulion i przyprawy, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Dodaj posiekany koperek i gotuj bez przykrycia przez 5 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz palnik.
Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz serwować ją z dodatkiem ugotowanych klopsików - dzięki temu może zastąpić drugie danie. Najlepiej smakuje na świeżo. Smacznego!