PrzepisZupyJej zapach czuć było w całej stołówce. Dzieci ustawiały się po dokładki

Jej zapach czuć było w całej stołówce. Dzieci ustawiały się po dokładki

Ta zupa to smak dzieciństwa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy dorzucić do niej można świeże, pachnące zioła. To tani przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Zupa koperkowa - Pyszności
Zupa koperkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy w jadłospisie na szkolnej stołówce pojawiała się zupa koperkowa, chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało. Smakowała nieco jak uwielbiany przez wszystkich rosół, wzbogacony o pachnący koperek, śmietankę oraz lane kluski lub ziemniaki. To pyszny przepis na niedrogi obiad, który błyskawicznie ożywi wspomnienia sprzed lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa to klasyka polskiej kuchni, która cieszy się popularnością szczególnie w sezonie letnim. Jej głównym składnikiem jest świeży koperek, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. W moim domu najczęściej trafiają ziemniaki, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Możesz sięgnąć jednak po ugotowaną kaszę pęczak, biały ryż lub lane kluski. Sprawdzi się także groszek ptysiowy czy grzanki. . Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, dzięki bogactwu witamin i minerałów zawartych w koperku.

Zupa koperkowa z grzankami
Zupa koperkowa z grzankami© Adobe Stock

Ta zupa to pochwała prostoty i dowód na to, że nie trzeba wielu składników ani skomplikowanych receptur, by oczarować smakiem. Zupa koperkowa to danie, które pokochają dzieci, a i dorośli chętnie sięgną po dokładkę. Jest delikatna, kremowa i piękne pachnie latem.

Składniki:

  • 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego),
  • spory pęczek koperku,
  • 3 młode marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy: sól, oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i cebulę w plasterki, a szczypiorek posiekaj.
  2. W garnku rozpuść masło i podsmaż warzywa przez 10 minut.
  3. Dodaj bulion i przyprawy, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  4. Dodaj posiekany koperek i gotuj bez przykrycia przez 5 minut.
  5. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz palnik.

Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz serwować ją z dodatkiem ugotowanych klopsików - dzięki temu może zastąpić drugie danie. Najlepiej smakuje na świeżo. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa koperkowa

Wybrane dla Ciebie