Jej zapach czuć było w całej stołówce. Dzieci ustawiały się po dokładki

Ta zupa to smak dzieciństwa. Najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy dorzucić do niej można świeże, pachnące zioła. To tani przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.

Zupa koperkowa - PysznościZupa koperkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w jadłospisie na szkolnej stołówce pojawiała się zupa koperkowa, chętnych do jedzenia nigdy nie brakowało. Smakowała nieco jak uwielbiany przez wszystkich rosół, wzbogacony o pachnący koperek, śmietankę oraz lane kluski lub ziemniaki. To pyszny przepis na niedrogi obiad, który błyskawicznie ożywi wspomnienia sprzed lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Balladyna z malinami. Połączenie tych warstw zasługuje na medal

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa to klasyka polskiej kuchni, która cieszy się popularnością szczególnie w sezonie letnim. Jej głównym składnikiem jest świeży koperek, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. W moim domu najczęściej trafiają ziemniaki, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Możesz sięgnąć jednak po ugotowaną kaszę pęczak, biały ryż lub lane kluski. Sprawdzi się także groszek ptysiowy czy grzanki. . Zupa ta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, dzięki bogactwu witamin i minerałów zawartych w koperku.

Zupa koperkowa z grzankami
Zupa koperkowa z grzankami © Adobe Stock

Ta zupa to pochwała prostoty i dowód na to, że nie trzeba wielu składników ani skomplikowanych receptur, by oczarować smakiem. Zupa koperkowa to danie, które pokochają dzieci, a i dorośli chętnie sięgną po dokładkę. Jest delikatna, kremowa i piękne pachnie latem.

Składniki:

  • 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego),
  • spory pęczek koperku,
  • 3 młode marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • cebula dymka ze szczypiorkiem,
  • 4 łyżki śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy: sól, oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i cebulę w plasterki, a szczypiorek posiekaj.
  2. W garnku rozpuść masło i podsmaż warzywa przez 10 minut.
  3. Dodaj bulion i przyprawy, gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  4. Dodaj posiekany koperek i gotuj bez przykrycia przez 5 minut.
  5. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i wyłącz palnik.

Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz serwować ją z dodatkiem ugotowanych klopsików - dzięki temu może zastąpić drugie danie. Najlepiej smakuje na świeżo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości