Zrobiła granolę z kaszy gryczanej. Jest pyszna i dobrze działa na jelita
Dietetyczka Aleksandra Kliś wrzuciła na swój Instagram przepis na zaskakującą granolę z kaszy gryczanej. Zapiekła i wymieszała z czekoladą. W ten sposób otrzymała pożywny dodatek do jogurtu lub skyru. Granola jest doskonała również jako samodzielna przekąska, a z dodatkami, które wrzuciła Ola, działa lepiej niż batony energetyczne.
Opinie w komentarzach pod materiałem wideo są podzielone. Niektórzy twierdzą, że pomysł jest super, inni wyrażają swoje zdziwienie, twierdząc, że granola przypomina kaszankę. Jednak jej smak jest zupełnie inny ze względu na dodatek gorzkiej czekolady i masła orzechowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Wpływ kaszy gryczanej na jelita
Kasza gryczana to nie tylko smaczny i pożywny składnik granoli, ale również cenny sojusznik dla zdrowia jelit. Zawiera spore ilości błonnika, który wspiera perystaltykę i pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo, gryka jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób z nietolerancją glutenu lub zespołem jelita drażliwego. Regularne spożywanie granoli z kaszy gryczanej może przyczynić się do poprawy trawienia, redukcji wzdęć i ogólnego komfortu trawiennego.
Jak długo można przechowywać taką granolę?
Takie pytania również pojawiają się w komentarzach pod filmem. Dietetyczka odpowiada, że granola z kaszy gryczanej może być przechowywana w szczelnym pojemniku i w suchym miejscu nawet przez 2-3 tygodnie.
Przepis na granolę z kaszy gryczanej
Aleksandra Kliś zapewnia, że jej granola w smaku zupełnie nie przypomina kaszy gryczanej. Większe skojarzenia budzi z batonikami Nesquik. Kilka osób pod filmem potwierdza, że granola smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciakom. Więc może jest to dobry sposób na przemycenie im porcji zdrowia?
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2,5 łyżki miodu,
- 3 łyżki masła orzechowego.
Wykonanie:
- Kaszę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
- Co 5 minut zaglądaj do piekarnika, aby przemieszać kaszę.
- Gdy zacznie pachnieć orzechami, wyjmij blaszkę.
- Dodaj posiekaną czekoladę, miód i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw granolę do ostygnięcia, a następnie pokrusz na mniejsze kawałki.