Zrobiła granolę z kaszy gryczanej. Jest pyszna i dobrze działa na jelita

Dietetyczka Aleksandra Kliś wrzuciła na swój Instagram przepis na zaskakującą granolę z kaszy gryczanej. Zapiekła i wymieszała z czekoladą. W ten sposób otrzymała pożywny dodatek do jogurtu lub skyru. Granola jest doskonała również jako samodzielna przekąska, a z dodatkami, które wrzuciła Ola, działa lepiej niż batony energetyczne.

Do czekoladowej granoli z kaszy gryczanej możesz dodać orzechyDo czekoladowej granoli z kaszy gryczanej możesz dodać orzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Opinie w komentarzach pod materiałem wideo są podzielone. Niektórzy twierdzą, że pomysł jest super, inni wyrażają swoje zdziwienie, twierdząc, że granola przypomina kaszankę. Jednak jej smak jest zupełnie inny ze względu na dodatek gorzkiej czekolady i masła orzechowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Wpływ kaszy gryczanej na jelita

Kasza gryczana to nie tylko smaczny i pożywny składnik granoli, ale również cenny sojusznik dla zdrowia jelit. Zawiera spore ilości błonnika, który wspiera perystaltykę i pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo, gryka jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób z nietolerancją glutenu lub zespołem jelita drażliwego. Regularne spożywanie granoli z kaszy gryczanej może przyczynić się do poprawy trawienia, redukcji wzdęć i ogólnego komfortu trawiennego.

Jak długo można przechowywać taką granolę?

Takie pytania również pojawiają się w komentarzach pod filmem. Dietetyczka odpowiada, że granola z kaszy gryczanej może być przechowywana w szczelnym pojemniku i w suchym miejscu nawet przez 2-3 tygodnie.

Przepis na granolę z kaszy gryczanej

Aleksandra Kliś zapewnia, że jej granola w smaku zupełnie nie przypomina kaszy gryczanej. Większe skojarzenia budzi z batonikami Nesquik. Kilka osób pod filmem potwierdza, że granola smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciakom. Więc może jest to dobry sposób na przemycenie im porcji zdrowia?

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 3 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie:

  1. Kaszę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
  2. Co 5 minut zaglądaj do piekarnika, aby przemieszać kaszę.
  3. Gdy zacznie pachnieć orzechami, wyjmij blaszkę.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę, miód i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Pozostaw granolę do ostygnięcia, a następnie pokrusz na mniejsze kawałki.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat