Zrobiła granolę z kaszy gryczanej. Jest pyszna i dobrze działa na jelita

Dietetyczka Aleksandra Kliś wrzuciła na swój Instagram przepis na zaskakującą granolę z kaszy gryczanej. Zapiekła i wymieszała z czekoladą. W ten sposób otrzymała pożywny dodatek do jogurtu lub skyru. Granola jest doskonała również jako samodzielna przekąska, a z dodatkami, które wrzuciła Ola, działa lepiej niż batony energetyczne.

Do czekoladowej granoli z kaszy gryczanej możesz dodać orzechyDo czekoladowej granoli z kaszy gryczanej możesz dodać orzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Opinie w komentarzach pod materiałem wideo są podzielone. Niektórzy twierdzą, że pomysł jest super, inni wyrażają swoje zdziwienie, twierdząc, że granola przypomina kaszankę. Jednak jej smak jest zupełnie inny ze względu na dodatek gorzkiej czekolady i masła orzechowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Wpływ kaszy gryczanej na jelita

Kasza gryczana to nie tylko smaczny i pożywny składnik granoli, ale również cenny sojusznik dla zdrowia jelit. Zawiera spore ilości błonnika, który wspiera perystaltykę i pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo, gryka jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób z nietolerancją glutenu lub zespołem jelita drażliwego. Regularne spożywanie granoli z kaszy gryczanej może przyczynić się do poprawy trawienia, redukcji wzdęć i ogólnego komfortu trawiennego.

Jak długo można przechowywać taką granolę?

Takie pytania również pojawiają się w komentarzach pod filmem. Dietetyczka odpowiada, że granola z kaszy gryczanej może być przechowywana w szczelnym pojemniku i w suchym miejscu nawet przez 2-3 tygodnie.

Przepis na granolę z kaszy gryczanej

Aleksandra Kliś zapewnia, że jej granola w smaku zupełnie nie przypomina kaszy gryczanej. Większe skojarzenia budzi z batonikami Nesquik. Kilka osób pod filmem potwierdza, że granola smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciakom. Więc może jest to dobry sposób na przemycenie im porcji zdrowia?

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 3 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie:

  1. Kaszę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
  2. Co 5 minut zaglądaj do piekarnika, aby przemieszać kaszę.
  3. Gdy zacznie pachnieć orzechami, wyjmij blaszkę.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę, miód i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Pozostaw granolę do ostygnięcia, a następnie pokrusz na mniejsze kawałki.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟