Zrobiła granolę z kaszy gryczanej. Jest pyszna i dobrze działa na jelita

Dietetyczka Aleksandra Kliś wrzuciła na swój Instagram przepis na zaskakującą granolę z kaszy gryczanej. Zapiekła i wymieszała z czekoladą. W ten sposób otrzymała pożywny dodatek do jogurtu lub skyru. Granola jest doskonała również jako samodzielna przekąska, a z dodatkami, które wrzuciła Ola, działa lepiej niż batony energetyczne.

Do czekoladowej granoli z kaszy gryczanej możesz dodać orzechyDo czekoladowej granoli z kaszy gryczanej możesz dodać orzechy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Opinie w komentarzach pod materiałem wideo są podzielone. Niektórzy twierdzą, że pomysł jest super, inni wyrażają swoje zdziwienie, twierdząc, że granola przypomina kaszankę. Jednak jej smak jest zupełnie inny ze względu na dodatek gorzkiej czekolady i masła orzechowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Wpływ kaszy gryczanej na jelita

Kasza gryczana to nie tylko smaczny i pożywny składnik granoli, ale również cenny sojusznik dla zdrowia jelit. Zawiera spore ilości błonnika, który wspiera perystaltykę i pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. Dodatkowo, gryka jest naturalnie bezglutenowa, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie osób z nietolerancją glutenu lub zespołem jelita drażliwego. Regularne spożywanie granoli z kaszy gryczanej może przyczynić się do poprawy trawienia, redukcji wzdęć i ogólnego komfortu trawiennego.

Jak długo można przechowywać taką granolę?

Takie pytania również pojawiają się w komentarzach pod filmem. Dietetyczka odpowiada, że granola z kaszy gryczanej może być przechowywana w szczelnym pojemniku i w suchym miejscu nawet przez 2-3 tygodnie.

Przepis na granolę z kaszy gryczanej

Aleksandra Kliś zapewnia, że jej granola w smaku zupełnie nie przypomina kaszy gryczanej. Większe skojarzenia budzi z batonikami Nesquik. Kilka osób pod filmem potwierdza, że granola smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciakom. Więc może jest to dobry sposób na przemycenie im porcji zdrowia?

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 3 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie:

  1. Kaszę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
  2. Co 5 minut zaglądaj do piekarnika, aby przemieszać kaszę.
  3. Gdy zacznie pachnieć orzechami, wyjmij blaszkę.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę, miód i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Pozostaw granolę do ostygnięcia, a następnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie