Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Batoniki zbożowe to prosta przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Umili dzień i sprawi, że nawet najcięższy poranek po porcji czekolady staje się nieco lżejszy. Są proste w przygotowaniu, a same składniki są łatwo dostępne.

Batoniki zbożoweBatoniki zbożowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Batoniki zbożowe cieszą się od lat sporą popularnością. Chociaż mogłoby się wydawać, że to domena dzieci, to zajadają się nimi chętnie również dorośli. Zamiast jednak przepłacać w sklepie i łapać się za głowę przy czytaniu etykiet, sięgnij po prosty przepis i wyczaruj batoniki w domu. To prostsze niż myślisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Batoniki zbożowe - domowy przepis

Do przygotowania takich batoników nie potrzeba wiele, a lista składników nie sprawi, że zaczniesz zastanawiać się nad sensem robienia ich w domu. Jedynym niecodziennym dodatkiem jest tutaj syrop klonowy, ale opcjonalnie możesz zastąpić go płynnym miodem. Przepis jest prosty, więc warto zaangażować do przygotowania batoników również najmłodszych domowników. Nie musisz odpalać piekarnika, jednak masa musi schłodzić się w lodówce, więc przyda się dawka cierpliwości.

Chrupiące batoniki zbożowe pokryte warstwą czekolady są tak smaczne, że żadne gotowce nie dorastają im nawet do pięt. Do tego smak masła orzechowego, słodki aromat syropu klonowego i odrobina gruboziarnistej soli, która przełamuje smak - tutaj wszystko gra po prostu koncertowo.

Składniki:

  • 100 g płatków kukurydzianych,
  • 100 g masła orzechowego, 
  • 25 g syropu klonowego, 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 
  • 30 ml śmietanki 30 proc., 
  • sól gruboziarnista do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Płatki kukurydziane przełóż do blendera i zmiksuj na drobną masę. Wybierz płatki kukurydziane bez dodatku orzeszków czy miodu - dzięki dodatkom masa i tak będzie słodka.

Płatki kukurydziane
Płatki kukurydziane © Pyszności

Krok 2. Zmielone płatki przełóż do miski. Dodaj do nich masło orzechowe oraz syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wielkość blaszki dopasuj do tego, jakie chcesz batoniki. Im większa, tym spód będzie cieńszy i tym samym również mniejsze będą batoniki.

Spód batoników
Spód batoników © Pyszności

Krok 3. Czekoladę rozpuść w śmietance i rozprowadź na płatkach. Posyp solą gruboziarnistą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Zbożowe batoniki z czekoladą
Zbożowe batoniki z czekoladą © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie pokrój zawartość blaszki na mniejsze kawałki. Domowe batoniki zbożowe są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Batoniki zbożowe
Batoniki zbożowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej