Najlepszy sposób na kiełbasę. Będzie idealnie soczysta i niesamowicie chrupiąca

Smażona kiełbasa to klasyk polskich stołów, który doskonale sprawdza się zarówno o poranku, jak i wieczorem. Jej złocista, chrupiąca skórka w połączeniu z soczystym wnętrzem sprawia, że trudno się jej oprzeć. Warto jednak mieć na uwadze, że to dość tłusty produkt, dlatego smażenie jej bez dodatku tłuszczu może okazać się zdrowszym wyborem.

Pieczona kiełbasa - PysznościPieczona kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miłośnicy smażonej kiełbasy doskonale wiedzą, że kluczem do kulinarnego sukcesu jest perfekcyjnie przypieczona, chrupiąca skórka i soczysty środek. Opanowanie metod smażenia, które pozwalają ograniczyć ilość tłuszczu, a jednocześnie zachować pełnię smaku, nie wymaga wielkich umiejętności — wystarczy poznać kilka sprawdzonych trików.

Dalsza część artykułu poniżej wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Wyjmij wcześniej kiełbasę

Przed smażeniem warto pozostawić kiełbasę poza lodówką na mniej więcej 40 minut. Dzięki temu osiągnie temperaturę pokojową, co pozwoli jej równomiernie się podsmażyć. Taki zabieg zapobiega sytuacjom, w których wnętrze kiełbasy pozostaje niedogotowane, a skórka zbyt szybko się przypala.

Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę
Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę © Adobe Stock

Nie bój się temperatury

Jednym z częstszych błędów podczas przygotowywania kiełbasy jest umieszczanie jej na zimnej patelni i dodawanie oleju roślinnego. Taki sposób smażenia nie sprzyja uzyskaniu pożądanej chrupkości – niska temperatura oraz rodzaj tłuszczu mogą negatywnie wpłynąć na smak i strukturę potrawy.

Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje?
Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje? © Canva

Jak zatem prawidłowo smażyć kiełbasę? Kluczem jest porządne rozgrzanie patelni oraz użycie gęsiego smalcu, który znacznie lepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami niż typowe oleje roślinne. Taki tłuszcz pozwala na szybkie smażenie, nadając kiełbasie wyjątkową chrupkość i głęboki smak.

Nie nacinaj i nie nakłuwaj

Podczas smażenia kiełbasy najlepiej sięgnąć po szczypce zamiast widelca. Wszystko dlatego, że nakłuwanie mięsa może spowodować wypływanie soków. Sprawia to, że kiełbasa staje się sucha i traci na smaku. Równie istotne jest zachowanie odpowiednich odstępów między kiełbaskami na patelni – dzięki temu będą się one smażyć równomiernie z każdej strony.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne © Pixabay

Przestrzegając tych kilku prostych wskazówek, bez trudu usmażysz kiełbasę idealną – bez nadmiaru tłuszczu. Rezultatem będzie apetycznie chrupiąca skórka i soczyste wnętrze, które urzeknie pełnią smaku. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi