WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Jest delikatna, ma mało ości i smakuje jak łosoś. Polacy całkowicie o niej zapomnieli

Ryby na talerzu to nie tylko łosoś, dorsz i mrożone paluszki rybne. Ten gatunek zachwyca delikatnym smakiem, chociaż dziś nie każdy o niej pamięta. Warto co jakiś czas zaprosić tę rybę na talerz.

Troć można pomylićTroć można pomylić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Troć wędrowna należy do łososiowatych, co od razu widać pod łuskami. Charakterystyczny, różowo-pomarańczowy kolor mięsa sprawia, że można pomylić ją z łososiem. Ma również dość podobny smak, więc fani tego gatunku chętnie sięgną po troć. To ryba, która większość czasu spędza w morzu, ale na czas tarła wraca do rzek, podobnie jak jesiotry. Jest dość imponujących rozmiarów, bo osiąga długość nawet do metra i wagę 12 kilogramów. Jest to ryba, którą obejmuje zakaz połowu przez wyznaczony czas w roku. Okres ochronny przypada głównie na jesień oraz zimę. Co ciekawe, od 1 marca do 31 sierpnia troć wędrowna jest objęta zakazem połowu w piątki, soboty i niedziele.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Czy troć jest zdrowa?

Troć to nie tylko smaczna pozycja w jadłospisie, ale również dobre uzupełnienie diety. Zawiera kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, mózg i wzrok. Pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu, zmniejszają ryzyko zakrzepów i działają przeciwzapalnie. Znaleźć w niej można również witaminy z grupy B (szczególnie B12 i B6), witaminę D oraz witaminę A i minerały, takie jak jod, selen, fosfor i potas. Na dodatek ma w sobie umiarkowaną zawartość tłuszczu, mniej niż popularniejszy od niej łosoś.

Troć warto zaprosić na talerz
Troć warto zaprosić na talerz © Adobe Stock

Jak przygotować troć

Smak troci przypomina połączenie łososia i pstrąga. Jej mięso jest soczyste, jędrne i ma delikatną teksturę, z cienkimi włóknami. Bardzo łatwo usunąć z niej ości, dzięki czemu jedzenie staje się czystą przyjemnością. Świetnie smakuje przygotowana na grillu. Wystarczy posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie ziołami (tymianek, rozmaryn, koperek) i grillować po kilka minut z każdej strony.

Troć upiec można również w piekarniku z dodatkiem warzyw, cytryny i ziół, usmażyć na maśle lub oliwie albo zapiec w pergaminie. Warto sięgnąć również po troć wędzoną. Ma intensywny, dymny aromat i jest doskonała jako przystawka lub składnik sałatek i past. Podobnie jak łososia, troć można marynować w soli, cukrze i koperku, tworząc odpowiednik popularne gravlaxa.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze