Jest delikatna, ma mało ości i smakuje jak łosoś. Polacy całkowicie o niej zapomnieli
Ryby na talerzu to nie tylko łosoś, dorsz i mrożone paluszki rybne. Ten gatunek zachwyca delikatnym smakiem, chociaż dziś nie każdy o niej pamięta. Warto co jakiś czas zaprosić tę rybę na talerz.
Troć wędrowna należy do łososiowatych, co od razu widać pod łuskami. Charakterystyczny, różowo-pomarańczowy kolor mięsa sprawia, że można pomylić ją z łososiem. Ma również dość podobny smak, więc fani tego gatunku chętnie sięgną po troć. To ryba, która większość czasu spędza w morzu, ale na czas tarła wraca do rzek, podobnie jak jesiotry. Jest dość imponujących rozmiarów, bo osiąga długość nawet do metra i wagę 12 kilogramów. Jest to ryba, którą obejmuje zakaz połowu przez wyznaczony czas w roku. Okres ochronny przypada głównie na jesień oraz zimę. Co ciekawe, od 1 marca do 31 sierpnia troć wędrowna jest objęta zakazem połowu w piątki, soboty i niedziele.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci
Czy troć jest zdrowa?
Troć to nie tylko smaczna pozycja w jadłospisie, ale również dobre uzupełnienie diety. Zawiera kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, mózg i wzrok. Pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu, zmniejszają ryzyko zakrzepów i działają przeciwzapalnie. Znaleźć w niej można również witaminy z grupy B (szczególnie B12 i B6), witaminę D oraz witaminę A i minerały, takie jak jod, selen, fosfor i potas. Na dodatek ma w sobie umiarkowaną zawartość tłuszczu, mniej niż popularniejszy od niej łosoś.
Jak przygotować troć
Smak troci przypomina połączenie łososia i pstrąga. Jej mięso jest soczyste, jędrne i ma delikatną teksturę, z cienkimi włóknami. Bardzo łatwo usunąć z niej ości, dzięki czemu jedzenie staje się czystą przyjemnością. Świetnie smakuje przygotowana na grillu. Wystarczy posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie ziołami (tymianek, rozmaryn, koperek) i grillować po kilka minut z każdej strony.
Troć upiec można również w piekarniku z dodatkiem warzyw, cytryny i ziół, usmażyć na maśle lub oliwie albo zapiec w pergaminie. Warto sięgnąć również po troć wędzoną. Ma intensywny, dymny aromat i jest doskonała jako przystawka lub składnik sałatek i past. Podobnie jak łososia, troć można marynować w soli, cukrze i koperku, tworząc odpowiednik popularne gravlaxa.