Jest delikatna, ma mało ości i smakuje jak łosoś. Polacy całkowicie o niej zapomnieli

Ryby na talerzu to nie tylko łosoś, dorsz i mrożone paluszki rybne. Ten gatunek zachwyca delikatnym smakiem, chociaż dziś nie każdy o niej pamięta. Warto co jakiś czas zaprosić tę rybę na talerz.

Troć można pomylićTroć można pomylić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Troć wędrowna należy do łososiowatych, co od razu widać pod łuskami. Charakterystyczny, różowo-pomarańczowy kolor mięsa sprawia, że można pomylić ją z łososiem. Ma również dość podobny smak, więc fani tego gatunku chętnie sięgną po troć. To ryba, która większość czasu spędza w morzu, ale na czas tarła wraca do rzek, podobnie jak jesiotry. Jest dość imponujących rozmiarów, bo osiąga długość nawet do metra i wagę 12 kilogramów. Jest to ryba, którą obejmuje zakaz połowu przez wyznaczony czas w roku. Okres ochronny przypada głównie na jesień oraz zimę. Co ciekawe, od 1 marca do 31 sierpnia troć wędrowna jest objęta zakazem połowu w piątki, soboty i niedziele.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbar pod bezową pierzynką na kruchym cieście - hit z kuchni babci

Czy troć jest zdrowa?

Troć to nie tylko smaczna pozycja w jadłospisie, ale również dobre uzupełnienie diety. Zawiera kwasy tłuszczowe EPA i DHA, które mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, mózg i wzrok. Pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu, zmniejszają ryzyko zakrzepów i działają przeciwzapalnie. Znaleźć w niej można również witaminy z grupy B (szczególnie B12 i B6), witaminę D oraz witaminę A i minerały, takie jak jod, selen, fosfor i potas. Na dodatek ma w sobie umiarkowaną zawartość tłuszczu, mniej niż popularniejszy od niej łosoś.

Troć warto zaprosić na talerz
Troć warto zaprosić na talerz © Adobe Stock

Jak przygotować troć

Smak troci przypomina połączenie łososia i pstrąga. Jej mięso jest soczyste, jędrne i ma delikatną teksturę, z cienkimi włóknami. Bardzo łatwo usunąć z niej ości, dzięki czemu jedzenie staje się czystą przyjemnością. Świetnie smakuje przygotowana na grillu. Wystarczy posmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie ziołami (tymianek, rozmaryn, koperek) i grillować po kilka minut z każdej strony.

Troć upiec można również w piekarniku z dodatkiem warzyw, cytryny i ziół, usmażyć na maśle lub oliwie albo zapiec w pergaminie. Warto sięgnąć również po troć wędzoną. Ma intensywny, dymny aromat i jest doskonała jako przystawka lub składnik sałatek i past. Podobnie jak łososia, troć można marynować w soli, cukrze i koperku, tworząc odpowiednik popularne gravlaxa.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu