Proste smarowidło z kilku składników. Działa jak naturalny zastrzyk mocy
Awokado to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów, które pomagają utrzymać serce w dobrej kondycji i wspierają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera również błonnik, potas i witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i pomagają utrzymać stały poziom energii w ciągu dnia. Ciecierzyca z kolei to roślinne źródło białka i błonnika, które wspomagają trawienie, zapewniają sytość i wzmacniają odporność.
Całość dopełniają aromatyczne przyprawy, takie jak curry i wędzona papryka. Nadają paście lekko orientalny posmak i podkręcają metabolizm. W efekcie powstaje danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza organizmowi naturalnego „kopa”, czyli energię, składniki mineralne i witaminy potrzebne na co dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
To smarowidło jest szybkie w przygotowaniu, lekkie, a jednocześnie pożywne i uniwersalne. Sprawdzi się zarówno na zdrową przekąskę w ciągu dnia, jak i element pełnowartościowego posiłku. Pewne jest, że połączenie awokado i ciecierzycy to duet, który może na stałe zagościć w codziennej kuchni. Jak zrobić pastę z awokado i cieciorki? Poznaj prosty przepis.
Składniki na pastę z awokado i ciecierzycy:
Składniki:
- 1/2 awokado,
- 3 łyżki ciecierzycy konserwowej,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- sól, pieprz,
- curry,
- wędzona słodka papryka
- woda.
Sposób przygotowania:
- W pojemniku do blendera umieść obrane oraz pokrojone w mniejsze kawałki awokado (niewykorzystaną część awokado skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki), odcedzoną cieciorkę oraz olej lniany.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą, curry i wędzoną słodką papryką.
- Dolej trochę wody i zblenduj na gładką oraz jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.