Proste smarowidło z kilku składników. Działa jak naturalny zastrzyk mocy

Proste smarowidło, które działa jak naturalny zastrzyk mocy? Tak właśnie można opisać pastę z awokado i ciecierzycy. To połączenie kremowej konsystencji, wyjątkowego smaku i ogromnej dawki wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się na kanapkach, grzankach, pełnoziarnistych krakersach czy jako dip do świeżych warzyw. Dzięki niej zwykłe śniadanie albo kolacja zamieniają się w posiłek, który nie tylko syci, ale też realnie wspiera zdrowie i dodaje energię.
SmarowidłoPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado to prawdziwa bomba zdrowych tłuszczów, które pomagają utrzymać serce w dobrej kondycji i wspierają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera również błonnik, potas i witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i pomagają utrzymać stały poziom energii w ciągu dnia. Ciecierzyca z kolei to roślinne źródło białka i błonnika, które wspomagają trawienie, zapewniają sytość i wzmacniają odporność.

Całość dopełniają aromatyczne przyprawy, takie jak curry i wędzona papryka. Nadają paście lekko orientalny posmak i podkręcają metabolizm. W efekcie powstaje danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza organizmowi naturalnego „kopa”, czyli energię, składniki mineralne i witaminy potrzebne na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów

To smarowidło jest szybkie w przygotowaniu, lekkie, a jednocześnie pożywne i uniwersalne. Sprawdzi się zarówno na zdrową przekąskę w ciągu dnia, jak i element pełnowartościowego posiłku. Pewne jest, że połączenie awokado i ciecierzycy to duet, który może na stałe zagościć w codziennej kuchni. Jak zrobić pastę z awokado i cieciorki? Poznaj prosty przepis.

Składniki na pastę z awokado i ciecierzycy:

Składniki:

  • 1/2 awokado,
  • 3 łyżki ciecierzycy konserwowej,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • sól, pieprz,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść obrane oraz pokrojone w mniejsze kawałki awokado (niewykorzystaną część awokado skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki), odcedzoną cieciorkę oraz olej lniany.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą, curry i wędzoną słodką papryką.
  3. Dolej trochę wody i zblenduj na gładką oraz jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Pasta z awokado i ciecierzycy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil