Kremowe smarowidło z kurkami do chleba. Pasta jajeczna i twarożek mogą się schować

Sezon na kurki to coś, na co wiele osób czeka cały rok. Te małe, żółte grzyby mają wyjątkowy smak, który świetnie sprawdza się nie tylko w sosach czy jajecznicy. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż klasyka, zrób pastę kanapkową z kurek – kremową, aromatyczną i lekką, a przy tym zaskakująco prostą. Idealnie sprawdza się na śniadanie, kolację, do świeżego pieczywa albo jako baza do wytrawnych grzanek.

Kanapka z kurkamiKanapka z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna_Shepulova

Kurki to jedne z najbardziej wyczekiwanych grzybów sezonowych. Pojawiają się już w czerwcu, ale ich prawdziwy wysyp przypada na lipiec i sierpień – zwłaszcza po ciepłych deszczach. Można je znaleźć w lasach liściastych i iglastych, najczęściej w pobliżu mchów, paproci i brzóz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Przepis na pastę kurkową

Pasta z kurek to świetny sposób, by sezon na grzyby wykorzystać do ostatniej sztuki – i zaskoczyć domowników czymś innym niż klasyczna jajecznica czy sos. Jest kremowa, wyrazista i lekka, a przy tym banalnie prosta do zrobienia. Wystarczy kilka składników i kwadrans pracy, by zwykła kanapka zamieniła się w coś naprawdę wyjątkowego. Raz spróbujesz – i serek ze sklepu pójdzie w odstawkę

Składniki:

  • 200 g kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g serka kremowego (np. kanapkowego lub ricotty),
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub koperek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyszczam i drobno siekam, cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle.
  2. Dodaję kurki i duszę razem przez kilka minut, aż odparują i zmiękną, całość studzę, przekładam do miski, dodaję serek kremowy, przyprawy.
  3. Ewentualnie musztardę, mieszam do uzyskania kremowej konsystencji, posypuję świeżą natką lub koperkiem.

Kurki – dlaczego warto po nie sięgać?

Kurki to prawdziwy skarb lasu – nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, witaminy z grupy B, potas i żelazo. Świetnie wspierają układ odpornościowy i trawienny.

Ale ich największa zaleta to… smak. Delikatny, lekko orzechowy, z leśną nutą – idealnie komponuje się zarówno z jajkami, serami, jak i pieczywem. Nic dziwnego, że sezon na kurki to zawsze kulinarna ekscytacja. I choć świetnie smakują w jajecznicy czy sosie – jako pasta kanapkowa naprawdę potrafią zaskoczyć.

Pasta kanapkowa z kurek – do czego pasuje?

To smarowidło jest tak uniwersalne, że spokojnie zastąpi twarożek, pastę jajeczną czy hummus. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie – zwłaszcza żytnim, razowym albo na chrupiącej bagietce. Świetnie sprawdzi się też jako:

  • dodatek do grzanek i tostów,
  • baza do wytrawnych tartinek na imprezę,
  • nadzienie do roladek,
  • ciepły farsz do naleśników lub omletów

Kremowa konsystencja i aromatyczny, leśny smak sprawiają, że pasta z kurek pasuje zarówno do śniadania, jak i do kolacji. Można ją też zabrać do pracy – smakuje dobrze nawet na zimno.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa