Kremowe smarowidło z kurkami do chleba. Pasta jajeczna i twarożek mogą się schować

Sezon na kurki to coś, na co wiele osób czeka cały rok. Te małe, żółte grzyby mają wyjątkowy smak, który świetnie sprawdza się nie tylko w sosach czy jajecznicy. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż klasyka, zrób pastę kanapkową z kurek – kremową, aromatyczną i lekką, a przy tym zaskakująco prostą. Idealnie sprawdza się na śniadanie, kolację, do świeżego pieczywa albo jako baza do wytrawnych grzanek.

Kanapka z kurkamiKanapka z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna_Shepulova

Kurki to jedne z najbardziej wyczekiwanych grzybów sezonowych. Pojawiają się już w czerwcu, ale ich prawdziwy wysyp przypada na lipiec i sierpień – zwłaszcza po ciepłych deszczach. Można je znaleźć w lasach liściastych i iglastych, najczęściej w pobliżu mchów, paproci i brzóz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Przepis na pastę kurkową

Pasta z kurek to świetny sposób, by sezon na grzyby wykorzystać do ostatniej sztuki – i zaskoczyć domowników czymś innym niż klasyczna jajecznica czy sos. Jest kremowa, wyrazista i lekka, a przy tym banalnie prosta do zrobienia. Wystarczy kilka składników i kwadrans pracy, by zwykła kanapka zamieniła się w coś naprawdę wyjątkowego. Raz spróbujesz – i serek ze sklepu pójdzie w odstawkę

Składniki:

  • 200 g kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g serka kremowego (np. kanapkowego lub ricotty),
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub koperek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyszczam i drobno siekam, cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle.
  2. Dodaję kurki i duszę razem przez kilka minut, aż odparują i zmiękną, całość studzę, przekładam do miski, dodaję serek kremowy, przyprawy.
  3. Ewentualnie musztardę, mieszam do uzyskania kremowej konsystencji, posypuję świeżą natką lub koperkiem.

Kurki – dlaczego warto po nie sięgać?

Kurki to prawdziwy skarb lasu – nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny, są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, witaminy z grupy B, potas i żelazo. Świetnie wspierają układ odpornościowy i trawienny.

Ale ich największa zaleta to… smak. Delikatny, lekko orzechowy, z leśną nutą – idealnie komponuje się zarówno z jajkami, serami, jak i pieczywem. Nic dziwnego, że sezon na kurki to zawsze kulinarna ekscytacja. I choć świetnie smakują w jajecznicy czy sosie – jako pasta kanapkowa naprawdę potrafią zaskoczyć.

Pasta kanapkowa z kurek – do czego pasuje?

To smarowidło jest tak uniwersalne, że spokojnie zastąpi twarożek, pastę jajeczną czy hummus. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie – zwłaszcza żytnim, razowym albo na chrupiącej bagietce. Świetnie sprawdzi się też jako:

  • dodatek do grzanek i tostów,
  • baza do wytrawnych tartinek na imprezę,
  • nadzienie do roladek,
  • ciepły farsz do naleśników lub omletów

Kremowa konsystencja i aromatyczny, leśny smak sprawiają, że pasta z kurek pasuje zarówno do śniadania, jak i do kolacji. Można ją też zabrać do pracy – smakuje dobrze nawet na zimno.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯