WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Mieszam z jajkami i wylewam na patelnię. Wysokobiałkowa jajecznica w kilka minut

Porządna jajecznica to klucz do dobrego rozpoczęcia dnia. Jest sycąca, zdrowa i łatwa w przygotowaniu – ale warto nadać jej nieco charakteru. Wystarczy dodać jeden składnik, by śniadanie stało się jeszcze bardziej wartościowe i bogatsze w białko.

Jajecznica to pyszna i sycąca opcja na śniadanieJajecznica to pyszna i sycąca opcja na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka na śniadanie to wybór stary jak świat – stały punkt hotelowych bufetów i sprawdzone rozwiązanie na szybki posiłek w domu. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować i sięgnąć po dodatki, które nie tylko urozmaicą smak, ale też dodadzą daniu wartości odżywczych, a jajecznica z serkiem wiejskim świetnie sprawdzi się jako zdrowy i pełnowartościowy początek dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Jajka na śniadanie

Dietetycy od lat powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek. To właśnie ono dostarcza energii na początek dnia i powinno zapewniać uczucie sytości na wiele godzin. Jajka doskonale spełniają tę rolę – są bogate w białko, a przy tym zawierają witaminy z grupy B, witaminy D, A i E, a także cenne minerały, takie jak żelazo, fosfor i selen. Dzięki temu regularne sięganie po nie, wspiera odporność, pracę mózgu i zdrowie kości. To również naturalne źródło luteiny i zeaksantyny, czyli substancji chroniących wzrok. Warto dodać, że jajka są niskokaloryczne – jedno to zaledwie około 70 kcal.

Wysokobiałkowy dodatek

Wysokobiałkowe śniadanie to inwestycja w dobre samopoczucie na cały dzień. Pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, ogranicza napady głodu i skutecznie chroni przed podjadaniem. Białko wspiera regenerację mięśni, przyspiesza metabolizm i dodaje energii – szczególnie ważne jest więc dla osób aktywnych, pracujących umysłowo oraz wszystkich, którzy chcą uniknąć nagłych spadków formy w ciągu dnia. Serek wiejski to świetny dodatek do jajecznicy – nie tylko zwiększa jej wartość odżywczą, ale też nadaje delikatną, kremową konsystencję. Jest lekki, subtelny w smaku i doskonale łączy się zarówno z jajkami, jak i ze świeżymi warzywami.

Przepis na jajecznicę z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
  • średni pomidor,
  • mała dymka,
  • pół pęczku posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz serek wiejski z nadmiaru serwatki, następnie wymieszaj go z jajkami i przyprawami w dużej misce.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oliwy, wylej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  3. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną dymkę.
  4. Smaż jeszcze 1–2 minuty.
  5. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
  6. Jedz z dwiema kromkami chleba pełnoziarnistego.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥