Mieszam z jajkami i wylewam na patelnię. Wysokobiałkowa jajecznica w kilka minut

Porządna jajecznica to klucz do dobrego rozpoczęcia dnia. Jest sycąca, zdrowa i łatwa w przygotowaniu – ale warto nadać jej nieco charakteru. Wystarczy dodać jeden składnik, by śniadanie stało się jeszcze bardziej wartościowe i bogatsze w białko.

Jajecznica to pyszna i sycąca opcja na śniadanieJajecznica to pyszna i sycąca opcja na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka na śniadanie to wybór stary jak świat – stały punkt hotelowych bufetów i sprawdzone rozwiązanie na szybki posiłek w domu. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować i sięgnąć po dodatki, które nie tylko urozmaicą smak, ale też dodadzą daniu wartości odżywczych, a jajecznica z serkiem wiejskim świetnie sprawdzi się jako zdrowy i pełnowartościowy początek dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Jajka na śniadanie

Dietetycy od lat powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek. To właśnie ono dostarcza energii na początek dnia i powinno zapewniać uczucie sytości na wiele godzin. Jajka doskonale spełniają tę rolę – są bogate w białko, a przy tym zawierają witaminy z grupy B, witaminy D, A i E, a także cenne minerały, takie jak żelazo, fosfor i selen. Dzięki temu regularne sięganie po nie, wspiera odporność, pracę mózgu i zdrowie kości. To również naturalne źródło luteiny i zeaksantyny, czyli substancji chroniących wzrok. Warto dodać, że jajka są niskokaloryczne – jedno to zaledwie około 70 kcal.

Wysokobiałkowy dodatek

Wysokobiałkowe śniadanie to inwestycja w dobre samopoczucie na cały dzień. Pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, ogranicza napady głodu i skutecznie chroni przed podjadaniem. Białko wspiera regenerację mięśni, przyspiesza metabolizm i dodaje energii – szczególnie ważne jest więc dla osób aktywnych, pracujących umysłowo oraz wszystkich, którzy chcą uniknąć nagłych spadków formy w ciągu dnia. Serek wiejski to świetny dodatek do jajecznicy – nie tylko zwiększa jej wartość odżywczą, ale też nadaje delikatną, kremową konsystencję. Jest lekki, subtelny w smaku i doskonale łączy się zarówno z jajkami, jak i ze świeżymi warzywami.

Przepis na jajecznicę z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek,
  • średni pomidor,
  • mała dymka,
  • pół pęczku posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz serek wiejski z nadmiaru serwatki, następnie wymieszaj go z jajkami i przyprawami w dużej misce.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oliwy, wylej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  3. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i posiekaną dymkę.
  4. Smaż jeszcze 1–2 minuty.
  5. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
  6. Jedz z dwiema kromkami chleba pełnoziarnistego.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej