Blenduję i smaruję kanapki. Lepsza niż jajeczna

Ta kanapkowa pasta to kwintesencja lata. Najlepiej sprawdzi się na kanapkach, ale ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki.

Pyszna pasta kanapkowa z bobemPyszna pasta kanapkowa z bobem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bób to prawdziwy skarb lata. Sezon zaczyna się na koniec czerwca i zazwyczaj trwa do września. Warto wykorzystać go w pełni, by później nie wzdychać tęsknie na wspomnienie tego smaku. Najczęściej zajadamy go w formie ugotowanych fasolek, okraszonych suto masłem i koperkiem. W moim domu pojawia się również w postaci pysznej pasty kanapkowej, która szybko wygryzła nawet hummus i pastę jajeczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Pasta kanapkowa z bobem

To jeden z najprostszych patentów na to, jak urozmaicić sobie śniadanie. Wystarczy chwila miksowania i gotowe. Dodatek oliwy sprawia, że pasta jest kremowa, cytryna nadaje rześkości, a ząbek wprowadza lekko pikantną nutę. Do tego trochę soli do smaku i lista składników się zamyka. Nie potrzeba nic więcej, by wyczarować pyszną pastę. Wystarczy zaledwie 15-20 minut, by wyczarować tę pyszną pastę. Po ugotowaniu bobu reszta to już tylko kwestia zmiksowania składników.

Pasta z bobu
Pasta z bobu © Adobe Stock | matka_Wariatka

Pasta z bobu to nie tylko sezonowy przysmak, ale też świetny sposób na wprowadzenie do diety wartościowych strączków. Bób jest bogaty w białko, błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz minerały, takie jak żelazo, potas i wapń. Dzięki temu pasta z bobu sprawdzi się zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i dla osób szukających lekkich, pożywnych przekąsek. Jest tak smaczna, że aż trudno powstrzymać się od zjedzenia jej prosto z miseczki, bez żadnych dodatków.

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 obrany ząbek czosnku,
  • 6 łyżek soku z cytryny lub limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórek.
  2. Przełóż bób do blendera, dodaj oliwę, czosnek, sok z cytryny oraz sól.
  3. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku.

Pastą możesz zajadać się od razu. Najlepiej smakuje jednak po 30 minutach, gdy schłodzi się w lodówce — smaki idealnie się połączą. Przed podaniem, polej odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje