Zajada się nim cała Polska. Ugotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy
25.05.2023 07:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na bób tak naprawdę dopiero się rozpocznie. Jednak już teraz warto wiedzieć, jak gotować bób, by był możliwie jak najlepszy. Co prawda, cena bobu w 2023 roku może budzić przerażenie, ale warto sięgać po to warzywo, ponieważ ma wiele niezwykle cennych właściwości. Sprawdź, o czym musisz pamiętać podczas gotowania bobu.
Z jakimi warzywami i owocami kojarzy ci się sezon wiosenno-letni? Z pewnością będą to truskawki, czereśnie, maliny, a z warzyw — ogórki, pomidory, fasolka szparagowa oraz bób. Na targach i w sklepach można już zakupić pierwsze woreczki z tegorocznym bobem. Jednak jego cena może wywołać przerażenie. Sezon na bób tak naprawdę dopiero się rozpocznie i wszystko wskazuje na to, że będzie nieco taniej. Jakimi zasadami należy się kierować, by bób był smaczny i taki, jak na letnią porę przystało? Poznaj najważniejsze szczegóły.
Bób - właściwości
Dlaczego warto jeść bób? Z pewnością, takie pytanie krąży w twojej głowie przed zamiarem dokonania zakupu tego popularnego warzywa. Gotowanie bobu to jedna z czynności, którą większość osób bardzo chętnie wykonuje w sezonie wiosenno-letnim. A dzieje się tak za sprawą tego, że bób to prawdziwa kopalnia wartości odżywczych i witamin. Warto podkreślić, że w 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka, więc to świetna opcja dla osób, które są na diecie wegetariańskiej. Spożycie bobu pozwala również pokryć w całości dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Gotowanie bobu - najbardziej popularna metoda jego przygotowania
Jak gotować bób? Co prawda, czynność wydaje się być banalnie prosta, ale w tym wszystkim warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Najważniejsze jest to, by go nie rozgotować. Bób musi być chrupiący i lekko twardy. Gotowanie bobu odbywa się głównie w wodzie, ale można to uczynić również w kuchence mikrofalowej lub na parze, a nawet w piekarniku. A czy wiesz, że młody bób możesz jeść również na surowo? Jeśli jednak zamierzasz go ugotować, to pamiętaj o kilku podstawowych kwestiach.
Jeśli wybrałeś gotowanie bobu w wodzie, to pamiętaj o tym, by wody było nawet dwa razy więcej niż bobu. Do garnka z gotującym się bobem dodaj również około 1 łyżeczkę soli. Opcjonalnie, może to być również łyżeczka cukru, kilka ząbków czosnku, gałązka koperku lub inne zioła, aby wzbogacić smak. Bób należy gotować na średnim ogniu, zwykle przez około 10-15 minut, ale czas gotowania może się różnić w zależności od preferencji dotyczących miękkości bobu. Ważne jest, aby sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki przed odcedzeniem.
Gotowany bób - najlepszy przepis
Skoro już wiesz, jak wygląda gotowanie bobu, warto zamienić teorię w praktykę. Wybierz się na targ lub do sklepu, kup świeży bób i przystąp do gotowania. Pamiętaj, że możesz go podać jako samodzielne danie lub wykorzystać jako składnik w innych potrawach, takich jak sałatki, zupy czy dania jednogarnkowe.
Składniki:
- pół łyżeczki soli
- 500 g bobu łuskanego.
Sposób przygotowania:
- Opłucz bób pod bieżącą wodą i odsącz go na durszlaku lub w sitku.
- Zagotuj około 1,5 litra wody. Następnie wrzuć do niej bób i dodaj sól.
- Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, w przypadku młodego bobu i nawet dwa razy dłużej, gdy bób jest starszy.
- Po ugotowaniu odcedź bób na durszlaku. Możesz go spożywać ze skórką lub bez. Smacznego!