Zajada się nim cała Polska. Ugotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy
Sezon na bób tak naprawdę dopiero się rozpocznie. Jednak już teraz warto wiedzieć, jak gotować bób, by był możliwie jak najlepszy. Co prawda, cena bobu w 2023 roku może budzić przerażenie, ale warto sięgać po to warzywo, ponieważ ma wiele niezwykle cennych właściwości. Sprawdź, o czym musisz pamiętać podczas gotowania bobu.
25.05.2023 07:45
Z jakimi warzywami i owocami kojarzy ci się sezon wiosenno-letni? Z pewnością będą to truskawki, czereśnie, maliny, a z warzyw — ogórki, pomidory, fasolka szparagowa oraz bób. Na targach i w sklepach można już zakupić pierwsze woreczki z tegorocznym bobem. Jednak jego cena może wywołać przerażenie. Sezon na bób tak naprawdę dopiero się rozpocznie i wszystko wskazuje na to, że będzie nieco taniej. Jakimi zasadami należy się kierować, by bób był smaczny i taki, jak na letnią porę przystało? Poznaj najważniejsze szczegóły.
Bób - właściwości
Dlaczego warto jeść bób? Z pewnością, takie pytanie krąży w twojej głowie przed zamiarem dokonania zakupu tego popularnego warzywa. Gotowanie bobu to jedna z czynności, którą większość osób bardzo chętnie wykonuje w sezonie wiosenno-letnim. A dzieje się tak za sprawą tego, że bób to prawdziwa kopalnia wartości odżywczych i witamin. Warto podkreślić, że w 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka, więc to świetna opcja dla osób, które są na diecie wegetariańskiej. Spożycie bobu pozwala również pokryć w całości dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy.
Gotowanie bobu - najbardziej popularna metoda jego przygotowania
Jak gotować bób? Co prawda, czynność wydaje się być banalnie prosta, ale w tym wszystkim warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Najważniejsze jest to, by go nie rozgotować. Bób musi być chrupiący i lekko twardy. Gotowanie bobu odbywa się głównie w wodzie, ale można to uczynić również w kuchence mikrofalowej lub na parze, a nawet w piekarniku. A czy wiesz, że młody bób możesz jeść również na surowo? Jeśli jednak zamierzasz go ugotować, to pamiętaj o kilku podstawowych kwestiach.
Jeśli wybrałeś gotowanie bobu w wodzie, to pamiętaj o tym, by wody było nawet dwa razy więcej niż bobu. Do garnka z gotującym się bobem dodaj również około 1 łyżeczkę soli. Opcjonalnie, może to być również łyżeczka cukru, kilka ząbków czosnku, gałązka koperku lub inne zioła, aby wzbogacić smak. Bób należy gotować na średnim ogniu, zwykle przez około 10-15 minut, ale czas gotowania może się różnić w zależności od preferencji dotyczących miękkości bobu. Ważne jest, aby sprawdzić, czy jest odpowiednio miękki przed odcedzeniem.
Gotowany bób - najlepszy przepis
Skoro już wiesz, jak wygląda gotowanie bobu, warto zamienić teorię w praktykę. Wybierz się na targ lub do sklepu, kup świeży bób i przystąp do gotowania. Pamiętaj, że możesz go podać jako samodzielne danie lub wykorzystać jako składnik w innych potrawach, takich jak sałatki, zupy czy dania jednogarnkowe.
Składniki:
- pół łyżeczki soli
- 500 g bobu łuskanego.
Sposób przygotowania:
- Opłucz bób pod bieżącą wodą i odsącz go na durszlaku lub w sitku.
- Zagotuj około 1,5 litra wody. Następnie wrzuć do niej bób i dodaj sól.
- Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, w przypadku młodego bobu i nawet dwa razy dłużej, gdy bób jest starszy.
- Po ugotowaniu odcedź bób na durszlaku. Możesz go spożywać ze skórką lub bez. Smacznego!