Trzymajcie się za kieszenie. Cena bobu dosłownie wbija w fotel

Sezon na to warzywo strączkowe powoli się zaczyna. Bób już pojawił się w Biedronce i na bazarkach. Jednak cena bobu jest bardzo wysoka. Dosłownie powala na kolana. Nie wszyscy będą mogli sobie na niego pozwolić.

ObrazekCena bobu w Biedronce jest wyskoka (Adobe, Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Jeszcze rok temu bób był znacznie tańszy. Na początku czerwca 2022 roku kosztował tylko 15-16 złotych za 500 gramów. Teraz jest dwa razy droższy. Galopująca inflacja dotknęło jedno z ulubionych warzyw strączkowych wielu osób. Jego miłośnicy liczą na to, że jeszcze będzie taniej.

Cena bobu w Biedronce jest przeraźliwie wysoka. Możecie być w szoku

Woreczek z 500 gramami warzywa kosztuje teraz aż 29,99 złotych. Czemu jest tak drogo? Najprawdopodobniej przyczyną jest to, ze sezon na bób rozpoczyna się dopiero pod koniec czerwca. Zbiory zaczną się za kilka tygodni. Dyskont musiał więc ściągnąć produkt zza granicy. Wybór padł na Włochy, bo właśnie stamtąd strączkowa roślina pochodzi. Ten stan rzeczy jest przyczyną bardzo wysokiej ceny.

Wczesny bób nie jest tanim produktem, szczególnie jeśli jest importowany z dalekiego kraju. Trzeba więc doliczyć koszt uprawy oraz transportu.

Obrazek
Czy cena bobu spadnie? (pexels)

Czy cena będzie niższa? Rok temu płaciliśmy mniej

Na szczęście, kiedy sezon na bób się zacznie, jego cena w sklepach zacznie spadać. W zeszłym roku (na przełomie czerwca i lipca) za 500 g tego produktu płaciliśmy 15 złotych (w hurcie były jeszcze tańsze). Jest więc nadzieja, że to horrendalne 30 złotych, zamieni się w niższą wartość. Trzeba tylko poczekać kilka tygodni, by cena bobu się obniżyła.

Dlaczego bób jest taki dobry? Ma wiele właściwości zdrowotnych

Pierwszą zaletą jest jego smak. Oprócz tego stanowi źródło witamin oraz soli mineralnych. Zawierają dużo białka, więc mogą zastąpić produkty mięsne. Obecność kwasu foliowego sprawia, że to dobry produkt dla kobiet w ciąży. Warzywo zapewnia uczucie sytości i obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"