Jak wybrać najlepszy bób? Zawsze spójrz najpierw na opakowanie

Sezon na bób zaczyna się już od czerwca. Dania z bobu są lekkie i orzeźwiające, więc warto wykorzystać ten produkt, zwłaszcza że latem nie lubimy jeść ciężkich i tłustych potraw.Bób doskonale nada się do sałatek, zup, past na kanapki albo jako nadzienie do pierogów czy makaronów, jednak jeśli chcemy, żeby każda z tych potraw była pyszna -  potrzeba dobrej jakości produktów. Jak wybrać najlepszy bób? Oto kilka trików, które mogą nam pomóc.

Obrazek
Paulina

Jak wybrać najlepszy bób? Spójrz na opakowanie!

Te rośliny strączkowe często przechowywane są w foliowych, strunowych woreczkach. Jest to wygodne, natomiast bardzo ryzykowne. Woreczki z zawartością często kryją w sobie wiele nieprzyjemnych niespodzianek. Możemy trafić na popsute i zgniłe warzywo, które nie będzie nadawać się do zjedzenia. Jeśli dodatkowo leżały na słońcu w wysokiej temperaturze to prawdopodobieństwo, że nie będą nadawać się do jedzenia, jest naprawdę duże. Sporo również o jakości bobu, z jakim mamy do czynienia może powiedzieć nam zapach.

Obrazek
pixabay.com

Jak przechowywać bób?

Bób warto przechowywać w papierowych workach lub przewiewnych opakowaniach. Jedna z możliwych opcji i na pewno lepszą od foli będzie miseczka. Warzywa trzymaj w lodówce w takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.

Obrazek

Bób z miętą- Pyszności/ zdj. Canva

Przepis na bób

Bób to roślina strączkowa więc dodanie go do posiłku idealnie uzupełni białko w naszym daniu. Dodatkowo bób to warzywo, które najchętniej jadamy gotowane i traktujemy jako przekąskę. Zaczyna się sezon na pikniki, wiec przygotowanie takiego smakołyku na spotkanie z przyjaciółmi może być dobrym pomysłem. Składniki, które potrzebujesz, by przygotować bób miętowo-cytrynowy:

  • 250 g bobu
  • 10 g świeżej mięty
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ugotowany i obrany bób skrop sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną miętę i dopraw solą i czarnym pieprzem. Polej oliwą i schłodź w lodówce. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale przepis na krokiety z farszem z bobu:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"