Sposób na pyszne i miękkie tofu. Nie mogę się doczekać, kiedy dodam do curry
Dania kuchni indyjskiej, chińskiej lub japońskiej zachwycają smakiem dzięki przemyślanym proporcjom i odpowiednio dobranym przyprawom. Chociaż wiele z nich możesz przygotować na szybko, o niektóre składniki musisz zadbać wcześniej. Do takich należy tofu, które możesz po prostu dodać do gotowej potrawy. Jednak będzie o wiele lepsze, gdy dzień wcześniej zamarynujesz je w prostym sosie.
Aromatyczne curry z tofu, warzywami i ryżem jest doskonałą propozycją na chłodniejsze zimowe popołudnia. Co więcej, jako dania bezmięsne, świetnie sprawdza się również na piątkowy obiad. Pachnie tak, że masz ochotę na podróż do Tajlandii, a smakuje o wiele lepiej. Zazwyczaj wychodzi pełen garnek, więc może zaprosisz przyjaciół na obiad?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Curry z ciecierzycą, tofu i batatami. W takim wydaniu smakuje najlepiej
Sposób na tofu pełne smaku
Jeszcze niedawno byłam zwolenniczką wędzonego tofu, które bez marynowania i dodatkowych przypraw już samo w sobie miało wyrazisty smak. Wydawało mi się o wiele lepsze od naturalnego, które po wyjęciu z opakowania jest po prostu mdłe. Wszystko odwróciło się o 180 stopni, gdy poznałam prosty sposób na marynowanie tofu. Od teraz w takiej formie jest częstym dodatkiem do obiadu – nie tylko do curry, ale także do makaronów w stylu pad thai, ramenu lub zupy miso.
Naturalne tofu wyjmuję z opakowania i kroję w kostkę. Przekładam do zamykanego pudełka i polewam sporą ilością ciemnego sosu sojowego. Chodzi o to, żeby kostki tofu dosłownie pływały w zalewie. Odkładam na noc do lodówki, a następnego dnia tylko patrzę, jak pięknie wchłonęły marynatę. Tak przygotowane tofu podsmażam na patelni i dodaję do curry lub innej pysznej potrawy.
Przepis na curry z tofu
Poniżej porcja dla 4 osób.
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego,
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka oleju,
- 2 bataty,
- 200 g pieczarek,
- 1 cukinia,
- 100 g pasty zielone curry,
- 1 litr bulionu,
- 400 ml mleka kokosowego 20-22 proc.,
- 200 g ryżu,
- świeża kolendra, szczypiorek lub natka pietruszki,
- 1 limonka.
Wykonanie:
- Tofu pokrój w kostkę, zalej sosem sojowym i odstaw na noc do lodówki.
- W garnku podsmaż na łyżce oleju drobno posiekany czosnek ze startym korzeniem imbiru i posiekaną papryczką chili.
- Gdy te składniki zaczną pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę bataty, pieczarki i cukinię pokrojone w plasterki. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka.
- Po chwili dodaj pastę curry. Wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj rózgą mleko kokosowe (jeśli było w lodówce, mogło się rozwarstwić). Dodaj do garnka z curry. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu do uzyskania spójnej konsystencji.
- W osobnym garnku ugotuj ryż na sypko.
- Na patelni podsmaż zamarynowane w sosie sojowym tofu. Do miseczek nakładaj ryż i sos curry, na wierzch połóż podsmażone tofu.
- Posyp posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub pietruszką. Skrop sokiem z cząstki limonki.