Sposób na pyszne i miękkie tofu. Nie mogę się doczekać, kiedy dodam do curry

Dania kuchni indyjskiej, chińskiej lub japońskiej zachwycają smakiem dzięki przemyślanym proporcjom i odpowiednio dobranym przyprawom. Chociaż wiele z nich możesz przygotować na szybko, o niektóre składniki musisz zadbać wcześniej. Do takich należy tofu, które możesz po prostu dodać do gotowej potrawy. Jednak będzie o wiele lepsze, gdy dzień wcześniej zamarynujesz je w prostym sosie.

Tak zamarynowane tofu jest pyszne i pełne smakuTak zamarynowane tofu jest pyszne i pełne smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aromatyczne curry z tofu, warzywami i ryżem jest doskonałą propozycją na chłodniejsze zimowe popołudnia. Co więcej, jako dania bezmięsne, świetnie sprawdza się również na piątkowy obiad. Pachnie tak, że masz ochotę na podróż do Tajlandii, a smakuje o wiele lepiej. Zazwyczaj wychodzi pełen garnek, więc może zaprosisz przyjaciół na obiad?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry z ciecierzycą, tofu i batatami. W takim wydaniu smakuje najlepiej

Sposób na tofu pełne smaku

Jeszcze niedawno byłam zwolenniczką wędzonego tofu, które bez marynowania i dodatkowych przypraw już samo w sobie miało wyrazisty smak. Wydawało mi się o wiele lepsze od naturalnego, które po wyjęciu z opakowania jest po prostu mdłe. Wszystko odwróciło się o 180 stopni, gdy poznałam prosty sposób na marynowanie tofu. Od teraz w takiej formie jest częstym dodatkiem do obiadu – nie tylko do curry, ale także do makaronów w stylu pad thai, ramenu lub zupy miso.

Naturalne tofu wyjmuję z opakowania i kroję w kostkę. Przekładam do zamykanego pudełka i polewam sporą ilością ciemnego sosu sojowego. Chodzi o to, żeby kostki tofu dosłownie pływały w zalewie. Odkładam na noc do lodówki, a następnego dnia tylko patrzę, jak pięknie wchłonęły marynatę. Tak przygotowane tofu podsmażam na patelni i dodaję do curry lub innej pysznej potrawy.

Przepis na curry z tofu

Poniżej porcja dla 4 osób.

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 bataty,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cukinia,
  • 100 g pasty zielone curry,
  • 1 litr bulionu,
  • 400 ml mleka kokosowego 20-22 proc.,
  • 200 g ryżu,
  • świeża kolendra, szczypiorek lub natka pietruszki,
  • 1 limonka.

Wykonanie:

  1. Tofu pokrój w kostkę, zalej sosem sojowym i odstaw na noc do lodówki.
  2. W garnku podsmaż na łyżce oleju drobno posiekany czosnek ze startym korzeniem imbiru i posiekaną papryczką chili.
  3. Gdy te składniki zaczną pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę bataty, pieczarki i cukinię pokrojone w plasterki. Podsmażaj przez kilka minut, mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka.
  4. Po chwili dodaj pastę curry. Wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. W osobnym naczyniu rozmieszaj rózgą mleko kokosowe (jeśli było w lodówce, mogło się rozwarstwić). Dodaj do garnka z curry. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu do uzyskania spójnej konsystencji.
  6. W osobnym garnku ugotuj ryż na sypko.
  7. Na patelni podsmaż zamarynowane w sosie sojowym tofu. Do miseczek nakładaj ryż i sos curry, na wierzch połóż podsmażone tofu.
  8. Posyp posiekaną kolendrą, szczypiorkiem lub pietruszką. Skrop sokiem z cząstki limonki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"