Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów

W wielu filmach pojawia się scena z homarem, do którego nie wiadomo jak się dobrać. Ten pokaźnych rozmiarów skorupiak budzi zainteresowanie pomieszane z obawą, a w ekskluzywnych restauracjach potrafi kosztować nawet kilkaset złotych za porcję. Na przełomie XVIII i XIX wieku nikt nie przypuszczał, że będzie uchodził za taki rarytas.

Grillowany homar z lekką sałatką często występuje w greckim menuGrillowany homar z lekką sałatką często występuje w greckim menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Homar, znany dziś jako symbol luksusu, nie zawsze cieszył się taką renomą. Jeszcze w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych homary były podawane więźniom, a ich spożycie było uważane za karę. Nazywano je "morskimi karaluchami" i "cuchnącym paskudztwem". Dopiero rozwój technologii transportu morskiego na początku XX wieku pozwolił na dostarczanie świeżych homarów na ląd, co przyczyniło się do poprawy ich renomy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Homar jako towar luksusowy

Dziś homar jest jednym z najbardziej pożądanych przysmaków na świecie. Jego wysoka cena wynika z trudności w połowie i transportu, a także z rosnącego popytu na mięso skorupiaka. Homar stał się symbolem wyrafinowanego smaku i luksusu, a jego obecność na stole świadczy o prestiżu gospodarza.

Pod twardym pancerzem znajduje się bardzo delikatne i soczyste mięso, które doskonale komponuje się z majonezem, ziołami i papryczką chili. Najlepiej smakuje skorupiak gotowany w całości, ale można go podawać na wiele sposobów – od sałatek poprzez nieoczywiste kanapki w stylu "lobster roll" po wykwintne dania główne.

Jak przygotować homara?

Dania z homarów wzbudzają wiele emocji, ponieważ te skorupiaki, podobnie jak raki czy kraby, wrzucane są żywcem do gorącej wody. Nie brzmi to najlepiej, dlatego, chociaż jest wielu zwolenników takich potraw, równie liczni są przeciwnicy. Aby zmniejszyć stres zwierzaka, należy przed gotowaniem porządnie go schłodzić w lodowatej wodzie.

Żeby mięso wyszło jędrne i delikatne, wystarczy gotować go przez ok. 12–15 minut w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu należy zahartować homara w zimnej wodzie. Następnie można go pokroić na kawałki i wydobyć z niego mięso albo wrzucić na patelnię czy grilla do dalszej obróbki.

Obok widelca i noża dostaniesz szczypce i młotek

Skorupa homara jest bardzo twarda, zatem wydostanie z niej mięsa nie jest łatwym zadaniem. W restauracji otrzymasz zestaw specjalistycznych narzędzi do oddzielenia odwłoku od tułowia czy rozłupywania szczypiec.

W pierwszej kolejności należy odciąć odnóża i szczypce, a następnie oddzielić ogon od tułowia. Często podawane są też same ogony, z których wyjmuje się mięso przy pomocy specjalnych widelczyków. Szczypce można rozłupać młotkiem lub wycisnąć z nich jadalny środek. Nie należy jeść przewodu pokarmowego i żołądka, znajdującego się w tułowiu.

Wartości odżywcze

Chociaż jest niepozbawione kontrowersji i trudno do wydobycia, mięso homara stanowi wartościowy składnik diety. To przede wszystkim wysokiej jakości białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Homar zawiera bardzo mało tłuszczu, a w większości są to kwasy omega-3, które nie obciążają serca i wątroby, za to wspierają układ krążenia i pracę mózgu. Skorupiak dostarcza także witaminy z grupy B, witaminę A i D oraz minerały takie jak miedź, cynk i selen.

W czasie PRL-u tęsknota za wykwintnym jedzeniem była tak duża, że tworzono substytuty takie jak "homar po polsku", które ze skorupiakiem miały jednak niewiele wspólnego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi