PrzepisProste przepisyW PRL-u był prawdziwym hitem. Dziś mało kto pamięta przepis

W PRL‑u był prawdziwym hitem. Dziś mało kto pamięta przepis

Homar po polsku jest idealny na spotkanie rodzinne i może być świetnym punktem wyjścia do rozmów na temat dawnych zwyczajów kulinarnych. To przykład na to, jak pomysłowa była polska kuchnia w czasach ograniczonego asortymentu w sklepach. Trzeba przyznać, że nazwa potrawy zachęca do skosztowania.

Co kryje w sobie "homar po polsku" z PRL?
Co kryje w sobie "homar po polsku" z PRL?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na "homara" zaskakuje, bo prawdziwego skorupiaka próżno w nim szukać. Jednak trzeba przyznać, że w czasach, gdy dostępność wielu produktów była znacznie ograniczona, nazwa dodawała uroku tej potrawie. Przepis na homara po polsku pochodzi z bloga: krolestwogarow.pl. Autorka bloga znalazła tę ciekawostkę w książce Ireny Gumowskiej, popularnej autorki kulinarnej ubiegłego wieku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree

Danie podawano na salonach

Podobno, jak podaje Irena Gumowska, potrawa była serwowana w domu prof. Tadeusza Gronowskiego, Mistrza Kapituły Orderu Pomiana, powstałej na cześć Edwarda Pomiana – Pożerskiego, twórcy pierwszej w Paryżu wyższej szkoły gastronomicznej. Order Pomiana przyznawany był najwybitniejszym gastronomom świata w latach 1965-1976 (za: krolestwogarow.pl).

Pomijając fakt, że w potrawie nie ma prawdziwego homara, tej paście z wędzonego dorsza nie można zarzucić smaku i wartości odżywczych. Danie jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B, dodatkowo świeża marchewka wzbogaca je o błonnik i beta-karoten. Myślę, że to jest smaczna i pożywna propozycja na śniadanie. W zestawieniu z kromką świeżego pełnoziarnistego pieczywa na pewno smakuje doskonale.

Przepis na homara po polsku

Składniki:

  • 500 g wędzonego dorsza
  • 2 marchewki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100 g majonezu,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od dokładnego oczyszczenia wędzonego dorsza z ości, a następnie za pomocą widelca rozdrób go na mniejsze kawałki.
  2. Po umyciu i obraniu, zetrzyj marchewki na tarce o drobnych oczkach. Następnie połącz z rybą.
  3. Dodaj sok z cytryny, majonez i posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Jeśli obfitość majonezu cię niepokoi, możesz zastąpić go mieszanką z jogurtem naturalnym lub użyć wersji o niższej kaloryczności.

Wybrane dla Ciebie