Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo

Frytki z dyni to coś, co potrafi całkowicie zmienić podejście do klasycznych przekąsek. O przyjemnej konsystencji i pełne aromatu smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Frytki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznychFrytki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i delikatność, a w połączeniu z przyprawami, tworzy kompozycję smaków, która kojarzy się z jesiennym, domowym ciepłem. To danie, które pięknie pachnie już w trakcie pieczenia i kusi, zanim jeszcze trafi na talerze.

Najlepsze jest to, że frytki z dyni można doprawiać na wiele sposobów - od delikatnych i ziołowych, po pikantne, z ostrą papryką czy chilli. Świetnie smakują same, ale też z ulubionymi dipami, na przykład czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Przepis na frytki dyniowe

To przekąska, którą można podać zarówno do obiadu, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi. I gwarantowane jest, że zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jak zrobić frytki dyniowe? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1/4 małej dyni (200 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • wędzona słodka papryka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

frytki z dyni 2
Obierz dynię

Krok 1. Dynię umyj i osusz. Odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).

frytki z dyni 4
Pokrój dynię w słupki

Krok 2. Następnie przekrój poprzecznie na dwie lub trzy części i pokrój w podłużne plastry, a plastry pokrój w słupki.

frytki z dyni 5
Obtocz kawałki dyni w oliwie z przyprawami

Krok 3. W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: wędzoną słodką paprykę, paprykę ostrą, kurkumę i curry (lub użyj innych ulubionych przypraw). Dokładnie wymieszaj. Kawałki dyni wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek dyni powinien być pokryty oliwą z przyprawami.

frytki z dyni 6
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika

Krok 4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski dyni równomiernie przełóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-25 minut w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.

frytki z dyni przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym