Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo

Frytki z dyni to coś, co potrafi całkowicie zmienić podejście do klasycznych przekąsek. O przyjemnej konsystencji i pełne aromatu smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Frytki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznychFrytki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i delikatność, a w połączeniu z przyprawami, tworzy kompozycję smaków, która kojarzy się z jesiennym, domowym ciepłem. To danie, które pięknie pachnie już w trakcie pieczenia i kusi, zanim jeszcze trafi na talerze.

Najlepsze jest to, że frytki z dyni można doprawiać na wiele sposobów - od delikatnych i ziołowych, po pikantne, z ostrą papryką czy chilli. Świetnie smakują same, ale też z ulubionymi dipami, na przykład czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Przepis na frytki dyniowe

To przekąska, którą można podać zarówno do obiadu, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi. I gwarantowane jest, że zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jak zrobić frytki dyniowe? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1/4 małej dyni (200 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • wędzona słodka papryka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • curry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

frytki z dyni 2
Obierz dynię

Krok 1. Dynię umyj i osusz. Odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).

frytki z dyni 4
Pokrój dynię w słupki

Krok 2. Następnie przekrój poprzecznie na dwie lub trzy części i pokrój w podłużne plastry, a plastry pokrój w słupki.

frytki z dyni 5
Obtocz kawałki dyni w oliwie z przyprawami

Krok 3. W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: wędzoną słodką paprykę, paprykę ostrą, kurkumę i curry (lub użyj innych ulubionych przypraw). Dokładnie wymieszaj. Kawałki dyni wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek dyni powinien być pokryty oliwą z przyprawami.

frytki z dyni 6
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika

Krok 4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski dyni równomiernie przełóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-25 minut w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.

frytki z dyni przepis
Wyłóż na talerz

Krok 5. Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀