Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Dynia w piekarniku zyskuje wyjątkową słodycz i delikatność, a w połączeniu z przyprawami, tworzy kompozycję smaków, która kojarzy się z jesiennym, domowym ciepłem. To danie, które pięknie pachnie już w trakcie pieczenia i kusi, zanim jeszcze trafi na talerze.
Najlepsze jest to, że frytki z dyni można doprawiać na wiele sposobów - od delikatnych i ziołowych, po pikantne, z ostrą papryką czy chilli. Świetnie smakują same, ale też z ulubionymi dipami, na przykład czosnkowym, jogurtowym albo pomidorowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Przepis na frytki dyniowe
To przekąska, którą można podać zarówno do obiadu, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi. I gwarantowane jest, że zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jak zrobić frytki dyniowe? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1/4 małej dyni (200 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- wędzona słodka papryka,
- papryka ostra,
- kurkuma,
- curry,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dynię umyj i osusz. Odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu).
Krok 2. Następnie przekrój poprzecznie na dwie lub trzy części i pokrój w podłużne plastry, a plastry pokrój w słupki.
Krok 3. W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: wędzoną słodką paprykę, paprykę ostrą, kurkumę i curry (lub użyj innych ulubionych przypraw). Dokładnie wymieszaj. Kawałki dyni wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek dyni powinien być pokryty oliwą z przyprawami.
Krok 4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski dyni równomiernie przełóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-25 minut w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.
Krok 5. Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.