Oliwa z oliwek w kuchni - właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Ale czy wiesz dokładnie do jakich zadań kulinarnych najlepiej jej użyć? Albo jakie ma właściwości? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie.

Obrazek
Frania

I już na wstępie chciałabym zaznaczyć, że w naszej kuchni również używamy oliwy z oliwek. A kiedy coś na niej smażymy, bardzo często spotykamy się z negatywnymi komentarzami. Dlatego dziś chciałabym przybliżyć ten temat, aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.

Kto wie, może sprawię, że jeszcze dziś zaczniesz używać oliwy z oliwek w swojej kuchni znacznie częściej niż dotychczas. Zaczynamy!

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - właściwości:

Produkt ten bogaty jest w kwasy tłuszczowe, które nie tylko obniżają ciśnienie krwi, ale też hamują rozwój miażdżycy, obniżając poziom złego cholesterolu. Co więcej, nie brakuje w nim wielu witamin: K, E, D i A. Są one odpowiedzialne m.in. za usprawnienie procesu trawienia, jak i pozbycie się z organizmu toksyn.

Oprócz dobrego wpływu na nasz żołądek, należy dodać, że oliwa z oliwek może zapobiegać także rozwojowi chorób nowotworowych, zawałowi serca i udarowi mózgu. Poza tym wpływa korzystnie na stan naszej skóry.

Warto wspomnieć również w tym miejscu o kwasie oleinowym, który chroni nasz organizm przed alergiami i atakami astmy.

Oliwa z oliwek w kuchni:

Skoro już wiesz jakie właściwości dla naszego zdrowia ma oliwa z oliwek, czas przejść do części praktycznej. Jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni?

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia (nawet do temp. 200 stopni Celsjusza). I tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że na oliwie nie powinno się smażyć, ponieważ ma niski punkt dymienia (ok. 80 stopni Celsjusza). A to nie jest prawda.

Obrazek

Punkt dymienia w przypadku oliwy z oliwek przekracza 200 stopni Celsjusza. Gotując w kuchni na co dzień, rzadko przekraczamy 180 stopni Celsjusza, tym samym oliwa z oliwek świetnie nadaje się do smażenia, jak i duszenia.

Po drugie, możesz używać jej również na zimo w postaci sosu sałatkowego. Tym samym Twoja sałatka będzie dużo lżejsza ?

Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać ją także na grillu lub jako baza dipu.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Oliwa z oliwek pomoże również przy pielęgnacji drewnianych desek do krojenia, jak i mebli kuchennych. Ponadto, przy jej pomocy wypolerujesz rzeczy z mosiądzu i stali nierdzewnej.

oliwa w kuchni

Jak sama widzisz, oliwa z oliwek może przydać się na wiele ciekawych sposobów w Twojej kuchni. Dlatego na koniec chciałabym podpowiedzieć Ci jak ją przechowywać. Produkt ten nie lubi światła. Lepiej przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu, nadaje się do użycia przez 3 miesiące.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia