Oliwa z oliwek w kuchni - właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Ale czy wiesz dokładnie do jakich zadań kulinarnych najlepiej jej użyć? Albo jakie ma właściwości? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie.

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

I już na wstępie chciałabym zaznaczyć, że w naszej kuchni również używamy oliwy z oliwek. A kiedy coś na niej smażymy, bardzo często spotykamy się z negatywnymi komentarzami. Dlatego dziś chciałabym przybliżyć ten temat, aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.

Kto wie, może sprawię, że jeszcze dziś zaczniesz używać oliwy z oliwek w swojej kuchni znacznie częściej niż dotychczas. Zaczynamy!

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - właściwości:

Produkt ten bogaty jest w kwasy tłuszczowe, które nie tylko obniżają ciśnienie krwi, ale też hamują rozwój miażdżycy, obniżając poziom złego cholesterolu. Co więcej, nie brakuje w nim wielu witamin: K, E, D i A. Są one odpowiedzialne m.in. za usprawnienie procesu trawienia, jak i pozbycie się z organizmu toksyn.

Oprócz dobrego wpływu na nasz żołądek, należy dodać, że oliwa z oliwek może zapobiegać także rozwojowi chorób nowotworowych, zawałowi serca i udarowi mózgu. Poza tym wpływa korzystnie na stan naszej skóry.

Warto wspomnieć również w tym miejscu o kwasie oleinowym, który chroni nasz organizm przed alergiami i atakami astmy.

Oliwa z oliwek w kuchni:

Skoro już wiesz jakie właściwości dla naszego zdrowia ma oliwa z oliwek, czas przejść do części praktycznej. Jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni?

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia (nawet do temp. 200 stopni Celsjusza). I tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że na oliwie nie powinno się smażyć, ponieważ ma niski punkt dymienia (ok. 80 stopni Celsjusza). A to nie jest prawda.

Obrazek

Punkt dymienia w przypadku oliwy z oliwek przekracza 200 stopni Celsjusza. Gotując w kuchni na co dzień, rzadko przekraczamy 180 stopni Celsjusza, tym samym oliwa z oliwek świetnie nadaje się do smażenia, jak i duszenia.

Po drugie, możesz używać jej również na zimo w postaci sosu sałatkowego. Tym samym Twoja sałatka będzie dużo lżejsza ?

Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać ją także na grillu lub jako baza dipu.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Oliwa z oliwek pomoże również przy pielęgnacji drewnianych desek do krojenia, jak i mebli kuchennych. Ponadto, przy jej pomocy wypolerujesz rzeczy z mosiądzu i stali nierdzewnej.

oliwa w kuchni

Jak sama widzisz, oliwa z oliwek może przydać się na wiele ciekawych sposobów w Twojej kuchni. Dlatego na koniec chciałabym podpowiedzieć Ci jak ją przechowywać. Produkt ten nie lubi światła. Lepiej przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu, nadaje się do użycia przez 3 miesiące.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku