Oliwa z oliwek w kuchni - właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Ale czy wiesz dokładnie do jakich zadań kulinarnych najlepiej jej użyć? Albo jakie ma właściwości? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie.

Obrazek
Frania

I już na wstępie chciałabym zaznaczyć, że w naszej kuchni również używamy oliwy z oliwek. A kiedy coś na niej smażymy, bardzo często spotykamy się z negatywnymi komentarzami. Dlatego dziś chciałabym przybliżyć ten temat, aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.

Kto wie, może sprawię, że jeszcze dziś zaczniesz używać oliwy z oliwek w swojej kuchni znacznie częściej niż dotychczas. Zaczynamy!

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - właściwości:

Produkt ten bogaty jest w kwasy tłuszczowe, które nie tylko obniżają ciśnienie krwi, ale też hamują rozwój miażdżycy, obniżając poziom złego cholesterolu. Co więcej, nie brakuje w nim wielu witamin: K, E, D i A. Są one odpowiedzialne m.in. za usprawnienie procesu trawienia, jak i pozbycie się z organizmu toksyn.

Oprócz dobrego wpływu na nasz żołądek, należy dodać, że oliwa z oliwek może zapobiegać także rozwojowi chorób nowotworowych, zawałowi serca i udarowi mózgu. Poza tym wpływa korzystnie na stan naszej skóry.

Warto wspomnieć również w tym miejscu o kwasie oleinowym, który chroni nasz organizm przed alergiami i atakami astmy.

Oliwa z oliwek w kuchni:

Skoro już wiesz jakie właściwości dla naszego zdrowia ma oliwa z oliwek, czas przejść do części praktycznej. Jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni?

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia (nawet do temp. 200 stopni Celsjusza). I tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że na oliwie nie powinno się smażyć, ponieważ ma niski punkt dymienia (ok. 80 stopni Celsjusza). A to nie jest prawda.

Obrazek

Punkt dymienia w przypadku oliwy z oliwek przekracza 200 stopni Celsjusza. Gotując w kuchni na co dzień, rzadko przekraczamy 180 stopni Celsjusza, tym samym oliwa z oliwek świetnie nadaje się do smażenia, jak i duszenia.

Po drugie, możesz używać jej również na zimo w postaci sosu sałatkowego. Tym samym Twoja sałatka będzie dużo lżejsza ?

Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać ją także na grillu lub jako baza dipu.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Oliwa z oliwek pomoże również przy pielęgnacji drewnianych desek do krojenia, jak i mebli kuchennych. Ponadto, przy jej pomocy wypolerujesz rzeczy z mosiądzu i stali nierdzewnej.

oliwa w kuchni

Jak sama widzisz, oliwa z oliwek może przydać się na wiele ciekawych sposobów w Twojej kuchni. Dlatego na koniec chciałabym podpowiedzieć Ci jak ją przechowywać. Produkt ten nie lubi światła. Lepiej przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu, nadaje się do użycia przez 3 miesiące.

Wybrane dla Ciebie
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯