Przedwojenny przepis na kotlety lepsze od mielonych. Zrobią furorę

O mielonych i schabowych wiemy już wszystko - w końcu od lat wiodą prym na naszych stołach. Przedwojenne kotlety z pysznym farszem zdecydowanie zasługują na uwagę. Ten przepis to obiadowy hit, który nie obciąży domowego budżetu.

Kotlety z grzybami - PysznościKotlety z grzybami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przedwojenne kotlety wypełnione grzybowym farszem to przepis na pyszny, sycący i jednocześnie niedrogi obiad. Pod złocistą panierką skrywa się farsz, bogaty w smak i aromat. Te kotlety są tak smaczne, że nawet zagorzali mięsożercy nie będą narzekać na brak mięsa w tym daniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste składniki, szybki przepis i efekty, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie

Przedwojenne kotlety grzybowe

Przedwojenna kuchnia słynęła z prostoty i bazowania na sezonowych produktach. Jesienią królowały grzyby, które zbierano w lasach i wykorzystywano do różnorodnych potraw. Z dobrodziejstw ususzonych grzybów korzystały później gospodynie, przygotowując pyszne kotlety ziemniaczane z farszem.

Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane © YouTube

Jeśli Twoja spiżarnia wypełniona jest suszonymi grzybami z tegorocznych zbiorów, to idealny moment, aby wykorzystać je do przygotowania przedwojennych kotletów. Grzyby nadadzą farszowi wyjątkowego aromatu i smaku, a ziemniaczana otoczka z chrupiącą panierką na długo nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy.

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków,
  • 80 g masła,
  • 3 żółtka,
  • gotowane suszone grzyby,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki. Poczekaj, aż ostygną, a następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez prasę do ziemniaków.
  2. Utrzyj miękkie masło mikserem na puszystą masę. Dodaj żółtka i wymieszaj mikserem.
  3. Dodaj ziemniaki i wymieszaj łyżką.
  4. Ugotowane grzyby drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do nich bułkę tartą (opcjonalnie).
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Z masy ziemniaczanej uformuj małe placuszki. Nałóż na nie farsz i zawiń w podłużne krokiety.
  7. Obtocz je w bułce tartej.
  8. Smaż na maśle na patelni, na głębokim tłuszczu lub upiecz w piekarniku.

Jeśli nie masz grzybów leśnych, sięgnij po pieczarki. Podsmaż je z cebulką i wykorzystaj do zrobienia farszu. Przedwojenne kotlety ziemniaczane z grzybami to nie tylko pyszne danie, ale również sposób na kultywowanie tradycji kulinarnych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej