Przepyszny grzyb pojawił się właśnie w polskich lasach. Grzybiarze będą zachwyceni

Grzybiarze, szykujcie koszyki! W polskich lasach właśnie pojawił się wyjątkowy grzyb - czarka szkarłatna. Ten intensywnie czerwony okaz nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale również pysznym smakiem, który przypomina rzodkiewkę.

GrzybobranieGrzybobranie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janusz Lipiński
Marcin Michałowski

Grzyb ten, często nazywany również czarką austriacką, to jedna z bardziej charakterystycznych odmian grzybów. Jego intensywna barwa i kształt miseczki przypominający rzodkiewkę sprawiają, że wyróżnia się on spośród innych gatunków. Jednakże należy pamiętać, że wybierając się na grzybobranie, warto być niezwykle ostrożnym.

Nie wszystkie grzyby są jadalne, a pomyłka w identyfikacji może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. W razie wątpliwości zawsze warto skorzystać z pomocy doświadczonego grzyboznawcy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Czarka szkarłatna - czerwony skarb z lasu

Czarki to prawdziwy rarytas, ponieważ dostępne są tylko wczesną wiosną, od marca do maja. W tym czasie lasy budzą się do życia, a czarki niczym małe, czerwone klejnoty, zdobią leśną ściółkę. Można je znaleźć w pobliżu drzew liściastych, szczególnie na opadłych gałęziach i pniach.

Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu, intensywnie czerwonemu kolorowi i kształtowi wklęsłej miseczki. Choć jej wygląd może budzić pewne obawy, czarka szkarłatna jest jadalnym grzybem, który można spożywać nawet na surowo.

Czarka szkarłatna w kuchni

Czarki są niezwykle wszechstronne w kuchni. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, jajecznicy, sosów, a nawet makaronów. Można je również marynować lub suszyć, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Polowanie na czarki - o czym warto pamiętać?

Choć czarki są jadalne, należy zachować ostrożność podczas ich zbierania. Ważne jest, aby zbierać tylko te grzyby, co do których mamy pewność, że są to czarki szkarłatne. W przypadku wątpliwości, lepiej skonsultować się z grzyboznawcą.

Należy również pamiętać o ochronie środowiska. Czarki rosną na drewnie, ale ich grzybnia znajduje się pod ziemią. Zbierając czarki, należy usuwać tylko owoc, nie niszcząc grzybni. Nie należy również zrywać wszystkich grzybów w jednym miejscu, aby inni grzybiarze również mogli cieszyć się tym wiosennym rarytasem.

Czarka szkarłatna to wyjątkowy grzyb, który łączy w sobie piękno, smak i wartości odżywcze. Wiosenny sezon na czarki to doskonała okazja, aby wybrać się do lasu i odkryć ten leśny skarb.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem