WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Żadna śmietana i żaden jogurt. Dodaj do pomidorówki inny składnik, a będzie kremowa i aksamitna

Ten kulinarny patent pochodzi prosto od naszych sąsiadów — Słowaków. W tamtych okolicach nie podaje się zupy pomidorowej ze śmietaną, lecz zupełnie innym mlecznym produktem, znanym nam między innymi z kuchni podkarpackiej. Wpadłbyś na to?

Zupa pomidorowa po słowacku. Nie zgadniesz co jest w środkuZupa pomidorowa po słowacku. Nie zgadniesz co jest w środku
Źródło zdjęć: © Canva | GMVOZD

Chociaż zupa pomidorowa jest ściśle związana z kuchnią polską, to — jak zapewne doskonale wiesz — nie oznacza to, że pierwsze danie przygotowane z pomidorów nie jest znane w innych zakątkach świata. Włoskie kremy są tego tylko najbardziej znanym przykładem, ale inne również potrafią zrobić pozytywne wrażenie. Żeby to udowodnić, nie trzeba wybierać się specjalnie daleko, a wystarczy przekroczyć naszą południową granicę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi

W Słowacji również serwuje się zupę pomidorową, a prawdziwym majstersztykiem jest jej podanie. Mlecznym produktem, o którym już wspomnieliśmy, a który Słowacy dodają do zupy pomidorowej, jest... bryndza. Tak, ten podpuszczkowy ser jest popularny nie tylko w Polsce, ale również na Słowacji, Ukrainie, w Rumunii, Czechach i Austrii. Podczas gdy Polacy serwują go na kanapkach albo jako element farszu do pierogów, Słowacy podają go z zupą z pomidorów. Genialne, prawda? Zobaczmy, jak to wygląda w praktyce.

Zupa pomidorowa po słowacku

Składniki:

  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego,
  • 3 szklanki pomidorowej passaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • 4 łyżki bryndzy,
  • sól, pieprz.
Zupa pomidorowa i bryndza? Tak, to możliwe
Zupa pomidorowa i bryndza? Tak, to możliwe © Canva | ajafoto

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek pokrój drobno i podsmaż na maśle. Następnie na tę samą patelnię wlej sos pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Wywar warzywny zagrzej w garnku. Dodaj do niego doprawioną passatę i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, odlicz 10 minut. Po tym czasie zupa pomidorowa jest już prawie gotowa.
  3. Bryndza, czyli niewątpliwy bohater tego odcinka, zgodnie ze zwyczajami kulinarnymi Słowaków, powinna być podawana już bezpośrednio w miskach. Nałóż tam najpierw samej zupy, a następnie po jednej łyżce tego smacznego sera z mleka owczego. Wymieszaj, udekoruj natką pietruszki i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo